用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

今年叩門好似幾嚴啊,,,
今日派位,今日收表(3:30pm前),今日公報入圍36人可以interview(校網公報),我相信睇成績好緊要!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 heihei媽 於 11-7-6 19:10 發表
唔知今年有幾多個位?

我估學校都唔會答,,,不過我尋日幫人上校網先留意到,叩門interview都好嚴,得36人入圍,,,
但我相信註冊日之後(7/7,8/7)有人唔去註冊,又會多少少位出嚟,呢D又叫後補位啦,,,
點解呢間學校好似咁少人講o既????我想搵個人傾都無(-..-)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 heihei媽 於 11-7-7 13:49 發表
唔去註冊既我諗唔太多, 佢會用REPEAT 位同埋唔去註冊既位FOR 今年叩門生, 不過我諗頂多都係6至7個位....

我今日去左註冊咯,你女女都係同校???

原帖由 heihei媽 於 11-7-7 22:54 發表
你女女是lucky draw 入還是叩門入架

lucky draw啦,,,你女女都lucky draw入???

原帖由 heihei媽 於 11-7-11 00:26 發表
四樣功課加閱讀.... 呢個暑假够佢嘆!

另外order lunch 個張野交完錢, 係咪交番去學校呀?

數學未收,但其他幾本我望過,好淺o架,,,hahaha~
註冊日我問左,張飯單喺8月尾個迎新會先交^^!
我估現未分班及class number! 所以要有足夠學生資料先可以交!

原帖由 heihei媽 於 11-7-11 17:20 發表
唔該晒呀, 希望可以同你女女一class, 咁有個照應呀.  數學個本係要去買書先會有架.

我未肯定OLR係咪又"暗分精英班"呀,
因serach都係較舊討論,以往無標明精英班,但以成績編班時,但視乎能力某一班中/英/數為小班教學,我女英文能力較弱,佢女女話晒叩門入,成績實好好呀
若有分精英班,咁好難同班喎,,,hahahahahh
點解呢區得我同你傾咁少人呀???好多野心急想知呀

原帖由 heihei媽 於 11-7-12 00:00 發表
唔好咁講, 你地lucky draw 入, 點都係band 1 生啦.  我女女都係符符碌碌咁...

但係我會相信有暗中精英組別囉, 我唔知佢係咪又學人分組咁上, 即係english一科都分幾組咁呢..... 我女中文係最weak....

今日番到屋企 ...

我女反相,佢偏愛中文呀,,,,
其實我未俾佢開始做作業呀,基本3本都好小兒科,我估係今日收本數學會正常D!
你小朋友係咪有希字??? 我今日見叩門入應該only 7位咋,,,佢入到真係有佢本事o架!
我就係如你舉例咁估,分小班教某一科,,,因我只search到早幾年提及OLR係暗分輔導班,不過我完全唔care個女入輔導,只要佢有需要的話,呢個對佢都有一定幫助啦!
你有報升中預備班嗎?? 我報左英文及中文,因中文係我女女喜好,而英及數要佢選一科,佢選左英文,,,,我今日見最多人報係數學班,我估大家係擔心英數吧??? 中文只得22人啊,,,hahaha,,,,小班教學,我著數左tim^^

原帖由 heihei媽 於 11-7-12 14:37 發表
想請問知唔知佢地學校要唔要學生學樂器架?

我唔知呀,,,我女一向對唱歌跳舞樂器,通通無興趣,其實OLR校內大部份強項活動都不合我女女呀,,,,
若佢必定要學我都頭痛......

原帖由 heihei媽 於 11-7-12 15:19 發表
我無幫佢報呀, 因為cross 晒我地既schedule 呀. 咁又唔係compulsory, 我睇過佢地所教既野, 唔上都其實okay 架.

我都同你一樣咁諗法, 如果佢三科都叫我女補底, 我不知幾願意添啦, 唔駛出去讀又有人教. ...

haha~我女喺小五小六都有入輔導班,其實我覺得佢又未係能力好差,只係唔專心,當入輔導班時,學生人數少左,佢受注目左呢,佢又做得比平時更好喎,,,,
我女會懶散o架,暑期無特別編排課程,以往亦一直無補習or其他課程跟開,所以only怕佢開學一舊雲,先補學校course俾佢上,亦俾佢多了解學校機會囉!

原帖由 heihei媽 於 11-7-12 15:20 發表
其實佢有咩强項活動呢????? 我女最强既係 "hea" 呢樣活動囉

佢無乜野強喎,,,只係鍾意運動,佢由細都無時停啦,小學6年又係傳統教學,咪俾佢玩運動囉,,,要消咁D佢多餘o既energy,hahahahhaa

原帖由 pigpigng 於 11-7-14 20:16 發表
你們好,我個女都是今年讀中一,多多指教!

歡迎^^
阿女有冇報中一適應班呀??我女返緊啊!

原帖由 heihei媽 於 11-7-15 12:56 發表
大家買左書未呀?

考pre s1當日買左嘞,我無買2本字典咋,,
你呢???

原帖由 pigpigng 於 11-7-15 08:16 發表

Hi, yes 阿女都有報英同數!仲返得好開心添!

我女返中英,,,會唔會英文同班呢??? 英文科佢跟ms Yeung,我女都係好開心呀,我見課程簡單,阿女話上堂氣氛好輕鬆

原帖由 pigpigng 於 11-7-16 14:17 發表
唔知學校有乜活動同club可以join呢?

我淨係知OLR出名藝術體操,出面少有呀,註冊日亦有學生主動問有冇興趣學跳舞!
說實在,我女係偏向運動型,我有入校網睇過,一般運動都有校隊,但唔覺有興趣班,我女女s1似乎較難入校隊喎(始終要選拔.,單計入籃球team已高度係問題呀,必選高年級夠高大)!

原帖由 heihei媽 於 11-7-16 22:07 發表
你齊晒咩, 又話performance plus要8月先出既

我仲爭i-science 同performance plus 同埋中史

你係咪係書單上面既書商到買  ?  其實佢係邊到架

考pre s1時先俾錢,未齊o個幾本就開學派俾同學囉,所以暫時唔洗理堆書囉!
你當日有喺學校買嗎?? 當有買就煩少D and多少少discount!

原帖由 heihei媽 於 11-7-16 22:08 發表
我女叩門見副校長時, 副校問佢想唔想入badminton school team

你女女打開羽毛球?? 我見佢一問就跳舞?我女完全唔係呢類型o架,,,hahahahah~
若有中樂可能我女女都考慮,自小佢無興趣,但高小時老師揀左佢學短期中國笛子佢好鍾意(樂譜同西樂唔同吧),但奈何撞時間無再學lu,,,

原帖由 heihei媽 於 11-7-16 23:50 發表
是嗎, 真係無留意到.. 是書商在學校還是自己去office 交

當日書商10:00-1:00喺校內最埋個有蓋操場賣書!
我註冊時先俾左$100訂金! 考pre s1當日俾尾數及攞書!total 欠5本會開學時派番俾學生囉!

原帖由 pigpigng 於 11-7-17 11:18 發表

係呀,仲有最尾的"我走星光道"and Listening無。。

註冊時老師話"我走星光道"開學由學校買喎,因為平D!

原帖由 heihei媽 於 11-7-18 11:18 發表
我而家就係買剩幾本science, 個本宗教書, 同埋個本listening 囉...

唉..如果我地學校有校巴就好啦... 我見其它中學都有啲有既.

你地住得遠嗎

我唔太記得未有邊幾本呀,因為反正買左開學會派!
我淨係知朝早喺又一城巴士站對出有van去學校,不過未有機會試呀,,,,我暫時係搭巴士去大坑咩咩邨,由協同中學旁邊條樓梯直上海棠路!

視乎你由邊度出發咋,,,真係以我都只少2條路可以返學啊
‹ 上一主題|下一主題