用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦
樓主: janetngan2
go

^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦 [複製鏈接]

問左學校, 禽日係食包, 今個月都會係餅同包, 由10月開始先會有熱食, 通常係粉或粥

其實我自己都想知多d, 咪問下老師, 之後再話比大家聽囉, 老師仲話今日應該有張係講教咩既紙派, 等我地知黎緊佢地會教咩

我都鐘意培僑, 都打算考呢間, 另外禮賢我都鐘意, 不過佢學費太貴, 成匹千幾一個月, 我淨係知沙呂中學係band 1, 但聽人講話小學, 一呂好過沙呂, 培基我唔係好識, 可唔可以講d呢間學校, 等我做定資料搜集 @@

原文章由 Oscar媽 於 07-9-7 15:42 硐表
hi_baby

其實係沙田區我心目中有 3 津校個選擇,
1/ 沙田圍呂明才
2/ 培基
3/ 馬鞍山循遁衛理

而其他地區既直資或私校都有
1/ 大圍培僑
2/ 禮賢
3/ 聖三一

...

[ 本文章最後由 ballball411 於 07-9-7 20:08 編輯 ]

我對個d無咩興趣, 我諗唔會訂啦, 蔚蔚禽日係屋企要我扮老師呀, 扮左成晚, 好鬼累 , 成日叫我做老師, 我話我係媽咪, 佢話唔係, 係老師, 我話我係媽咪老師都唔得呀, 幾慘呀

我個囡戒左好耐夜片啦.........

我都係諗住叫佢油左顏色係個燈籠, 燈謎就我幫佢寫囉

原文章由 bb2 於 07-9-8 12:48 硐表
係呢, 我想問下咁多位,你地個小朋友戒左夜片未?

我都見唔到28/9 要著中國服, 寫係邊張紙架? 我淨係知 21/9 要著便服返學咋

原文章由 bb2 於 07-9-10 14:26 硐表
乜原來要著中國服咩, 點解我睇唔到既.... 咁咪又要買中國服, 其實為乜個日要著中國服呢?

係喎, 見到啦................ 真係要諗下邊度有得買先得

原文章由 janetngan2 於 07-9-10 18:03 硐表
星期五果日派既其中一張通告印有3個活動~
(一):21/9穿便服
(三):28/9穿中國為主或有關中國文化服飾

~我稔住買件印有中國旗/船既t-shirt代替(唔知得唔得 ) ...

我個囡都有鼻水, 有小小都唔返得?

原文章由 patBmom 於 07-9-10 20:08 硐表
放學後邱老師打俾我,
話囝囝今日喺學校仲有啲鼻水,
佢話如果聽日仲有鼻水就唔好返學喇!
話如果唔舒服最好食晒啲藥同埋好番晒先好返學,
因為話一來會令小朋友好得慢咗,
二來又驚惹到其他小朋友.
其實老師既意見係好好 ...

蔚蔚都無鼻水啦, 我估佢個d係鼻敏感, 不過佢今日搭車又嘔, 呢樣真係慘, 上個星期返四日嘔左2日, 今個星期返2日又嘔1日, 好似隔日嘔咁, 其實返學前都唔係食好多野, 今日食左一年西餅加小小橙汁, 食完都好隔左半個鐘有多, 都出事, 都唔知要點攪好, 唔知佢係唔係 暈車浪............

babie2 & janet, 唔該曬你地呀

原文章由 babie2 於 07-9-11 20:32 硐表
Hi ballball411,

The 防暈浪手帶
can be found at
http://www.egljmart.com/egljmart/trad_chinese/jsp/ProductDetail.jsp?prod_id=313

Hope it works...

Babie2

但唔知點解返學會暈浪, 平時同佢出街都無事, 搭巴士入tuen man, 個d都無事架喎, 而且我沙田出九龍塘都唔係 far , 你地小朋友食完野幾耐出車架?

係啦, 食飯都無事, 蔚蔚係食早餐咋, 麵包或蛋糕, 飲小小果汁, 我今日提早左3個字叫佢起身食野囉, 咁食完差不多成個鐘先上車架啦, 同埋我都唔知佢係點解嘔, 問佢都唔識講呀...........

原文章由 janetngan2 於 07-9-11 23:57 硐表
o甘會唔會尉尉重未慣自己坐校車(有少少緊張),
我個女食完午飯隔2-3個字就落樓等校車~

我都想睇, 不過係想係個囡唔知既情況下睇囉, 咁先知佢平時上堂係點

原文章由 elysemama 於 07-9-11 17:03 硐表
liwoodma,

謝謝  不過真係心思思想睇下亜囡上堂既情況

係呀, 今日接車, 個嬸嬸都話佢今日又嘔呀, 應該係暈車浪, 因為我地上左車之後仲要去多一個屋苑, 個個屋苑仲係半山, 我諗咁樣兜所以嘔囉, 但都唔知點攪好, 日日食完上車嘔, 咁同無食野一樣, 佢今日返黎仲話好肚餓tim呀, 心痛死我, 諗住睇到月尾, 如果再係咁, 唯有返學我帶, 放學先搭校車.........唔知有無得自己搵校車既呢?

原文章由 patBmom 於 07-9-12 17:39 硐表

ballball411,
我諗同食野冇關,
可能佢真係暈車浪,
會唔會有機會係耳水不平衡呀?
或者你下次見開醫生時 ...

有用牙膏架, 用左好耐tim, 用 chicco 個隻, 可以吞落肚都唔驚

我都有睇個集講牛奶, 我都比小左個女飲

原文章由 bb2 於 07-9-12 19:55 硐表
自從上次睇完鏗鏘集話牛奶無益, 已經幫仔仔戒左餐夜奶囉....之後仲轉左飲羊奶添...算係平衡一下風險!

咁我又想問下大家而家幫小朋友擦牙有冇用牙膏架?之前睇書話小朋友唔好咁早開始用牙膏, 話對牙齒唔係咁好, 所以 ...

因為我想搵下有無d唔駛兜咁far既車, 如果有就唔駛自己湊返學嘛, 湊返學d時間唔見駛

ballball411:如果你自己湊返學,放學搭校車,點解要搵出面校車?唔可以搭番而家果架嗎? ... [/quote]

佢已經無飲奶架啦, 仲唔敢比佢食咁飽tim, 但咁樣好慘, 又唔可以食得飽, 又要嘔, 真係好心痛架

原文章由 babie2 於 07-9-12 22:53 硐表

How about giving bread or cake instead of milk?

Babie2

今日返學前蔚蔚要去上堂, 所以今日我送佢返學, 見到薜老師, 就同佢傾下, 話比佢知蔚蔚暈車浪, 嘔, 希望可以既話返到學校比杯水佢飲下, 老師話平時蔚蔚返到學校都會問老師飲水, 咁跟住問下老師佢上堂主唔主動啦, 老師話佢上堂都好主動, 仲好鐘意食野, 我聽到有d , 話每次茶點佢都有潻食, 我估係因為嘔完, 所以肚餓, 跟住老師叫我試下起身比佢食熱野, 粉或飯, 但佢可以暖住個胃, 同埋飽肚d, 無咁易嘔, 所以諗住聽日煮d通粉比佢, 但又驚佢一起身食唔落喎, 攪到我仲驚過佢, 禽晚訓唔著, 諗下可以點先唔嘔, 而家我又驚緊聽日, 希望聽日無事啦, 唔係我都驚個囡會驚左搭校車

原文章由 sweetman 於 07-9-13 09:40 硐表
ballball411

我囡囡都暈車浪, 但嘔咗幾日, 現在無事啦, 我現在朝早比佢食半塊多士, 同事話可以absorb胃水呀, 你試吓啦, 希望囡囡快d好番啦

放學無呀, 佢淨係返學先會嘔架, 因為返學要兜上半山, Samuel 幾點起身架? 一起身都食得落咁多野架?

原文章由 patBmom 於 07-9-13 18:51 硐表
bb2,
乜飲奶對小朋友唔好架?
我冇睇到嗰集呀!
咁係講奶粉定鮮奶呀?
因為我兩樣都有俾個仔飲喎!

今日放學仲有冇嘔呀?
我日頭都係俾囝囝食粉面架!
因為我都驚返學連埋搭車成四個幾鐘會肚餓,
所以 ...

蔚蔚都要差不多時間呀, 放學要5:20 先落車

原文章由 Michelmcy 於 07-9-13 23:20 硐表
patBmom,

我都係11點零就要 alex 食 lunch架.  臨開學前, 都仲好地地, 可以喺45 mins 內食晒一碗大人飯+餸.  唉, 點知喺開學頭幾日就响臨出門前嘔晒出來, 搞到呢排食又食得慢左 (成1個鐘), 又食唔晒, 只食到平時o既 ...
‹ 上一主題|下一主題