用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關40網旅小一問
go

有關40網旅小一問   [複製鏈接]

iampizzamum 發表於 17-7-10 16:37
想請教一下,如果旅小在乙部只放第二或第三志願,當叩門時,學校會給予面試機會嗎?

謝謝!

如果你想入表荔天或協和,一旦派唔到又想叩旅小,仍有機會,因叩旅小嘅全部可參加筆試,但聽講試題比111嘅深好多。幼稚園嘅同學仔個個都話唔識做!

旅小剛於網上公佈左今年升中派位統計結果,保持水準,不少學生派讀名校,睇黎今年9月小一會吸引更多人報讀。
http://www.hpccps.edu.hk/index/customIndex.aspx?nnnid=1

michellelee1979 發表於 17-7-12 00:49
乙二都入到,真係估唔到。

唔奇吖,旅小係上年自行應收左好多表,幼稚園好多同學仔都報左,點知去到統一,教育局只係話全區間間學校加人,都無公佈話旅小加班,見唔少媽媽轉左放荔天、長協係乙1,以為位多易入,可能咁樣益左幾個乙2。唉!點知荔天、長協仲多人報,好多要週圍叩門。

究竟實情係點?有無乙1真的入唔到?係EK兩邊都有人講喎!講真,我諗報長協、荔天嘅可能比旅小多幾倍,抽中難度仲大。

starrymama 發表於 17-7-12 10:17
回覆 patpat904 的帖子

可能基福比旅小更受歡迎吧.但本身唔係咁鐘意基福.

睇睇今年基福升中派位,入英中人數仲少過旅小。佢仲6班近180人畢業,B1百分率:63/178×100%=35%
http://www.keifook.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1369&mode=published&nocache1499827574&lang=zh

starrymama 發表於 17-7-12 10:56
回覆 ying8 的帖子

基福成績一向差過旅小.我係唔鐘意基福的校風.

最弊「非精英」嗰4班約120人派左去邊?唔驚就假!

conniewktang 發表於 17-7-12 14:04

但我有個表,看落只有四成幾,我pm你。

善導應比上年差了少許,計埋瑪中,派B1都係得53人,有4x%,都算幾好了!
http://www.gccps.edu.hk/website/article/article_detail?channel_id=2745&article_id=1724

cherrieshum 發表於 17-7-12 12:56
回覆 ebuddy 的帖子

旅港今年升band 1率為51.6%(不計瑪利諾神父),與協和相當接近,荔天56.7% ...

長協個派位表有些少取巧,將所有B2直資中學放埋入去,扣去嗰15人,加番德雅,約有82人入英中,百分率為51.2%,同旅小差唔多。

http://www.heepwohcsw.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//pdf/news/1617/20162017s_1499740546.pdf

其實40網有好多媽媽唔上EK,無比較區內學校質素,鍾意揀新校、大校。佢地唔會理升中派位成績。
‹ 上一主題|下一主題