用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 ...
樓主: mikepanda
go

今日去健康院姑娘話我個仔肯定係資優生 [複製鏈接]

由於學校經常投訴仔仔,又建議要去導,所以4月份我地去做左智能評估,佢I Q有137,特別係數理科學最強有144,而家頭痕緊搵學校,大家有無意見呢?佢現時讀九龍塘官立,佢本身都有少執著,但只要有耐性同佢解釋件事,佢亦會接受,至於社交唔係特別好,因為佢成日好大意同大動作整到同學,好多時係因為呢啲問題比同學人老師話! 而家好煩惱,搵左幾間學校都無位,而家剩下禮賢會等消息~十級煩惱呀~都唔知咩學校啱佢,見佢呢兩年都讀得好辛苦,唔想再係咁樣所以要好小心選擇……求大家意見,謝謝!

回覆 lillymarie 的帖子

hi lillymarie
其實阿仔都係成日阻住老師上堂架,因為佢好鐘意發問,啲老師覺得佢好煩,佢又覺得呢老師教啲嘢好悶,咪諗啲問題問老師囉! 至於佢大動作係因為佢做事好急,成日上堂成枱面都係紙,因為佢覺得悶,自己就攞紙出來畫下啲機器嘢,啲紙又成日跌落地,咁佢彎身執果時咪撞到人,啲人咪話佢囉~其實仔仔都上梗一啲課程教佢面對輸赢,成日唔輸得情緒管理架喇……

回覆 Anniemun 的帖子

hi Anniemun
其實校係因為想搵一間老師有愛心嘅學校,佢而家間學校無支援,同佢地講左仔仔嘅情況,校長話盡量用有限嘅資源去幫佢囉,因為始終係官校喎~例如係課室放左啲資優數學,兒童科學咁囉~佢成績剛剛學期全級第四,操行B囉~不過我係出面都有比仔仔上一啲情緒管理嘅課程架!

回覆 zngo 的帖子

多謝你意見呀~我真係無哂方向架! 有時都唔知左係好定唔好……不過今日又收到電話話唔收阿仔~真心講有啲灰……一係就無位,有位見果啲阿仔表現又唔好……都放棄了!

回覆 zngo 的帖子

小朋友今年9月升三年級呀~
‹ 上一主題|下一主題