用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

聽左你咁講,我都放心自己陪佢做功課了,時間心機就日日都係咁花,但成日係怕自己好心做壞事~
小行長升左小一,最開心除左暑假迎新日外,就係早兩日旅行嘞,小行長呢個星期都好down,因為佢最鍚o個隻狗仔剛離開左,佢表面好似唔太激動,但係我知佢係好難過,尋日去幫狗仔做火化,小行長放左一封好短o既信一齊燒,內容係我意料不到咁流利,大約"minnie,我愛你,xx哭了,......在天堂你會有朋友一起,....."我覺得難過之餘,係行長真係好認真咁同隻狗講最後o既說話呢!!!
學校旅行總算俾小行長放鬆一吓心情!
小女警性格真係好得意,但佢係咪都好鍾意同家姐細佬一齊呀?有兄弟姐妹我估都好一點,只少屋企可以多d人同佢溝通嘛,小行長平時好悶o架,除左我,就同貓狗傾偈,有時自己講野都會啊~~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

wankwok,
haha,小女警話唔夠時間食,但小行長就話自己唔記得食呀,其他零食就全部掃得八八九九,但袋蛋糕佢話唔記得左喎..
之前小行長都成日叫我生多個妹or細佬俾佢,我話要諗清楚因為媽咪好驚自己湊唔掂嘛,佢話咁更加要生左先知自己湊唔湊到喎,一路都唔生一路都唔會知喎...真係俾佢攪到我口啞啞!
小女警其實好似遇到問題鍾意自己解決咁?是嗎?其實佢好成熟呢~至少唔會事無大小都叫"媽咪呀!!!!......"!
今次旅行玩完,就要到聖誕先可以再盡興lu....
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

wankwok,
我可能都係遺傳左我父母,我爸媽後生時各自都有養狗仔,反而唔準我養貓狗,話我唔識養,但就一屋都係雀仔,兔仔,葵鼠,倉鼠,turtle,雞鴨又養,,,,最勁係松鼠都養過一隻了...
到自己大個搬左先開始養狗,我估小行長又係遺傳左我都唔定嘞!!
狗仔o既事小行長比我叻,反而有時佢都會安慰我,見我抱住另一隻重問我有冇當左係Minnie,我只會答佢minnie而家飛到好高o既天堂,我抱唔到呢,或者一個美化左o既結局小朋友會易接受d,反而我就真係要面對"現實"!
小女警做錯咩事呀?你講到咁,攪到我好想知呀!!!
小行長而家做功課比以前好左一d,一來之前佢答應左上堂會留心聽老師教書,二來而家我叫佢將d功課搬入我房做,其實入我房d狗成日煩住佢,但唔知點解反而好過佢自己一個人做功課....

沒有呀,,,,
上次經過"數學作業"無左,今次先問問小行長了...hahha
小行長話可能班長忘記了派喎,,,,,

冬天就快到,以前個女間幼稚園冬天著白襪,我係買唔著腳板那一種襪褲,但而家佢地好似只可以著絲襪加短白襪or深藍色襪褲....我都唔知點買,有媽咪教我去馬莎買會耐著d,但小行長好怕著d襪褲個"浪"扯住(我都好怕啊)..真煩死呢~?
白色or灰色好囉....周圍都有得賣了,咁唔洗煩嘛
小行長自從測驗後調左位我覺得好左,以前坐近門口個位唔好啊,雖然隔離無人同佢傾偈,但佢好似唔留心之餘重要成日唔見野,而家坐呢個位好似少左問題啊!

其實我係講測驗後o個一次調位,即林老師那日重選左佢兩個做女警同行長的那一日開始,我覺得呢個位好一d,而家小行長話佢隔離位個同學又好靜(通常都係咁,因我個女唔留心),小女警就在行長後面啊!之前我話小行長上堂無心機,成日唔見野就係門口個位(家長日你見到我坐那一個位),而家坐呢到就好地地嘞!!
我都未買襪褲呀,一來未得閒去睇,二來行長真係由細好憎著襪褲,以前d襪褲係質料同一般襪褲一樣,但就無腳位,即係好似一條貼身褲咁,跟住先再著番一般短襪,咁樣個"浪"唔會"the",舒服得多,咁行長先著咋,如果藍色搵唔到呢一類,可能買"馬褲",不過都唔知邊度買,得閒我都要問定我阿媽,haha
小行長話有d姐姐係絲襪加短襪,我記得我細個都係咁返學o架,但唔舒服,同埋著左絲襪好難穿隻短襪上腳o架,,hahaha
小行長怕熱唔怕凍,所以我都無咁急買囉,haha,,,佢今日都重係夏天校服,佢重話上堂時除左件外套一陣,,,hahahah
尼奧個網站係咪你個女玩開o架???我一路都有玩o架,因為我姨甥叫我幫佢玩(有分嘛!),但咩入銀行呀,買野呀,收養呀,我就乜都唔識,淨係每日同佢玩幾個game咋,每日交左數就收工,hahahaha......

今日小行長又話可以著黑色襪褲都得....
really?????

wankwok,
我都知行長一定喊,開頭重驚佢會反抗添呀,佢對上一次打針係k.3時幼稚園打流感針,當時常攪好耐都打唔到,最後係醫生非常有技巧地玩幾吓假動作,突然"嚟真"咁先打到針咋,,,,,hahaha
今日行長都有提到d"特別事",但我就完全唔明佢講乜,佢係咁話"第五名",但就數左好多同學名都係"第五名",攪到我r晒頭,我諗佢係講小女警同你提到o既卡吧...hahahaha
Ting_ma ,
1D又多個媽咪,,,hehehehehe
咁耐先join埋一齊傾呀?得閒都一齊傾吓小朋友返學d野丫,我個女同wankwok個女都耐唔耐返學有d大小問題,又間中有d攪笑野,可以一齊分享吓,又可以一齊傾吓^.^
我pm左我個e-mail address俾你呀,唔該晒你,因為我都上過校網,但d相好難睇得真,一張張咁click我又無耐性,所以而家除左學期頭那一張班相外,其他相都未睇到阿女個樣..haha
thx so much

ting ma,
收到你d相嘞,唔該晒啊
我個女星期六返詠春o架,咁你星期六係咪自己接佢o架?因我平時sat都見個女返到去有同個同學仔玩而佢又著住跳舞鞋啊,...hehehe
你唔打中文唔打緊啦,我地睇得明你,你又睇得明我地就ok啦,,hahahahahahaha

wankwok,
唔好成日讚我啦,,,好難為情呢~
其實我自己得一個女,所以好多時自己都好無助o架,睇書又好,聽講座又好,知得幾多得幾多嘞,而家d小朋友太醒目,做父母真係好辛苦呢~有時同你吐吐苦水,or傾吓佢地返學放學d攪鬼野,都算係一種樂趣呢!!
所以,唔好客氣嘞,大家都係為左仔女啫  

行長都係寫左五行咋,,,唔好客氣!!

haha,
行長話好驚喎,因為佢重要去覆診呀,,,
今日返到屋企佢好認真刷牙呀,又係咁要我買牙線!!
行長早兩日又無神神再講番自己打針有幾慘,重話小女警幫佢抺眼淚......

呀????
咁點解我個女又拎牙擦又拎牙膏?????

唔通佢又眼光光望住人地扮可憐???

hi...各位st.rose媽媽..
好耐無傾嘞,,,小朋友開始溫習未呀???
我個女今日先寫好d英文咋,,,,咁多真係寫到悶啊!!
‹ 上一主題|下一主題