用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

好有同感啊!  雖然我囡囡有補習, 但我都係每天放工回家後會再同佢睇多次功課, 然後快速食飯, 再同佢温吓書..

日日如事, 真係好機械式生活....  而加約朋友食飯都要揾星期五或六晚..   

原帖由 teresatsn 於 10-1-27 17:18 發表
同道中人, 依家媽媽唔易做, 大家果然係super ma ma. ^^

我都有個囝囝讀N1, 真係完全冇時間理佢, 直到家姐訓覺後, 先有小小時間同佢睇吓故事書, 其余都係工人姐姐陪佢玩.....

原帖由 曦彤媽媽 於 10-1-28 16:02 發表

我都係呀! 細佬又係k1, 我好多時都唔得閒理佢, 特別係親子做手工, 可交可唔交果d呢! 我都未交過. 諗返家姐果時樣樣都有同佢交, 最離譜係我同亞囝報左個網上學習平台, 俾左$, 成個學期都未上過去呀! ...

吓... 你地果棵有開花啊!  我地果棵今个月初已經certify 左喇!

原帖由 Linki 於 10-1-29 10:02 發表
有....但係我又5覺佢高左,葉又多咗喎,都係禁上下la....不過,就嚟開第2次花la,咁你有冇俾肥料佢呀????亞婆婆偶已help佢落肥

我囡囡都要去覆診, 仲要係25/3 (第一日考試), 所以我已經打左电話去改時間喇!

原帖由 raikkonen 於 10-2-4 13:57 發表
咁可以帶佢覆診喎. 你地點解都要覆診? 我女話佢一共有3隻牙要洗, 有2隻牙未洗. 要下次覆診先洗.

我囡囡呢兩朝翻學仲喊tim啊!  真係希望佢快D醒, 3月尾又考試la....

原帖由 曦彤媽媽 於 10-3-2 12:18 發表
返左成個禮拜學lu, 大家都好靜呀!
我亞囡唔知係唔係放假放得開心得滯, 都未有mood做功課, 成日話抄詞 or pen攪到佢隻手好倦, 希望佢快d醒la.

我囡囡由翻學第一天 到而加, 最離譜就係上堂都 , 仲要去見高姑娘tim...  今次評估真係唔知點算....

想問下大家知唔知考數學時有冇草稿紙提供ga???

原帖由 raikkonen 於 10-3-22 09:27 發表
呢個星期淨係同佢溫中文、數學同聖經, 好彩隔一隔個星期六日, 星期六日先同佢溫英文同常識.

我問左楊老師, 佢話可以自己帶草稿紙, 但要小朋友先問一問當值老師.

回覆 1# raikkonen 的文章

我諗應該唔好叫你走, 我个女中文評估都未試过高过70分, 但老師都係叫佢睇多D書.  我諗總平均分有80分以上就OK.....

raikkonen

我想要喎, email 刚 send 左比你!  Tks so much!!!!

Alice

原帖由 raikkonen 於 10-6-7 17:32 發表
我係網上download咗好多數學練習(多數係下學期教果d), 如果你地想要, pm我比個email我. 我send比你地.

Received.  Tks!

原帖由 raikkonen 於 10-6-10 10:25 發表
回覆咗喇, 我覺得幾有用. 我上次都係比我做. 最後攞到95分.

咁快知道, 我個女上兩次考完常識, 都話識晒, 但今次就冇咁有信心.... 但我估佢應該唔會唔合格......

原帖由 raikkonen 於 10-6-11 13:56 發表
我女話佢果班有3個人常識唔合格. 嘩! 咁快知喇.

數學真係好難講, 我個女真係差, 我已經每天都比佢做exercise, 上兩次都好彩有8x分, 但今次又係得7x.  返而英文好Dwor, 都有9字頭.

中文一向都係最差, 每次都係得6字頭, 今次終於有進步.  其實中文真係冇得温, 做好D閱讀理解真係要平時睇多D書.

成績唔係最重要, 最緊要个小朋友讀得開心,明年再努力la.....  唔知編班時會唔會同班呢?

原帖由 raikkonen 於 10-6-18 09:29 發表
我覺得要個小朋友自己上心, 佢先會進步. 我之前都用咗好多方法幫佢, 希望佢中文進步d, 但係都一次差過一次. 中文仲係母語添, 我都有少少唔識教.

不過, 數學真係比多d練習佢做, 因為我覺得數學係冇得溫, 不停比佢做 ...

KEEP著交流緊係最好啦!  

諗起佢第一次考試, 我都好唔開心, 个心真係UP住UP住.  到而加都有小小進步, 都算啦!

佢到而加都係唔緊張嫁, 好似唔關佢事咁, 我仲緊張过佢, 真係比佢溵死!

原帖由 raikkonen 於 10-6-19 12:47 發表
唔知會唔會放暑假前知道邊班呢? 不知不覺我地呢個主題已經有30幾頁, 升上小二, 我地洗唔洗到時開番個P.2家長交流嘅主題呢? 我希望我地KEEP著交流到小六呀!

...

唔知普通話, 聖經, 电腦呢d科計唔計分呢?

原帖由 Linki 於 10-6-25 16:46 發表
9/7 直接派成績表5駛見家長, 到時連埋升邊班都在成績表內
‹ 上一主題|下一主題