用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 12: 請問仲有無人會放官津位呀?
go

net 12: 請問仲有無人會放官津位呀? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-7-11 11:34
派寶校只叩呢5間?好冒險wor! 好多人派得好都叩呢幾間,競爭好大。

如12網派了寶,要扣番同區就只扣這幾間也差不多了。

Forgetmenot999 發表於 17-7-11 11:17
會否考慮其他?你列出來的全都是熱門多人爭的名校
樓主連12網防守線的李賜豪和寶血也扣了。

他要考慮其他就只能求寶之中的lesser evil。

HK-MAN 發表於 17-7-11 14:32
居住灣仔、任職燒臘師傅的呂先生指女兒獲派屯門區中學,但因距離太遠不欲就讀,會再打電話問問其他學校是否 ...
對於12網而獲派屯門的家長,不論是中或小學,我都不會寄以同情,只會暗笑因為世上有傻人,才會有叻人。

Charlotte_mom 發表於 17-7-11 13:41
如果派寶,誇區都要叩。12網多過江龍呀!

年年都講,年年都係仲有人重覆犯錯。

年年都叫人保守d ,記得落保險線,做足風險管理,就偏偏有人以為博盡就是好。

最後一句,我仍是說決勝是在叩門之前,而叩門只係最後希望。不過總之會有人出來講什麼叩門心法云云。

事到如今,樓主都係盡下人事。

單單看一個小小的ek 網,已經見盡人生百態。

小怪獸媽咪 發表於 17-7-11 16:01
其實乙二我已放李賜豪...

或者你講得啱,事實係我做錯了,我都覺得我對我小朋友唔住。
對不起,是我輕率說話過了火位。

而我並不是針對你個人說的,而是針對某些博盡而得寶的人說的。

現時只能繼續努力,而你著實也沒有什麼做錯,或只是LESSER EVIL 位置失誤,又或是純粹不幸,請勿自責,世上沒有什麼父母稱得上對不起小孩的。

一世人流流長,我就堅唔信一校定生死,天大地大,任何人也有出頭天,關鍵是你身為父母,在遇上不順利時也要學會保持積極的態度。

加油啊 !

Felix223 發表於 17-7-11 17:00
我都唔明點解派到屯門咁遠?? 
之前POST 網友講呢個屯門CASE 佢話係 中學 派位架

升中玩法我唔太了解,但斷估.....就算亂填要派左去屯門都唔係咁易掛 ?

Jessy 發表於 17-7-12 10:39
我不知道你是不是有其他宗教信仰所以抗拒佛教, 其實佛教都係導人向善, 學校亦唔會要求學生食素, 如果你唔想 ...
對,之前接觸過該校校長,他指為了令家長易接受,不會用佛家語去教育學童,而是在德育課用一D 生活化例子向學童教導。例如: 佛祖惠及蒼生,他們會以"愛護別人,愛護動物,愛護公物"去教育,而當中亦不會加入輪回,修行等等高深佛學。

Felix223 發表於 17-7-12 09:12
既然覺得學費有壓力,又不是神校就無需考慮,派了一間普通小學,唔好諗得太壞。音樂椅仍然轉緊,最壞打算 ...

感覺不好,只因灣仔區一線校實在太多,有得比較,就自覺不理想。

其實,就算李賜豪/寶血,這個水平在一些區,已屬頂斑。

中間仲有間云景官立,點都叫聯系筲官,其實都唔錯

再退一步,真係寶啦,李昇/黃卓仍不算太差,放在一些區已是很不錯的,起碼呢D 學校大致上都正正經經,唔會太多壞學生。

基本上,12網我個人只不能接受張X文

egg.plant 發表於 17-7-12 12:10
係囉,我仔都係呢間,今年考到英中直資,學校唔係大家想像中咁難接受!
...
恭喜你,你仔叻叻,......我都覺12網所謂"下把"之中,黃呢間係最好,去年我都係將佢填第四位,計落要讀都讀得過,好過去張X文或要食太多咖哩好熱氣。  

有你呢D 堅用家分享下真好,學校有提升,都要有人講出來先得架

Jessy 發表於 17-7-12 12:16
張X文我去過觀課, 佢地D小朋友係好乖好有禮貌, 佢地大約有一半學生係真係在隔離居住保良局的孤兒, 可能住 ...

我同你一樣,又係去觀課,也同意學童好乖。

而我個人觀感,就是認為整所校的"能量"太低,也許真的和出身有關,學童乖得像受了傷的小貓,是很清楚的感覺。所以當時,我就即時將佢放左落龍尾,打死我也不肯讀。

meowymeowy 發表於 17-7-13 20:30

我絕不認同學校能量低,學校有老師拿行政長官教學獎,老 ...

個人觀感是不需要你認同的。正如醜女也有佢老公話索,靚女也有人覺得討厭。

而事實上,我原post 一開張明義,就指明是我的個人觀感。

我就是覺得張x文能量超低,低到冇晒生命跡象。連曱由, 螞蟻,蚊虫,都冇幾多隻。

我就係咁睇,個人觀感就係咁,又如何 ?

‹ 上一主題|下一主題