用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2011-2012 P3 繼續Talk [複製鏈接]

Thank you....曦彤媽

原帖由 曦彤媽媽 於 11-8-16 15:47 發表
3A - angelmokco
3B - aliceykm1
3C - linki, raikkonen
3D - 曦彤媽媽

大家快來報到啦!

回復 1# 曦彤媽媽 的帖子

聽完講座後, 真係有d驚WOR... 三年級係咪真係會難好多呢?

一二年級已經唔係叻, 真係唔知點算!

請問你們是否記得在那裏可以downloadTSA的試卷?

原帖由 aliceykm1 於 11-9-10 15:53 發表
聽完講座後, 真係有d驚WOR... 三年級係咪真係會難好多呢?

一二年級已經唔係叻, 真係唔知點算!

回復 1# angelmokco 的帖子

我個囡都係咁, 佢係有寫手冊,但係有D都唔知佢寫咩, 問佢佢又話唔知..

真係唯有話之佢, 到佢比老師罰時, 佢就會認真D....

回復 1# SuggieC 的帖子

我囡囡都係成日計錯減數, 有一次我比補充佢做, 20條減數錯15條, 比佢激死, 佢又唔係唔識, 只係唔小心, 真係要靠佢自己....

阿囡話中文做唔晒, 有兩條重組句子冇做.....好擔心....

原帖由 Linki 於 11-10-19 17:17 發表
2同3都有可能
辛亥革命都有可能

老實講, 我都有買練習係屋企, 都買左唔少, 但係真係冇咩時間做.  只可以星期六, 日叫佢做吓.  平日放學真係好難有時間做.....

原帖由 Linki 於 11-10-20 11:09 發表
冇錯, 評估2再早d溫lor
學SuggieC 媽話齋, 佢地自己都話有努力過, 未鼓勵吓佢哋, 等佢地有番d自信心迎接第二次評估ma。因為自己5識答問題或5夠時間做, 其實佢地都好5開心架。
我小姐話Maths條除數直式5記得咗点寫,  ...

你囡囡講到咁多比你聽, 好叻女 wor...

我個囡淨係講到區議會幾多號選呢條?  我冇同佢講过, 但佢撞仲左....

原帖由 raikkonen 於 11-10-20 14:17 發表
呀女話今日時事題出咗5條, 我女有2條答錯.
1. 區議會幾多號選
2. 政務司司長係個
3. 颱風納沙將個船塢吹咗去邊
4. 外傭可享咩權利
5. d不法商人途利, 會將d大閘蟹整

呀女講得唔係好清楚, 大致上係問呢d, ...

回復 2# SuggieC 的帖子

阿囡一向數學差, 但未試過唔合格, 今次三年級就比一份大禮我, 數學不合格...

我知佢數差, 暑假冇幾耐就已經開始補習數學, 諗住攞7x 分都滿意, 點知仲衰.....

而加中文未派, 佢自己都話好驚唔合格

講真, 我知佢數學不合格, 已經唔開心左幾日, 如果中文都係咁, 我真係灰心到極點.... 我又唔係唔理佢, 可能佢資質有限 +  冇心機學習, 都好難有好成績....

咁樣搞到個小朋友完全冇自信, 有時真係想幫佢轉校, 但如果佢學習態度唔改變, 其實轉邊間學校都一樣....:

真係多謝大家的意見!

同阿囡温書, 主力係我, 爸爸工作實在太忙, 所以他都不會管太多, 最多同佢講吓道理.

每次我同佢温書, 温1小時, 她就扭計半小時, 激到吐血
! 所以我英文同數學已經揾補習老師幫佢, 我自己幫佢温中文同常識.

真的希望評估2 會好D啦!

原帖由 Linki 於 11-10-24 14:04 發表
係吖, 係吖, 爸爸同佢睇功課佢5敢行開半步, 我同佢睇就死lor, 改一樣就叫一次入嚟, 改一樣又叫一次入嚟, 我都冇氣。

無錯, 我都覺得少左好多功課. 尤其是英文, 每日ge功課都好少....

原帖由 raikkonen 於 11-11-8 09:21 發表
你地覺唔覺得功課少咗好多. 原來呀女話校長講, 英+中唔每日唔可以多過4-5樣.

閱讀課是否=看圖書

原帖由 Linki 於 11-11-14 11:41 發表
閱讀課, 敢又冇乜留意wor! 5知係咪叫佢哋大聲讀一篇文呢?

刚才我去接阿囡放學, 都有記者係學校門口....  唔知係咪呢單新聞呢?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/art_main.php?&iss_id=20111114&sec_id=6996647&art_id=50048979

原帖由 raikkonen 於 11-11-14 15:17 發表
剛剛從呀女口中聽到好驚訝嘅消息, 今日新聞有個小朋友因功課壓力大跳樓, 原來係佢地學校一位小五學生. 今日校長,係中文堂call晒所有老師開緊急會議, 呀女仲話好多記者係學校門口.
其實我地真係要好好反思. 我都有問 ...

回復 6# angelmokco 的帖子

我都冇報到親子旅行wor... 上年想去但又抽唔到....

回復 2# angelmokco 的帖子

我阿囡都冇話要背默wor.... 咁多課點背啊!

好多課都冇背過ga wor.....

回復 2# Linki 的帖子

會唔會有呢幾條時事題呢?

1. 蘋 果 創 辦 人  喬 布 斯 病 逝

2. 唐英年與梁 振 英 分 別 正 式 宣 布 參 選 下 屆 行 政 長 官 選 舉。

3. 香 港 地 質 公 園 , 獲 接 納 為 世 界 公 園 網 絡 成 員

回復 1# raikkonen 的帖子

想問一問聖經今次評估係咪都要默字, 阿囡話今次冇字"簡" wor....

回復 1# SuggieC 的帖子

我地都有普通話即測wor.  係咪即測聲母韻母啊! 手冊好似都有寫.

普通話評估好似到最後果次先有ga...

回復 3# 曦彤媽媽 的帖子

我一向都冇同阿囡寫聖經D字, 淨係背吓金向, 講吓故事就算,  

咁今次要同佢默吓D字先得喇!

Yi, 咁真係唔覺有wor....

普通話係董老師教啊.....

原帖由 曦彤媽媽 於 11-12-9 15:38 發表

之前都係即測聲母, 韻母, 但最近呢次係即詞語, 仲要寫埋d 拚音同音節響個詞語上面, 要即十個.
‹ 上一主題|下一主題