用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST. CAT. & KENTVILLE INTERVIEW
樓主: BB豬MUMMY
go

ST. CAT. & KENTVILLE INTERVIEW [複製鏈接]

我尋日都in 完, 個老師同你一樣 long face, 一d 笑容都無, 問阿囝幅圖係 mud 嘢? 阿囝答fish, 咁佢問中文點講? 心諗mud 咁高要求, 阿囝無回應, 佢問我佢唔識中文, 我話佢識不過未必知"中文" 點解. 最後走推櫈又話唔需要!!

原帖由 Alison241007 於 09-11-9 23:48 發表
mosibaby, you are so lucky, your interviewer is so nice. The teacher who interviewed my daughter got long face and a question asked one time only, waited for 2 secs, no response from my daughter, then ...

我個囝無答魚,只講fish. 其實佢識講魚, 一入學校有缸魚已指住講魚魚, 但估唔到interview 是只答fish. 其實咁樣答係唔係真係會扣分? 個老師當然係想有個中文答案, 但現在好多家庭都係用中文及英文溝通, 尤其是有菲律賓工人的家庭. 大部份小朋友得兩歲大, 阿囝只有1歲10個月, 暫時未識得完全自動轉channel亦直得體諒.

我個囝中英各半, 但阿囝就麻麻地likely鬼同你個囝雙反, 哈哈!

原帖由 NICOLE123 於 09-11-11 13:51 發表

我仔都係講英多過中
而且likely鬼多過人
所以我一開始已經決定要英文interview
仲apply埋英普
‹ 上一主題|下一主題