用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唐乃勤是否真的很差?
go

唐乃勤是否真的很差? [複製鏈接]

原帖由 Mcandy 於 11-5-10 18:16 發表
我冇選葵青band 1 為第一志願, 因怕個女入不到, 買個保險, 2 來唐記吸引我之地方確因為莊啟程有9x%上大學, 反而葵青區的 band 1 學校到冇咁好成績, 前景好好. 但你們講得啱, 相信莊啟程以後都未必有咁好成績!

老師 ...

乜你真係咁傻呀.. 莊記有九成入大學唔關唐記事架.. 有朋友既仔, 會考廿三入都入唔返自己中學, 先由莊升左中大乍. 舊年先大學畢業..

原帖由 janet_yk_ting 於 11-5-11 11:36 發表
唔明你話 "但已經太遲, 老師話唐乃勤應該已經收咗" 點解你會咁早就知? 我都有去聽講座同唐中校長同副校都有阿女學校講,阿女讀緊保良局直資英小,如果甲部揀唐中,我諗一定收硬,不過阿女今年係P.5,仲有一年時間可以考慮 ...

轉EMI??印象中要全級收返來(佢有六班)有18%係全區排四成內(B1生至B2頭)學生先可開一班全英文班, 兩三班係EMI唔出奇, 要全級EMI..都幾有難度呀...

回覆 24# Kiufyma 的文章

完全係我既寫照&心中矛盾.

原帖由 Mcandy 於 11-5-14 11:53 發表

但在填電腦選校時, 老師的說話, 令我很不安樂, 話 band 1 生點解要選band 2學校, 而且我女是讀保良局小學, 所以老師才有信心話已經收咗我個女, 老師的話令我產生很大罪惡感, 好似害咗個女,

你老師算唔錯啦.. 我女位班主任幾乎要我介紹返俾佢知, 尼間學校在哪兒~~~

你女係青X區嗎??我地係.

原帖由 Kiufyma 於 11-5-13 17:20 發表
至於EMI的問題,我曾經解釋過由於唐初是全港唯一一間初中中學,所以不受教署限制,可以自選教學語言. 當跟莊預接龍的第一年,由於收生並不理想,所以教學以中文為主,隨著收生質素的改善,近兩年已改為中英並行,由於校方很 ...

原來係咁.. 我尼D就係一味按常理諗既老人家啦..

如果九月轉哂EMI, 我開始有D擔心亞三萬一真係派到.. .. 希望D老師夠愛心, 夠包容啦.

原帖由 khmama 於 11-5-13 23:12 發表
將來既事無人會知, 唔好咁介意學校既排名, 最緊要小朋友俾心機讀就得. 平常心面對啦.

非常認同.. 睇左成十年身邊小朋友升中人辦.. 唔係名校絕對出好學生, 個人因素最緊要.
‹ 上一主題|下一主題