用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又一次有小學生係學校墮樓
樓主: silvia_ng
go

又一次有小學生係學校墮樓   [複製鏈接]

如報紙所說真的是5樓跌落地下,一定程度上骨折,甚至內出血。教師們未受過醫護訓練而去急救,隨時會加重病情。一般學急救是不足的。否則,St John 不會call 白車。學校點可能唔直接報警?正常人都先報警。這裹有律師嗎?學校要否負形責?因疏忽延誤以至他人。。。

我N年前曾有臨床經驗, 搓過病人 (是真人, 不是假人). 如我在場, 且知道有人由5樓墜下,

第一件事要做的是大叫 "救命 / HELP", 叫人打 999 報警 !!! 幫手call helper!!!

第二件事要做問有無醫生, 護士 (基本上有醫生, 護士聽到救命聲/見到會馬上出手)

第三件事沒有HELPER就唯有自己評估病者, 急救....

(當然這三件事會系幾秒內做)

所以, 任何正常人遇到這情況 (識 / 唔識急救), 一定系大叫 "救命", 打 999 報警 先!!!  

Jane1983  正常人一定咁做!no brainer  發表於 13-12-11 12:40
nieualma  你說得十分清楚  發表於 13-12-11 12:36

我試過系地鐵/商場, 見有人暈在/撞傷, 我問使唔使幫手, 地鐵/商場D急救員都系叫我行開D...

suemei  係,遇有人昏暈,要譲傷者在空開流通的地方。  發表於 13-12-11 22:58

happy_lavender 發表於 13-12-11 17:13
回覆 jerryso1224 的帖子

高處墮下不是嚴重骨折便是傷及內臟(包括腦),除了止血和紮穩折斷的手腳,無乜嘢 ...

請問內出血點止??高處墮下只會是一般流血?呼吸道是血的話,止血嗎?仲止血,固定手腳?您就算學過急救又點?急救員無錯系學過,但救人是要team work.  無可能唔即時call999班救兵. Call 999 有個重要野你無講,就是會支會醫院做好救人準備!!!病人一到醫院,可爭分爭秒救人。

唔識好過半桶水,就算無反應,內出血仲搓? 比人告型事都未知發生咩事。

happy_lavender 發表於 13-12-11 17:05
正常不過,有人做緊急救就會叫其他人讓開,使傷者有新鮮空氣(被多人圍住,空氣相對不夠流通)。

若然你係 ...

我只講一句,已經話唔使,見傷者唔嚴重咪企開D, 睇佢地雞手鴨腳囉。找人幫手記綠都要吧。。touch wood. 佢地攪唔掂,報警都要人幫手啦。。。(就當我人一個)

我只是想講的是急救是需要Team Work, 儀器, 工具. 我覺得完全無可能唔第一時間 call 999. 除了醫院和救護車, 有其它選擇嗎? 急救課程通常到最尾步驟先至 "call 白車 送院" 嗎?  唔好只掛住 ABC... ABC 之前仍有好多野要make decision / evaluation.

你認為無乜急救可做, 點解唔即call 999? 唔通仲慢慢找ST JOHN 電話? 點解唔找更專業人士幫手呢? 其實, 有好多野可以做的....如安慰病者, 就算病者可能已經昏迷, 無反應都要講說話支持病者. 聽覺好多時仲work的....

急救時仍有時間諗, 有人會趁火打劫? 要比 "LIKE" 你. 有時如果case 唔嚴重, 要比佢地實習下, 講出來只會比壓力佢地. 佢地會小在機會practice. 急救一定要實戰多D, 取急救証書有幾難?
校長當時會否像您一樣, 想得太多? 救人就 救人, 集中精神!

ksorange 發表於 13-12-12 11:11
回覆 Daniel-Florence 的帖子

Agree with u

如果女童當時真的內出血(如5樓jump, 無內出血應該是奇蹟), 如果當時急救的教師幫她搓了. 可能已經型事了!

急救員真的不能自作聰明. 先 call 999 !

終於有人知道 "唔好以為 heart停咗就用AED會反效果"
(我之前不想畫公仔畫出腸, 因我一聽"AED"...已shock 了, 心想有無攪錯! )

ksorange 發表於 13-12-12 11:44
其實噤講啦
就算開死因庭 10mins 的delay對 五樓跳樓應該唔大分別
醫學上 跳樓 冇明顯出血 留意下手腳都會 ...
我想緊學校第一時間call 999的話, 仲有機會的. 有case, 系十幾層樓跌落街都奇蹟救得返. 雖然我只遇過一次.

我都算黑仔, 遇過2次有人士jump. 其中1次真系親眼見有個人jump, 真系睇住個人jump落黎. (年紀很大的人), 我當時真的有好多野系腦到閃出來了. 請不要問我當時最後做了什麼, 有什麼想法......(到現在都記得清清楚楚). 上天點解咁考驗我?

唉...."暈倒"...校長....你良心在那?  

除了
學校汲取教訓, 急救員要非常非常清楚點做, 唔識/唔肯定的, 就停一停想清楚. 生命在你們手上.

happy_lavender  如果死因庭判學校有延誤,校方絕對要負責!  發表於 13-12-12 14:42

正如所說....已內出血...今日報導....自己看...

"這是思考和經驗"...一般急救書學唔到的....希望您唔好讀死書....

有經驗的醫護人員, 除急救, 還有其它考慮因素....
【太陽報專訊】【本報訊】荔技角中華基督教會基真小學十歲女生羅芍淇日前在校園墮斃,校方被揭捨近取遠召喚聖約翰救傷隊而沒有報警,惹來外界怒轟。該校法團校董會昨開會檢討處理事件,包括報警等程序。校內消息透露,擁有急救訓練證書的副校長接獲有女生倒卧地上後,自行上前將表面無血漬,但已毫無知覺的女生反轉身施以心肺復甦急救,此舉令女生即場吐血,相信是因由高處墮下以致內出血....

我衣個吹水怪魔... 我可能真的 out 了. 要收聲了.

希望個小朋友RIP. 去另一個開心的地方。
現在的小學生唔易做,只因家長們,學校們成日幻想個個小朋友天才, 日日要去攞獎。

剛才同個仔睇oncall 36小時,個仔不停問點解內出血,點解有淤血,suckion 是什麼,點解開刀。咩叫止血。好驚。。唔敢做醫生。我話你救在人會好開心,會唔會開心過食糖。你做醫生幫人咪知。。
‹ 上一主題|下一主題