用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我女中一,懷疑佢有讀障??
樓主: kitty
go

[讀障] 我女中一,懷疑佢有讀障?? [複製鏈接]

你錯了, 讀障的小朋友唔一定會成日跌倒, 因為我仔都係有讀障, 但佢就唔係咁, 佢仲可以跳舞及田徑都ok.
不過你可以試下聯絡特殊學習障礙協會, 佢哋可能會幫到你, 因為入面的家長義工是過來人, 你不妨問一下他們.

原帖由 kitty 於 11-4-11 09:45 發表
kalelam,
係呀,我女好輪盡,成日整親,成日撻低,而家大左好小小了,不過都係好笨咁!點解如果係讀障會成日跌倒?佢細個用較剪果d都成日剪親手,出親街就要帶定膠布...

我是擔心佢成績跟不上,因為中學真係又多又長又要成日 ...

我當日都接受唔到亞仔有讀障 (直頭係晴天霹靂), 但好彩我當時入咗特殊學習障礙協會, 有個過來人媽咪同我講, 如果連父母都接受唔到佢, 試問佢點去面對出面既人.
唔好意思咁同你講, 如果你唔可以將對佢成績既要求降低, 只會影响你同佢親子關係, 尤其你將佢同佢大哥比, 呢d係好hurt佢及hurt佢哋兄弟情 (我以前同我家姐就係咁, 樣樣野d人話我好過我家姐, 佢嬲咗我好多年我都唔知, 係後來大家大咗, 結咗婚生咗仔女, 多咗見面先間唔中聽佢講咋).
試下對佢要求唔好咁高, 你同佢會開心d.

原帖由 Hoining 於 11-8-17 15:42 發表

我同你相反, 我家大哥係adhd, but智商高+記憶力強, 今年升f1都仲未有問題. 但2佬應該係add+讀障, 佢係早2個月係智能評估中心check左, 但要等小一下學期再做詳細評估, 9月升小一連a-z都未攪掂, 同佢溫書佢就 ...
‹ 上一主題|下一主題