用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

校車都幾準時, 囡囡話超開心, 剛剛看過書包, 有很多通告相信是媽媽的功課, 還有顏色筆, 囡囡話要貼上名字, 每天要帶5至8枝鉛筆, 一支藍色和紅色的原子筆, 不可以帶鉛筆刨, math & putonghua不用帶書(這是1D班)

還有, 囡囡話頑皮的學生要見訓導主任(好驚呀!)

(為何GHS網頁未update)

我也是找不到地方貼校曆表?另外, 有沒有家長知道個time table為何左右兩邊都有時間?

1D明天有PE堂, 要拍照的小朋友穿PE服OR校裙?

我終於明白為何有兩個時間(自言自語中)

我囡囡可能在校車訓了一會, 所以現在都很精神.

剛剛問過囡囡, 今天沒有派木顏色, 但通告內話要每天都要帶, 書包咪好多嘢

原帖由 Wallwini 於 09-9-1 16:34 發表
我也是找不到地方貼校曆表?另外, 有沒有家長知道個time table為何左右兩邊都有時間?

1D明天有PE堂, 要拍照的小朋友穿PE服OR校裙?

我終於把功課做好, 也叫女兒收拾好書包, 今晚又要早點訓

我女兒依然話不用帶..那我相信她, 至於校曆表我也是貼在最後個頁. 明天我會著PE3, 不會在學校拍照

原來一定要在學校拍照for學生証, 所以明天要穿校裙拍照.

另外想問問有沒有小朋友知道明天是否正式上課?

BMW,
我囡囡話MISS搞錯咗(可能係我個女聽錯)今日頭3堂都不用上學, 至於PE堂都是唱HEAD & SHOULDER, 所以妳的小公主不會太失望. 不過我個女回來跟我說今天排第一&第五的小朋友都沒有上學, 所以妳叫囡囡多點休息, 不用太擔心.

BMW,

我囡囡有說起妳小公主的中文名字.

明天我囡囡會拍照, 今天的手冊寫了:請於所有物品課本及作業上寫上名及班別.
(沒有註明要帶什麼)
也不知道明天是否正式上課

原帖由 BMW 於 09-9-2 17:40 發表
請問1D班今日手冊又寫左D Mug??? 明日要帯D Mug??

不要說我囡囡叻, 她今天好像一舊雲回校一舊雲回家, 問她今天英文堂只知MISS SO也會教她們GS, 其他時間就開始發夢. 中文跟MATH也忘記做過什麼, 我開始有點擔心她跟不上.

原帖由 BMW 於 09-9-2 17:11 發表
Wallwini,

Thanks for your update!
排第一0個個就係我個女Chloe AR!

我地既女女0岩0岩上小学,比d時間距地適応La,我地唯有互相交換情報La!

甘今日係0米影左相La??

...

BMW,

放心! 如果Chloe是雲的話, 我家裡也有一舊, 還是一舊懶雲.

昨日問她Math只是寫了1-10, 用2堂時間只寫1-10...唉!
英文堂時叫小朋友畫畫, 之後問小朋友畫中畫什麼, 多數的小朋友都說father, mother & me...
講得最多都是小息跟小朋友吃小食, 之後就問我今天給她帶什麼回校吃 (每天回校好似去野餐)
我囡囡也說Chloe沒有有Mask.
另外妳不用太擔心, 我女兒昨天回來說昨天沒時間拍照, 應該今天會補拍, 我放在folder的20元也沒有收.

原帖由 BMW 於 09-9-4 09:42 發表
Chloe話個書包好重,昨日距行到一半好想座係Staircases休息一下。
仲有,我覚得距返学好似一舊雲0甘,講吾出上課發生過Mug事,只講Recess Time点点点過,返学就好似為左個小息甘。

我只知道係1D班今日開始選英 ...

我剛剛cut咗一個call, 希望唔係佢

原帖由 BMW 於 09-9-4 11:13 發表
Aya...原来昨晩個Missed Call係陳太! 真係吾好意思添,第一次Call我就Miss左個Call

在MATHS書內寫, 她用了1小時去寫...哈!再問她其他時間做什麼, 她又一舊雲~~

原帖由 BMW 於 09-9-4 11:11 發表
E?! 昨日数学要寫1-10???
我只見到中文要寫幾個中文字Jar

連你囡囡都話Chloe無帯Mask...今日真係要問過明白先得!

BMW,

我女兒今天拍了照, 妳問問妳囡囡有沒有拍照? 另外今天1D班終於有功課, 好像開始正式上課.

我囡囡只寫了一次, 但我問她需要寫兩次嗎? 她竟然說不知~~我都話我個女係一舊雲

原帖由 IICHENG 於 09-9-6 14:50 發表

我囡囡寫了兩次即一版.

唉!!我昨晚已經叫囡囡寫多一次, 我諗住寫多好過寫少, 誰不知8點就話好累要瞓, 算吧! 我覺得應該俾一些教訓囡囡, 免得經常一舊雲.

囡囡上星期三有在校車瞓, 但上星期五ee就唔俾瞓, 我以為是上星期五回校時因為暈車, 所以回家時ee唔俾囡囡瞓. 囡囡坐10號車是沒有安全帶.

BMW,

Maths:習作P.2-4
中文要帶一張A4白紙
英文要帶Listening

另外, 我女兒話學校很多人生病, 所以老師要求她們帶口罩回校, 以免受到傳染. 我會給她多帶幾個.

BMW,

Pls check PM, Tks!

原帖由 BMW 於 09-9-8 14:17 發表
Chloe好大蒙...吾記得帯手冊返屋企>.<
請問1D班今日有Mug功課?
手冊寫左D Mug??
thanks!!

我囡囡話耶穌的爸爸媽媽生日, 都唔知仲mug, 又坐又企,
我就問爸爸媽媽一起生日嗎? 佢話:係
我又問有沒有生日蛋糕吃? 佢話: 沒有蛋糕, 只有糖,不過是給老師吃.

有沒有1D班的家長知道, Storyland Phonics 1是否老師收咗?

Thanks a lot!

原帖由 BMW 於 09-9-10 16:34 發表
係AR! Chloe話老師収左

Oxford & New Magic 今天才派 User ID & Password.
我真的覺得她們一天內要完成功課, 還要上網看那麼多東西, 又要讓她們休息一會, 又要吃飯, 又要跟她們聊天, 又要早點睡覺, 究竟她們真正在家的時間又多少(不計睡覺時間)
‹ 上一主題|下一主題