用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06選校策略
樓主: muicc
go

06選校策略 [複製鏈接]

Re: 06選校策略

同意呀,,,,
更何況能夠吸引你去跨區的學校,都可能同樣受到好多家長歡迎,亦可能有唔少因為會左間學校搬屋,另報地址(只需一張電費單啫),千嬉bb都係唔跨區隱陣啊,博唔到事少,問題係浪費左個"志願位",不如習中火力揀一間網內的學校還好啊!^.^
Teresa 寫道:
KelvinMama,

“不要博跨區”,我的意思是在跨區的成功率一向不高,大概是10個人中只有1個。

所以如果可以的話,在第二輪甲部填志願的時候,最好還是不要跨區,選自己地區的學校會穩陣一點。(除非你已經考到私校打底而不介意跨區失敗,那麽博一博也未嘗不可!)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

如(甲一)aa小學,(乙一)aa小學
咁不受校網限制時的5%機會都可以用埋啊~
stccmc 寫道:
camero/teresa,

//
“不要博跨區”,我的意思是在跨區的成功率一向不高,大概是10個人中只有1個。

所以如果可以的話,在第二輪甲部填志願的時候,最好還是不要跨區,選自己地區的學校會穩陣一點
//

其實我也不明白為何在甲部填自己地區的學校會穩陣一點。

甲部不受校網限制, 每校只有5%學位預留在此回合抽獎, 網內網外亦焉。 不受校網限制, 好學校便全港學生也可以填在甲部, 要考慮的是學校會有多少人報, 同你爭!  只要是熱門學校便網內網外也一樣難?!

如果說甲部乙部也填同一網內學校, 好在叩門時突顯誠意, 增加機會, 則作別論。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

stccmc,
Ai~~~我明白了!
其實我意思係如果想隱陣d,咁直頭唔諗"誇區",而且可以將"本區"首志願放埋去"甲一",咁就可以"習中"一間了...
同埋呢,其實我不大明白個問題"B學生 甲一乙一填St Mary 及 maryknoll",意思係咪旨(甲一)st.mary(乙一)maryknoll??
thx~

ic~
可能係我表達能力問題呢,,,^.^
其實我意思係"浪費機會"係指浪費左自己入到心儀學校o既機會,當然選aa小學或bb小學在(甲一)同樣都只係得5%機會,但在自己立場,選定一間的機會總比分散投資嚟得隱陣!
雖然只係分5%去bb小學博一博,但將呢5%機會放埋去aa小學的話,咁咪可以對aa小學多少少機會呢~
大家純粹討論,希望唔好見怪!

其實只需要將電費單個名轉為小朋友父或母個名就可以了..
不過最重要都係check清楚今年係咪真係個地址轉左去41網啊~
muicc 寫道:
[quote]
OnHo 寫道:
jane 2000,

東頭邨係屬於黃大仙, 但美東邨好似係撥入41網!

另,
Mrssslui,

我現時實是住在元朗區, 但考慮搬出九龍, 住近私我媽咪多D!

乜小朋友在公屋無戶口也可以報外公外婆地址嗎?請查清楚呵!   [/quote]

我朋友個仔報地址都係用婆婆地址,我記得佢好似話用監護人個名去登記囉,因為佢住在婆婆屋企,咁補番封信都ok~
不過都係打電話去問清楚會隱陣d~^.^
Mrssslui 寫道:
係可以架.不過情序上你就要 check 清楚.
我有個 fd, 佢都用媽媽地址報都OK.佢話個女大部份係媽媽屋企住.

協恩係34網啊~
‹ 上一主題|下一主題