用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 升中/呈分試/中學等討論
樓主: TracyC
go

升中/呈分試/中學等討論 [複製鏈接]

原帖由 zitalin 於 10-2-22 09:12 發表
上課&下課時間 : 0800-1325 (summer time), 0800-1515 (winter time)

Bus : same as LSPS plus 2D, 10, 208
Green mini bus : 25M

乜中學都有summer time?
咁係咪都無lunch食架?

原帖由 snowbell 於 08-1-8 18:36 發表

中文  比重9- Reading 60%+Writing30%+Dictation 10%
Eng         9- G.E. 60%+Reader 30%+Dictation 10%
數學        9- 數學卷100%
常識        6- G.S. 50% + Science 50%
視覺藝術  3- 平時習作 100%
音樂        2- 筆試 40% + 樂器 40% + 音樂創作 20%

另呈分試宣佈的1-10名次只計算中英數成績。

snowbell,

sorry, 我唔係好明"另呈分試宣佈的1-10名次只計算中英數成績"點解?  係咪指呈分就用以上既分數比例, 但校內排名次就只會計中英數成績?

thx!

原帖由 Bambi 於 11-10-18 12:03 發表
60%入到college應該係講緊第一輪自行收生, 即三次呈分後, 最後average都有A既仔, 計埋抽獎果part, 大約應該都有8成過到college, 即差唔多一班有7 - 8個入唔到
2011年小六平均成績唔錯(老師講), 如果平均分有86, 第一 ...

平均分有86係第一輪都無份?  咁真係要加加加把勁.  要平均分90以上好難喎.

原帖由 mamami 於 11-10-20 14:04 發表
請問你地所講的A係點得出來的?  己經show係report card?

分數有9字頭就係A.  要總分有90或以上都唔係咁容易... 真係要再加倍努力.

原帖由 Bambi 於 11-10-24 17:52 發表
呈分試派report時會用鉛筆寫喺上面

唔一定9字頭就一定A, 要成績排頭約90名至有A, 2011年試過總分90都係B...呢年D仔唔係要9字頭分數就定當...係講緊要98, 99 & 100 ...

啊, 係咪呢個A唔同平時分數個A?  呢個A係指Band A?

98, 99, 100?? 呢年D仔點考架?  咁勁?  好驚...

‹ 上一主題|下一主題