用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋村學校+粵語父母=成世英文差?
樓主: karaqueenie
go

屋村學校+粵語父母=成世英文差? [複製鏈接]

我自己都看遍很多的comment, 自己都好想小朋友英文ok, 中文要好. 我自己會和小朋友說英文, 但他多數以廣東話回答我, 但大都明白的, 因為我多數用simple word, take, give, put etc. 因為自己的英文都只是一般, 識睇唔識講,  識睇唔識寫. 我會和他看英文故事書, 問他只不要用中文講一次又不用, 但問他明不明, 又答唔明, 好好笑. 不過小朋友的估野能力是非常之高的, 唔明d 野, 估下估下就明, 我覺得這就是sense, 正因如此, 所以我才很想他可以返多d 英文net 的kinder, 20 mins 好似少d. 自己的英文半桶水都快用乾了. 不過真的很貴.
還在考慮中! 我自己是working mon, 每日伴他的時間有限.

Absolutely true!!

原帖由 ho_yan2406 於 10-11-24 01:11 發表

yes..我都係咁呀~haha~~我覺得中文易過英文好多架,由細到大d中文都高分過英文...

TT國際班的每月$1000(已扣學券)

我沒有報到TT, 好後悔.

It is really encouraging. I always struggle for a good Eng / PHT environment for my boy. Sometimes
I may overlook other essential criteria in raising a child, acutally motivation and confidence is v. impt. in learning, no matter what.

Would you pls send a 多謝 to your mother who did raise a child as good as you?
‹ 上一主題|下一主題