用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKCWCC家長分享區
樓主: PCCW2319
go

HKCWCC家長分享區 [複製鏈接]

原帖由 PCCW2319 於 09-4-19 19:22 發表

聽阿仔講唔係5年一次, 因為今年係學校30週年, 所以至有開放日.

原來30週年先有開放日..:loveliness:

唔記得邊個課室..
有學長教小朋友親手做"假蛋"的實驗..
幾有趣!!
:loveliness: :loveliness:

pccw2319&mamawwe,

填表排學校次序的確有點煩....唉...

報定中基direct intake條隊係咪指定動作呢?
屋企兩個大哥都想偷懶唔做呀..

pccw2319&mamawwe,

明白,
正說服他們做呢個動作..

中基&民生, 你覺得邊間好啲呢?

原帖由 PCCW2319 於 09-5-1 13:43 發表

我姪女都係果度讀, 都讀得好開心架. 當年阿仔都有報 (direct intake), 都收左. 我當時諗 (因放榜前一晚就知道中基結果), 如果派唔到去第一志願, 我只會去第一志願叩門, 再試, 如果唔得就去中基, 唔浪費時間去第二 ...

"費事搞到阿仔好似派唔到第一志願就好失敗, 世界末日咁."

我好喜歡你呢句!!
同意..派唔到第一志願並唔代表世界末日..:loveliness: :loveliness:

原帖由 PCCW2319 於 09-5-1 17:43 發表

我會揀中基, 我鍾意佢有普通話教中文班.

如果中央派位, 中基係第二位都好容易入到. 但民生就應該比中基多d位 (指中央派位).

謝謝你的意見..:loveliness: :loveliness:

原帖由 heidili1997 於 09-5-1 18:01 發表
我都好同意你們的說法,奈何小兒實在太喜歡這所學校,所以甲部我只選中國婦女會,沒有填2 & 3。
乙部第一選 中國婦女會,第二選張祝珊

我都知如果博不到一定要敲門。佢地話敲不到們先算,唉!!!!!!!!!!!!!!
希望bubblex2和我大 ...

祝大家好運.. :loveliness: :loveliness:

原帖由 noelching39 於 09-5-2 08:22 發表
heidili1997, bubblex2, 希望我個仔同你地仔女有機會成為同學仔, 一擊即中!

約定你哋7/7係度分享下自己入左邊間啦..:loveliness: :loveliness:
希望大家都入到心儀學校..

原帖由 mamawwe 於 09-4-26 20:01 發表
您想比阿仔去遊學團?? 我今年都想, 但今日新聞講H1N1咁勁, 可能要睇定先. 佢前年參加了在香港的一星期學習營都幾好玩, 住中大,科大都有好多野學

mamawwe,

請問邊度可以揾到本地學習營既資料呀?
因為我仔有"起牀困難症"..
我想佢去下呢類學習營..
可以學習同人相處, 學自理 & 學紀律..

我今朝先比佢激到彈吓彈吓..

原帖由 PCCW2319 於 09-5-5 21:38 發表

你搵到通知我, 我仔都有呢個症.

你個仔都有呢個問題??
我以為小朋友升上中一會成熟同自律好多添..
不竟都係細路仔..

另外..
我上你校網頁想睇下運動方面既野..
但只係睇倒籃球啲相..
係咪要本校生先可以睇架..
還是沒有上載其他運動既消息呢?

原帖由 mamawwe 於 09-5-6 19:00 發表
Hi All,

有關夏令營資料如下:
http://www.teacher.org.hk/

阿仔是參加I.T.夏令營, 都幾多活動, 家長仲可去睇畢業禮, 看看有否興趣, 如果兩人是兄弟或同學可安排同房, 有問題看看能否為您們解答, 希望有用啦 ...

好似幾正咁喎..:loveliness: :loveliness:

PCCW2319 & mamawwe,

之前睇你校個網頁話7月9日可申請叩門..
啱啱再睇下先知改左去7月7日..
好緊張呀..
好彩早發現咋..
如果唔係就慘喇..

原帖由 PCCW2319 於 09-6-24 20:43 發表

我記得上年都係限放榜日12:30前要叩門. 我當時仲諗, 嘩........好彩阿仔學校近, 唔怕趕唔切.

或者你唔駛去叩門, 派第一志願呢

終於有人出現喇..
心情有點忐忑不安..
多謝你安慰呀..
btw, 好耐之前pm過比你..
係咪無留意到呢?

原帖由 PCCW2319 於 09-6-25 13:21 發表

我有留意呀, 仲覆左你添. 不過岩岩check pm, 發現冇左個回覆pm. 唔知係咪果時bk short short 地.

唔怪之得啦..
原來係bk 個 pm short左..
我仲以為你無check pm 添..
你得閒就上嚟聊下啦..
好苦悶呀..

原帖由 heidili1997 於 09-6-25 17:37 發表
bubblex2

不用擔心啦,可能不用扣門啦,就算要扣門我們做好準備,機會不是沒有的。
祝我們能成功派去第一志願。

大家咁話...
good luck!! :loveliness: :loveliness:

Hi pccw2319 & mamawwe,

First choice ar..

Thank you both of you.. :loveliness: :loveliness:

原帖由 heidili1997 於 09-7-8 17:29 發表
PCCW2319 & Mamawwe

多謝你們開這個topic給我們分享,多謝 !

I agree!
They are so nice and always provide us informations.
In this year, they also gave me suggestions and answered my pm patiently.

pccw2319 & mamawwe,
Thankyou very much!
:loveliness: :loveliness: ..

btw, as my computer has some problems, I can't type in chinese .. :( :(

heidi & mona,

congratulations!:loveliness: :loveliness:

你地多左幾個新朋友喎!   

咁你地要多啲上嚟至得呀! 我得閒都入嚟八下先!!

部腦終於都可以打番中文喇..

please check pm. :loveliness: :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題