用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 學術是否真的很深 ??
樓主: Nmon
go

LSPS 學術是否真的很深 ?? [複製鏈接]

回覆:joemyt 的帖子

答案好簡單,校歌中早有預言

"There are famous schools in plenty, with their heros by the score, and they flourish high and mighty, but La Salle is something more."

引用:Quote:geraint+發表於+13-1-8+09:02+答案好

原帖由 ha8mo 於 13-01-08 發表
我想知校方實際的行動
校歌弟一段又有答案

"Boys of courage, boys of daring, full of manliness and will; spirit nought for danger caring, heart to conquer every ill."

呢樣先是喇沙教緊嘅野,若只想成績好,不用選喇沙。英華 ok 啦。

引用:Quote:geraint+發表於+13-1-8+14:12+呢樣先

校歌我熟過你

我係想知實際做緊乜野

喇沙一直以來所教嘅野不算深也不算淺,跟教育署指引。以往由喇沙會修士主導。主張有教無類,互助互勉嘅 spirit, 谷學業不是主要。近年因多了香港人做校長,要交出表現,所以好多家長都擔心功課學業問題,包括我自已。

咁喇沙有乜特别,其實就是我指的 school spirit . 傳統地一代帶落下一代。政府津貼嘅學校,師資也不是高薪猛人,但佢地都受到喇沙文化感染,幫手孕育喇沙仔。很高興你校歌熟過我,但我不是說笑的,歌詞中的確是重點,熟同做吾做得到是兩回事。一切有幸得到各修土,舊生會及舊生的支援。更高興是小學家教會也是舊生主導,在各活動中更可加强 La Salle spirit.

呢種精神是每天校園生活跟老師,師兄,舊生,修士一點一滴地累積。可以話像 common sense 一樣,不是一個星期幾多堂便教得到.

喇沙仔何解咁叻?相信是 school spirit 激發到小朋友潛能吧。

引用:Quote:geraint+發表於+13-1-8+18:02+喇沙一

唔好意思,我真係好需要知實際課程內容

課程真的冇乜特別,沒有特異教法。課本功作紙也很大路。就算有校際比賽,指導的也是常規老師。若你尋求奇招教學法,相信你會失望。

若成績真的重於一切,很多學校也做得到。

‹ 上一主題|下一主題