用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呀囡小六今期數學成績.....唉
go

呀囡小六今期數學成績.....唉 [複製鏈接]

我個女都係最弱maths呀,,,

我試好多方法都無乜大改進,但嚟嚟去去都嚟唔開要多做練習囉,,,,

呢樣野唔止佢辛苦,你都將會好辛苦,因為我自己就係咁多年都唔夠恆心去管住佢做maths exe,....

我女係數學低能,加上唔鍾意,無信心下越見成績差,,,同佢溫習會見到每一個chapter單一去教,佢會明會識做到大部份題目,但將幾個chapter一齊做,佢個腦轉唔切~

試吓分開每課一一教好,先同佢做多D綜合練習,可能會好D啦~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

orangebb 發表於 12-6-16 08:30
回復 cameo 的帖子

你小朋友幾多年班呀? 我個以前對"時間"係教極都唔識架, 後來大咗, 我見佢對有d我認為好 ...
我女女已升中嘞,,
你提到的小數/份數正正係弱數小朋友死穴啦

呢d數無得偷雞,加上重覆做一大版exe時做到火都嚟埋(莫講係佢,我都會,特別份數),小朋友甚少可以專注喺自己討厭o既事上面,咁佢無心做好,個底咪又打得唔夠穩囉,,,,,

當一路讀上去,課程無預你"唔專心/計錯數/計得慢",條數你識計都無用,原來喺運算階段已出錯/計得太慢而做唔晒份paper...
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

花花花 發表於 12-6-16 16:23
小朋友要多鼓勵,常提點,適當加深進度,多觀察,多與該課老師講通,讓老師能作出適當的教導,因每個小朋友 ...
好老實講,,,如果該科能力弱兼無興趣,以一個小學生年紀,好難有以上動力做到!!
小朋友或多或少有依賴性,你今題教識佢,真係要即時搵同類題目做一題,但往往就算佢肯去問學校老師/補習老師時,我發現問題係無在後者,即教識佢呢一題,無即時俾一題同類題目佢,要100%由佢自己做到先當啱~

我女正正就係呢類,佢會問學校老師,重會拎埋校外練習搵校內科老師問,上問私補亦如是~~
做家長有時係角色問題,我叫佢做多一步(問一題,自己再一題)佢始終覺得學校老師/補習老師都無咁o既要求,,,當然我將呢個方法有問過老師及tutor,佢地係認同但無實行,咁唔通我要求校內老師依我做法,我個女嚟問你數時,你就俾多條數佢做俾你睇?? 始終,有難度,,,,,唉~~~

ohnono 發表於 12-6-16 16:50
數學好講根基,真係要好好攪攪佢。補習又視乎個老師識唔識處理,如果求其只係幫小朋友做晒d功課那些就唔補 ...
我自己初中時,唔理咁多,知升中用英數就二話不說自己買本maths exe做吓英數,到開學發現自己睇題會比人快!
但我見現讀書同以前相差太遠嘞,係唔係都一堆功課,弱科當然吃力啦,但連強科都做到有少少無癮,所以我都理解點解小朋友無乜學習動力,,,,

orangebb 發表於 12-6-16 20:13
回復 cameo 的帖子

聽得出你真係幾氣餒, 先唔好咁樣, 放低呢件事小休一陣, 再諗諗點做.
haha...又唔可以叫氣餒o既,,,話我化左可能貼切D  
我個女中學嘞,獎勵呢樣野其實已經唔太work,因為佢思想略為成熟,用大人心態去睇佢都明白/接受佢為交代而付出啫,佢唔鍾意數學係事實,,,

其實想喺自己討厭o既事情上面做得好,呢點真係好高難度~

唯有做得幾多得幾多
‹ 上一主題|下一主題