用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 地址問題...
樓主: happypooh0127
go

地址問題... [複製鏈接]

水費單/電費單/煤氣費單/差餉or租單才可以做住址証明.

原帖由 happypooh0127 於 08-9-17 10:41 發表
我之前打過去教統局問如果我冇水費單/電費單/煤氣費單/差餉or租單, 佢話可以用上網or有線電視嗰d單都得..
但係我打去交表嗰間學校又話未聽過得喎...
所以我驚到時交到去學校佢唔收呀..
有冇人可以幫到我呀....:cryin ...

點解你會乜都無?

原帖由 happypooh0127 於 08-9-17 13:01 發表
因為我係租樓住架,全部單都係業主個名,我地又冇簽租約架....

租樓唔簽租約都得,咁你唔交租佢都唔可以告你?
你媽媽地址可唔可以幫到你,因為用外婆或祖母地址都可以.

原帖由 fifimum 於 08-9-18 11:29 發表
想請問如用婆婆或祖母址址,係咪唔須要有我名嘅住址証明呢?

之但係婆婆嘅水費單等係用我家姐個名,而祖母係用祖父個名,有冇問題呢?

另外我可否用其他家姐嘅住址呢?
如是,是否要家姐做監護人.要做咩手續呢

多謝賜教.

...

家姐地址----不如你叫家姐將電費單轉你個名,親身電燈公司搞好快出到.

祖父----要你老公出世紙,咁就可以証明到與小朋友關係,還要祖父做監護人監護人.

原帖由 sisimama 於 08-9-19 22:40 發表
其實教署有冇白紙黑字寫明什麼可作為住紙證明?

有,水/電/煤繳費單/有厘印租單/公屋租部/差餉單,不過今年加多左固網收費單.

原帖由 happypooh0127 於 08-9-21 11:49 發表

其實如果佢真係要查我係咪虛報地址我就唔怕呀,因為我真係住嗰度丫嘛,又唔係虛報,我住嗰區都唔算係咩名校網(32網),仲怕就係佢唔肯收我上網張單做住址證明咋.... ...

今年是可以用固網收費單做住址證明.
‹ 上一主題|下一主題