用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原文章由 千紅 於 08-8-11 20:48 發表
我都很中意聼講座,以前都經常係小學聼,搞到個個老師都識我。 不好意思我不係好明你的意思,點解學校有古箏考,你所指的是那一種考試呢? 我一直很希望啊女入中樂團,上次因爲忘記去面試而錯失了入 ...

千紅
如果你响出面學樂器 , 就要番學校考試 , 我諗唔係皇家果種 (我估) , 詳情我諗都係要問番學校 , 我只係琴日聽到 , 又知你囡囡有學, 所以話比你聽 , 可以有多一個選擇丫罵 。至於中樂團 , 音統果個就要等出年4月份左右喇 ! 到時如果我見到 , 就話比你聽啦 ! 仲有就係栢斯琴行都有個中樂團 , 你得閒行過咪攞個張情睇下啱唔啱 , 學費 $1000 / 8堂。 (個指揮都好勁架)

原文章由 千紅 於 08-8-13 12:23 發表
多謝你尹若藍,到時我再問清楚學校啦。

依家佢剛剛返學都是不想搞咁多嘢,等佢先適應吓學校先算。

千紅
唔使客氣 。 都啱既 , 興趣既野幾時得閒咪幾時玩囉 。 啊女番呢兩日學好開心呀 , 佢話個 miss 好 nice , 但係啊女話 red 班個 miss 係中國人 , 其餘既係外籍人仕 (yellow 係女 , green 係女 , white 係男) 唔知點解呢 ? 佢話仲有 2 個 helper 姐姐同佢地傾計 , 全程英文 (由上堂開始直至放學) , 感覺好正、好勁 (特然間 ) 。 你囡囡有無同你分享下佢既得意野呀 ?

原文章由 千紅 於 08-8-13 15:21 發表
啊女都有講,佢似乎都幾有自信,佢話隔離個同學不識答,老師問佢都會識,仲話聼英文無問題。

千紅
我琴日番學校見到其中兩個外籍老師 , 一個係男既、好高 , 啊女話佢係 white 班個班主任 , 而另一個係女既 , 有少少印度 feel , 個女就話呢個係我既班主任 , 咁你啊女個班主任係點架。
琴日啊女佢地係上 history 堂 , 佢話分組答問題 , 但係有 d 答案唔識用英文講 , 所以到最後佢地果組得 -15分 , 而另一組就好勁 , 有 25分呀 , 不過啊女話好好玩 , 好好笑 。今日佢地上 地理堂 , 唔知我地係咪一樣架呢 ?

原文章由 grace_xian 於 08-8-14 09:26 發表
若藍:
good morning, long time to see , just say hi~
見到你嗰囡囡課程咁豐富, 替你開心呀~
真係好有意思~
-15分...嘻嘻...

grace_xian
好開心可以响度見到你呀 !  -15分真係好有意思架 ! 佢番黎講比我聽果陣時 , 我覺得好好笑 , 等佢唔好成日覺得自己好勁 , 哈哈 , 笑死我。不過我都希望佢會加油、努力。

原文章由 千紅 於 08-8-14 09:54 發表
阿女淨係話係外國人無話係男定女呀,佢昨天上地理堂,話每班老師的教法都不同,隔離同學果班用玩遊戲的方式,但是佢果班用比較傳統的方式要背生字,今早仲見佢一早係度查生字。

昨天有10個生字,佢話識一半,但有D同學完 ...

千紅
我諗用遊戲方式果班應該係我個女果班 , 你地咁快就要背生字 ? 我個女番黎就要查字典 , 佢話老師話要識講識寫 , 但係就無話要背 , 跟住仲有問我 200 年前 d 人係食乜野、住响邊度 , 跟住我就叫左佢上綱揾資料 , 因為唔想佢成日有事就黎問我 !    d 生字你囡囡識一半咁叻 , 咁你就可以放心一半或以上啦 , 真係替你高興 ! 一齊加油、一齊努力 。

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-14 15:09 編輯 ]

好耐都上黎喇 ! 阿女而家都係好開心 , 可能未到考試啦 , 不過佢話 d 老師好好 , d 老師似朋友多 d , 不過我覺得 d 野都幾深架 , 有 d 字我都唔識 , 阿女真係要加油努力喇 !

st.cat 開放日响11月20日 (星期四) 上午 , 你都可以自己去 , 學校會有大姐姐帶你地周圍參觀同講解 , 仲有少少遊戲玩 , 做一 d 少實驗、手工等 , 不過好多人 , 因為好多小學都會去 , 所以唔係個個遊戲都玩倒。

原帖由 Barbara 於 08-10-15 18:17 發表

基督教,屬聖公會

Barbara
而家「聖公會」變左做「聖公宗」 , 因為個辦學團體唔同左 , 所以改左名。

原帖由 Barbara 於 08-10-28 16:51 發表

Really? I'm an old girls, may be my information isn't update.
However, I still find St. Cat's link from 聖公會's web. Besides, St. Cat is one of the few schools that doesn't put 聖公會 at the begin ...

Barbara
多謝你先。改辦學團體係學校派通告。跟住會點做我又唔知喎 ! 不過都仲係基督教。

原帖由 KINSTY 於 08-10-29 10:53 發表
hihi...我又黎報到先...我大囡係F.1架,多多指教!!

KINSTY
hihi , 你好呀 , 我個女女都係 F.1呀 , 阿女係1Mary班 , 你囡囡呢 ?
我响呢度都認識到一位 F.1家長 , 都係好架 , 大家又可以傾下計 , 又可以交流下 , 幾好丫 。多 D 上黎傾計啦 !

原帖由 細妹 於 08-10-29 12:17 發表
Hi 各位家長,

我個女一樣讀 F.1 Mary 班. 係度想識吓F.1 家長. 大家多多指教.  唔知上星期六學校開既家長會有無去度呢??

細妹

細妹
hihi , 家長日我有去到呀 , 開頭係選委員同埋頒獎 , 有少少悶 , 跟住同班主任傾計就好好多 , 老師話叫 d 同學努力 d 串字 , F.1 唔係好難架啫。不過都講左好多野架 (不能盡錄) , 不過就第一次見副班主任 , 都幾好傾。

原帖由 KINSTY 於 08-10-29 13:12 發表
尹若藍,
hihi....我會一有時間就蛇上黎架喇!!
我大囡係1Priscilla
我要返工架?你呢?
呢排巧多quiz, dictation......呀,一星期有4日都要呢...

KINSTY
蛇上來記得唔好比人發現呀 我唔使返工架 , 不過就成日都好似無事忙咁 。我都覺得好多 quiz , dict , test , spelling ,好似日日都有咁 , 今日英文又要test , I.S.又要test , 我見到都唔想睇 , 而家 d 細路真係無得頂 , 精力又多 , 課外活動又多 , 功課又多 , 測測考考又多 , 而家讀書真係辛苦!

原帖由 SUETCANDY 於 08-10-30 07:43 發表
My daughter now P6, want try St. Cat, but her ranking is around 50(175) at P5 , any chance???

SUETCANDY
死啦 , 我都唔知喎 !

原帖由 EthanSon 於 08-10-30 08:44 發表
呵呵呵

我都係st cat讀架...
估唔到有她的討論區...
可惜我個係仔仔, 唔可以同我一間母校

EthanSon
真係可惜喇 ! 唔可以讀 st.cat 。不過都希望你囝囝入到更好既中學 / 大學。

原帖由 細妹 於 08-10-30 10:49 發表
Hi 若藍,

我有去家長會呀!  唔知你個囡囡係讀邊班呀?? 我囡囡讀F.1 Mary, 聽日旅行日你囡囡到時係咪去燒烤呀?? 準備好野食未呀?? 我都係無返工呀!  因為仲有個細讀緊三年班. 所以依家要睇佢功課. 依一兩個星期好多  ...

細妹
我囡囡都係 1 mary 班 , 阿女話聽日 outing 唔燒野食 , 佢話好麻煩 , 唉!真係懶 , 阿女話佢地果組野餐 , 不過仲未傾買咩 。呢排都有好多 uniform test , 真係透唔到氣 , 不過都好 , 可以 keep 住佢地 。

原帖由 心美 於 08-10-30 12:42 發表
另請問官塘mtr有咩車可以到達架?

心美
你可以去到官塘裕民坊果間麥當勞前面 , 會有36A 綠VAN搭上學校 , 又或者牛頭角 MTR 出口有35號綠VAN 。

原帖由 細妹 於 08-10-30 16:23 發表
Hi 若藍:

原來我囡囡都係同你囡囡同一班. 真係曉啦! 佢聽日果組會燒野食. 今個星期一放學返黎已經講咗比我聽需要預備點野啦! 我都準備好聽日比佢帶去. 我個囡囡比較內向所以識既朋友都很少. 但好彩佢度都可以識到你 ...

細妹
我囡囡就好似有幾個要好既朋友 , 但係佢地都唔傾要帶咩去 , 阿女話每人自己帶自己果 D 野食 , 帶野去玩就有傾 , 唉 ! 有得玩就唔使食 , 唔怪之得阿女唔高啦 !
E-mail 當然無問題啦 , MSN 我都有架 , 不過我好少上。E-mail : [email protected]
MSN : [email protected]
得閒我地又可以交流下 。

原帖由 細妹 於 08-10-31 14:18 發表
Hi 若藍,

唔該晒你. 我會記住你的e-mail. 下次有密計傾既話, 就用嚟聯絡. 好嗎?  阿囡今日帶咗香腸去燒野食. 我估佢地依家已經返緊學校啦! 2點幾啦! 好啊! 下星期四又要 uniform test 啊! 阿囡話今個星期改咗下星期 ...

細妹
我會等你 e 我架喇 ! 傾下密計都好 。佢地今日好準時番到學校 , 我 3 點半就收到個女電話 , 真係準時。個uniform test 改左 , 咁姐係又要再温過 , 都幾慘架 , 下個禮拜又要 u 其他科目呢 , 真係呢樣又要温 , 果樣又要温 , 我見到佢咁 , 我都覺得好煩 。

原帖由 細妹 於 08-10-31 14:35 發表
Hi 若藍,

請收e-mail. 我send 了給你. 有時間的話, 再覆我吧!

細妹
我收到喇 ! 已經覆左喇 , 你又去睇下啦

原帖由 細妹 於 08-11-1 17:13 發表
Hi   若藍,

我send 了e-mail 給你. 係好唔底的事情. 請查e-mail!

細妹
我都睇左喇 ! 又真係幾慘既 , 唯有下次小心 d 啦
‹ 上一主題|下一主題