用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40 vs 34 校網
go

40 vs 34 校網 [複製鏈接]

pochaccoboy 發表於 19-9-13 06:27
大仔 K3, 仲有一個細仔,想唸長遠d,
請問選邊個校網好?(40 vs 34)

34都睇你係咪真係有心儀小學,冇理由為左6年後嘅中學去選一間不適合嘅小學,到時最壞會係中學網幾好都因為小學成績不理想而入唔到好中學。
我本來都34/40,都係男仔,因為心儀34合一堂,所以決定34網,不過填抽獎表時,第三志願已經要填寶校。
我自己決定34,次序一是因為心儀合一堂,二是對40冇邊間特別鍾意及了解,三是知道40升中對男仔壓力好大。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Angi77 發表於 19-9-15 09:48
請問最後入倒合一堂嗎。我都係心儀尼間同基道。但合一堂自行實好難,基道有少少機會,而40網一間2線頭嘅學 ...

如果女仔計升中,40深水埗升中有上智、OLR、德雅都好好喎,深水埗女仔升中係比男仔壓力細好多呀!
如果我係你個case,(女仔、40有心儀小學),我一定留40網小學。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

kaboBB 發表於 19-9-14 18:10
其實睇下住邊啦,有私校backup男仔其實34 D學校都麻麻;但去40,雖然D學校平均D,但有冇想過34區去40其實交 ...

我相信都視乎間學校多數d學生係咪來自多區,34/40來回問題,事實某d學校校車完全唔係問題,某d學校校車話冇就冇,我仔女兩類都試過。
‹ 上一主題|下一主題