用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學課外活動(ECA)問題
樓主: NamNamKo
go

喇沙小學課外活動(ECA)問題 [複製鏈接]

原帖由 Fatdog 於 08-9-9 11:39 發表
請問各位星期五課外活動堂有甚麼活動選擇, 因為我囝囝現在只收到"合唱團"和"童軍" 的通告, 以致未能全面考慮.
請多多指教. 謝謝!

其實eca點解?
呢堂做乜架?
我個仔今年小一, 所以無得上

原帖由 InitialD 於 08-9-9 12:16 發表
I think it is "Extra curricular activates" My son is also P1.

咁同大家都可以玩個d課外活動有乜分別呢?

原帖由 zitalin 於 08-9-9 19:30 發表
P1 & P2 星期五放 13:30, 冇 ECA
P3 以上先有關係
合唱團不是星期五訓練!

咁eca同宜家我地d小一學生可以參加既課外活動有乜唔同?

原帖由 zitalin 於 08-9-10 00:28 發表
你平時參加那些是下課後之活動, 而星期五ECA那一節是沒有小一二的, 他們會放學!
小三或以上的同學將按已參加了的特別小組作活動 (例如: 童軍, 基督小先鋒, 交通安全隊等等), 另外有一些將被挑選作特別訓練 (例如: 數 ...

oh i see, thx

原帖由 bbchai 於 10-1-7 11:32 發表
Would anyone pls kindly let us know for P1 student, how day they will join the after school activity in average. We live far away and just wonder how often we need to arrange people to pick up our son ...

no "must join" after school activity
but there're 課外活動 on mon-sat, you can join as you like
if you join none on mon-fri, you can leave the school according to the timetable

原帖由 COWCOW2000 於 10-4-13 12:19 發表
Hello:

通常考試完至7月中, 這個月好清閒.會放早及番1 or
兩學就放假一日. 有時在課堂睇 etv (教育電視). 今年
學校仍要維修. 所以各屬會的活動亦會暫停.下年應可
照常了. ...

要維修? 即係今年又無的係學校參加暑假活動?

原帖由 keith111 於 11-7-3 17:59 發表
聽一D家長講話入喇沙小學既話預左要讀好多課外既活動, 但我唔想個仔太大壓力, 請問係咪真係要讀好多課外活動? thanks

無喎, 我個仔都只係學1-2樣野.  學校其實都係緊張學業成績多D.

原帖由 veryworry 於 11-7-5 17:35 發表
請問平時體育堂有冇游水堂?

無, 但小三開始, 上學期及下學期各有一次游泳堂
學校亦要求小六時要每個學生都起碼要游到一個呎數(好似50呎), 當然多D就好D.

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-7-7 15:08 發表
請問P.1學乜嘢課外活動好?  LS那樣課外活動較多人學?

其實無所謂, 你仔仔鍾意咪得囉.  每樣課外活動都有好多人學, 最緊要你時間ok.

題題你, 有家長講過佢亞仔係平日學足球, 番到家已經好累, 唔係幾願做功課, 所以下學期轉左去星期六上堂.  如果你想仔仔平日學運動量多的課外活動, 留意下呢個問題, 真係唔得等下學期轉去星期六, 但唔係樣樣課外活動都係星期六有堂.

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-7-7 16:43 發表

明白!
我想比啊仔學badminton&一科音樂(未諗到),唔知P.1功課多嗎,weeday學兩樣應該不多吧!
請問你仔仔又學些什麼呢?

應該都OK, 其實唔算多, 但由於會遲左番家, 少左時間做功課, 咁你可能要佢做得快D, 但你知D小朋友通常都拖得就拖.  仲有可能開頭未適應, 都會慢D, 又多左字要寫喎.  如果你想佢溫下默書又要多D時間.

你weekday上課外活動, 要留意遲d夏令時間時(5-7月), 你可能要帶飯俾亞仔吃.  冬令學校有飯吃, 放學上堂ok.  但夏令無飯吃, 1pm放學, 第一輪課外活動會係1:30pm開始, 小朋友快快吃完就去上堂.  如果第二輪, 可能係2:30pm或晚些開始, 你可以出去吃再回來.

我仔星期六學足球, 由小一開始學到宜家, 今年weekday有學繪畫.  本來有學小號, 但太懶, 無心機練, 唯有停一停, 遲d再算.

原帖由 InitialD 於 11-7-8 23:29 發表
50meter ah...

原來係meter, 哈哈, 補細數, 差好遠.

原帖由 Nicole1982 於 11-7-17 23:04 發表
有冇小朋友上年參加過呢?

我仔今年第一次參加, 平日無打開.

原帖由 Odin 於 11-9-7 00:52 發表
Extra curriculum activities,即「課外活動」。
雖然不是強制的,但從小學習樂器對孩子有莫大好處,而高年級音樂科考試會有樂器部份。

odin,

請問你所指的"高年級音樂科考試會有樂器部份"係咪同我地宜家逢下學考試每個學生要表現一分鐘樂器有唔同?

我仔仔之前學左兩年小號, 宜家停左, 亦無再學其他樂器.  係學校方面(eg.成績計分或入中學)係咪真係有影響呢?

thx!

原帖由 Nicole1982 於 11-9-7 17:10 發表

Maria,

如果我想問下如果下學期既音樂exam, 可唔可以用piano呢? thanks~

過去個三年都可以, 今年都應該得.  其實我都唔知呢個每年一次一分鐘表演有冇計落音樂分.

原帖由 bb2 於 11-9-8 10:49 發表
其實學校有冇規定一定要參加呢?因為仔仔係校外已經學緊一體一藝...唔係太想再花時間係學校學....同埋接送都係問題..

有冇人真係一樣都唔學呢?學校會唔會唔係咁鍾意呢? ...

唔駛一定係學校學, 無所謂
‹ 上一主題|下一主題