用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一咁快要中文背默?
樓主: 2526
go

小一咁快要中文背默? [複製鏈接]

Re: 小一咁快要中文背默?

2526,
hehe,咁啱o既~我小朋友都係34網學校呀,佢今年小一都係已經開始左背默嘞,上次係背一課加兩課詞語,其實對佢地真係唔難,有時我個女連詞語都背左少少,因為同佢溫得一兩次佢都記得你叫佢默乜呢,,,heheheh
放心啦,幼稚園時佢地唱咁多兒歌,其實同讀默差唔多啫,最難都係要寫之嘛...
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

2526,
haha,都唔係快好多啫,我第一次知背默都有驚o架,但原來個女完全無問題,係佢自己同我講好似幼稚園咁唱兒歌添~heh
其實間中要背d唔太長o既課文都好o既,佢地有時習慣左口語化,所謂睇圖書,有時唔明白o既地方就係因為無左佢地d"口語化"o既野囉,,,hehe
以前幼稚園(都只係幾個月前的事),乜都係"佢,佢o既",而家上左小學,中文堂有時會做句,我個女對"他,他的"先真正入腦呢~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

2526,
hahaha....繼續定d定d~
而家學校咪開始幫你訓練緊佢囉,,,,
咪睇少佢地,而家d小朋友記性勁好,平時d流行歌又好乜歌都好,根本首歌講乜都未知就可以跟住唱成大段啦,背o個幾行課文真係濕濕碎,,,,

haha~
做大長今時,d小朋友莫講話粵語版主題曲識得唱,連韓文都唱埋,,,,,,,記性勁過我地大人多多聲....hahahaha...

有時d電視廣告都撈埋添呀,,,,d對白可以記得晒先抵死... ..."健康來,財富來,健康財富滾滾來...."haha,好"娘'呢~
我自己覺得啦,只係唔好俾太大壓力嚇親佢,以佢地能力係絕對攪得掂o既,....hehehe

我又無抽番之前溫呀,,,平時想幫佢係咁二溫吓每日教o既科目都唔夠時間呀,,,haha
我自己覺得,如果將默書當係一個學習過程,咁大人小朋友都可以輕鬆d囉,,,而家小學各科課程都好難話慢慢教,眨吓眼又話教左一課,默書就好似俾個推動力去記住課文d生字,記得幾多咪盡量去記囉,有人100分,有人80分,但小朋友真係可以學到多d字,先可以用番去其他方面呢~例如作文作句,若果識字唔多,思考幾叻都無用啊(就好似我個女咁,英文生字識得少,英文上的聽讀寫吸收都比中文差得多啊)

其實英文串字平時就用英文字母紙卡仔去串.但英文生字真係好難叫佢記住~
例如what is your name?佢知點解!
但將個name放去第二度佢就唔認得嘞~
如果商務有冇得賣呢???
我見過係大大本英文生字書,一大幅圖畫,跟住旁邊有英文生字,但我個女興趣不大啊~

我朋友個仔重抵死呀~
一次去超市買野,朋友只係隨口話"咦~特價喎!"
佢個仔即話:"惠康至抵價呀...咁都唔知...."
笑死我呢~
2526 寫道:
你果個唱大長今,我果個唱浪漫满屋     
仲抵死呀,有一次喺條街道,無端端話:
"啲咭數一次過清哂去,邦民幫到你"比佢激C [quote]
cameo 寫道:
haha~
做大長今時,d小朋友莫講話粵語版主題曲識得唱,連韓文都唱埋,,,,,,,記性勁過我地大人多多聲....hahahaha...
[/quote]

我尋晚同個女英文老師傾左.,我都講左個女問題,主要係佢無信心,明明識,望到題目會驚~繼而無心機去學~
英文老師教左一個方法,係佢以前在外國時一個外籍老師常用遊戲,將小朋友已學生字寫在一張張紙仔上,放入盒等佢一路抽一路讀,要每日同佢玩,練到可以有速度,用視覺去認字,唔洗成日望住個字係咁"m..mm..呀"一輪先讀得出喎~
我覺得個原理同字卡有少少相似,但難度較低,可以等我個女掌握得好d~
我今日返過去幼稚園同校長傾過,佢都覺得係我個女性格問題所以會咁呢~

唉~有時我個女諗野有少少極端,做得到or人地認同佢做得好,佢好肯花心機去做,佢自己一向寫字靚,佢更會對自己有要求,功課寫得唔靚會成版擦晒再寫過呢,,,,相反佢認定左自己能力唔得o既事,就半放棄態度,,,,問題特別由k.3開始,對住一個"求求其其"o既班主任開始,問題更嚴重呢~
我呢個做媽咪o既,成日伸手o架,,,hahahahaa..做得好伸手去抱抱佢,做得唔好o既伸手去扶一扶佢,,,,,

努力...我相信一段時間後,我會幫到佢有改善!!!

hahaha...
我都係日話個女寫字好似雕刻咁o架,,,hahaha
佢重要寫到鬼死咁大力.....
大頭綠衣 寫道:
我都唉吓先 ~  3 年級功課都幾多吓, 個女因為老師讚一讚佢啲字靚, 佢返嚟乜都唔做, 淨喺攞住本詞語簿雕花雕個幾鐘   , 其他功課就放埋一邊.

昨日派數學卷, 睇見佢份卷就 , 啲字靚到好似印咁, 有時間寫咁靚唔該就幫我覆吓卷啦. 人哋叫佢連加幾個數, 佢就加 2 個, 如是這幾題 ......

等我都去買支試吓先,,,,
唔該晒~

之前去銅鑼灣大間那一間十蚊店發現到"激落"都有出擦膠,都好好用呀~~~
‹ 上一主題|下一主題