用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東家長選校分享
樓主: rowdywong
go

港島東家長選校分享 [複製鏈接]

為甚麼?

原帖由 Q蝦毛joba 於 09-5-6 23:18 發表
我姨甥女2年前的派位結果,Band 1 生(100%肯定)
1st : 筲官     2nd:婦女會     3rd:民生
結果:筲東  

請問喺邊到攞到呢d數據?

原帖由 hkefai 於 09-5-16 09:43 發表
在四月尾家長會時,小兒班主任對港島東Band 1生乙部第一志願選校作以下評估,請問是否可信?

港島東Band 1生 :約1352 (約451 男 & 約901 女)

1) 庇理羅士    350----->64 (18%)
2) 張祝珊   300----->102 (34%)
3) 婦女 ...

點樣知道呢d數據係正確呢

原帖由 davidmimi 於 09-5-16 10:41 發表

數據都幾正確,我非常欣賞呢位老師,肯花心機為學生.

筲箕灣官立中學>雖然冇以前咁好,但成績都仲係好唔錯,起碼有band one 中

中華傳道會劉永生中學>非常接近band one,band two差少少都唔收

嘉諾撒書院>band one 尾

兩間學校未必相差得咁遠,劉永生近年升得好勁,學生方面愈來愈有質素,而我個人認為嘉諾撒係band one尾

原帖由 hkefai 於 09-9-26 23:56 發表

劉永生應該主要收band 2學生,相反嘉諾撒應該主要收band one 學生。

借問聲向邊度可以睇到每間中學的升中實際派位,知道佢地收既係咩學生呢?

原帖由 rowdywong 於 09-10-4 22:03 發表
以今年升中實際派位計,兩間學校有明顯差別:

劉永生主要是Band 2 生入和中文中學;
相反嘉諾撒係主要收band one生和英文中學!
‹ 上一主題|下一主題