用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deleted
樓主: RUVSY
go

deleted [複製鏈接]

小心捱壞身體.
我以前一年返足365日, 經常座長途機, 晚上都有進修,(差d唔夠attendance). 終於有日座巴士回家途中暈在系到, 走去body check, 心跳已高過140下/min, 跟住無奈工都遲埋. (我個時都系2x歲).

我的格言是"學海無涯, 回頭是岸"

Anyway, take care!

我以前一口氣可以游30-40個直池, 跑幾千米, 心肺功能一D都唔弱,(雖然我好細個就有Asthma) 自從個次在暈在之後,游1-2個直池後要休息.健康是最緊要. 

自從辭職後,Disaster 未停過. 
1) 無在份工, 仲比ex-boss封殺.
2) 要休養
3) 交6位數字的稅, 連saving都清埋. (仲無tax refunded)
4) 仍要供樓...(最後賠錢, 都sell在)
5) 我雖然完成Master(差0.02GPA 有merit/honour,都算名校), 之後找工就Disaster!!! 10個有9個話你成績好, why choose this job? 再者, 有幾多個Department Head 會請個學歷高過佢?
我試過衰到2nd in時, in 15mins, in 我個個傾在10 mins 電話.最多問我的問題是 ”剛剛講到邊?"
6) 找不到工 (連 15-20K 的工都沒有), 好在當時有個Korean客叫我幫手(Self-Employ),解燃眉之急.之後Korea 的公司做大在,早幾個月前比香港某上市公司收購,我現在要找工了.有學歷, 有experience, 不等於會有工開!

現在, D朋友見面打招呼, How are you doing?
我會說: I am still alive!!! thank you!

Anyway, 我有個前輩同我講,佢好後悔仔仔細個時沒有時間培仔仔,失去好多開心光陰,返唔到轉頭.Also, 佢同我講, 頭個10年最緊要!!如果, 經濟OK的話, 我一定培仔!!!

Hope my information is use of you!

Cheers!

原帖由 RUVSY 於 10-12-3 17:56 發表

時間只有咁少, 但又有大堆的工作, 真是要取捨, 都是健康最緊要, 我很希望能照顧到阿仔結婚.
雖然照顧阿仔要放棄很多野, 但好慶幸有他的出現, 使我的人生更有意義.
我的工作也停滯不前, 它不能帶給我滿足感, 但就算 ...

小孩的潜能要花好多時間發掘出來, 
培養同樣要花好多時間.
A miss is as far as a mile!

‹ 上一主題|下一主題