用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(凱帆薈) 凱帆N1班一齊傾下
go

凱帆N1班一齊傾下 [複製鏈接]

大家好, 我個囝囝是讀n1 pm班.

唔要驚啦, 因為小朋友係好容易適應架! 只要你唔好跟佢入去學校咁多, 俾佢有依賴的心, 咁就ok架啦!

而且我問左學校, 佢地有適應班(詳情會家長會講), e.g. 第一個星期返少d時間, 之後先返長正常時間. 佢地會好快適應到!

唔好客氣!

p.s. : 適應班時段都有校車接送, 唔要擔心!

原帖由 lion_2009 於 11-5-30 17:49 發表
多謝你...littlejimjim

我想問, 凱帆k1英普班是否只有下午, 没有上午班英普?

四隻貓, thx! 另外, 我想問你, 你大女是否由n直升k1? n班時, 係am班還是pm班? 多唔多其他同學直升k1? 因為我想八下, 睇下我個仔有無機會讀am英普班. (其實我現在還1516緊, 我想個仔讀am班only)

還有, 你個女讀英普班嗎? 會唔會俾中文佢睇, 只識讀個字做普通話音, 唔識讀廣東話音?

原帖由 四隻貓 於 11-6-1 13:34 發表
我女今年8月升K2, 佢K1係am 英普班的. 但黎緊既K1好似聽聞係有2班pm 英普, am 就得一班英普.(我都係聽其他家長講, 唔肯定0架, 最好有今年升K1 既家長報料).

IC. 咁我都唔要擔心, 但我好鍾意你句"見人講人話, 見鬼講鬼話" , 睇完笑C我!

原帖由 四隻貓 於 11-6-1 20:26 發表
我女PN 時係pm class, 之後要抽籤, 好幸運地抽到am 英普, 我見大約得8個人左右可以由pm 抽到am 英普.

我女係學校係用普通話讀詞語, 返到屋企我都會用返普通話同佢讀詞語, 但另外亦有同佢講廣東話讀, 都無咩大問題, ...

係, 今年11/12 pn得3班, 但係因為11/12 k3有5班, 所以先開pn得3班, 否則唔夠課室用. 所以我估, 到我地12/13 k1時, 佢會開番2班k1 am, 2班k1 pm.

原帖由 hoihoima 於 11-6-2 12:44 發表
In this coming year (i.e. 2011/12), there are 2 am class pn but just only 1 pm class pn.  

When these kids go to K1, there will be 1 C/E class and 1 P/E class in am, the pm class will be P/E.  So, it ...

我就買了
校服- 二套 (xs x 1, s x 1)
運動衫- 二套 (xs x 1, s x 1)
外套- 一件

不過唔知唔啱有無得換呢?

lion_2009, 我個囝就好d, 日間己經成功介片, 可以番慳d錢! 不過我估lh會同佢地介囉, 唔要擔心!

Hi 四隻貓, 我想問呀, 後備3, 是否一定要lh校服/運動3, 可不可平時的去街褲架?

原帖由 四隻貓 於 11-6-25 12:18 發表
大家唔駛擔心未介片/vv 既問題, 根據我女之前返PN既情況, 老師會經常帶全班去廁所.

返學做完早操之後會去一次, 上左一陣堂又再去, 茶點前又去....都好密.
此外, 我女當時都仲係著學習片, 學校姨姨會幫佢換片, 老師 ...

Thanks!

原帖由 四隻貓 於 11-6-29 13:25 發表
後備衫帶平時便服都可以.

回復 51# lion_2009 的帖子

你就好啦, 恭喜晒!

我仲等緊呀!

我己經試左好多次, 但都唔俾! 佢話要跟interview表現先俾唔俾上am class.  

原帖由 lion_2009 於 11-7-6 13:28 發表
你試吓再同學校講吓, 我係係電話同佢地講架

回復 59# sin_sin_chu 的帖子

八月學費已經在7月4日自動轉賬了啦!

相信放位的人會少了, 但不要氣餒, 一日未開學, 一日都仲有機會! (=我等am class的位一樣!)

請問你地會返晒果6日預備班(3,4,5,8,9 & 10/8)嗎?
因為我係working mama, 好難先請左3個半天假.

我都係咁計劃, 叫左99帶佢返一半!

原帖由 cat_house 於 11-7-13 09:11 發表
未必返哂﹐返都可能搵99帶去玩下。

我都打去再問, 學校話, 濕毛巾一定要盒, 乾毛巾可以不用盒. 至於姓名貼, 可以無班別( , 因為我先前造了一些姓名貼, 只有中英文名, 可以留來下年再用).

原帖由 mandyfa 於 11-7-13 17:38 發表

要2個盒仔, 一條乾,一條濕 + 一隻有蓋既杯。
全部用品+ 衫褲+鞋都要貼名。
(英文名一定要貼,其次係班別,貼紙再有位先寫係中文名)

一套便服和片片可以放在學校, 如果果日無用到, 唔需要帶返屋企, 不用帶來帶去咁痳煩!

原帖由 whitefishball 於 11-7-13 23:42 發表
請問如果囡囡還未成功介片, 係唔係日日都放一套便服及片片在書包呀?

label話唔要班別都ok.

而白鞋, 我都無問到是不是一定要純白色添! , 如果可以買其他顏色(e.g. 白底+藍色條)就好啦, 可以出街都著.

原帖由 aphek 於 11-7-14 11:41 發表
我都係返o的唔返o的, 好難返曬呀, 要請噤多日假.

Label 乜班別都要呀? 我都整左o的無寫班別添

知唔知白鞋係咪要純白o既運動鞋呀?

我在淘寶網和朋友一齊訂的.

原帖由 isamchan 於 11-7-14 23:51 發表
我會盡量返晒嗰六日,不過就可能要同老公分吓工~

Littlejimjim, lion_2009, 請問你哋啲姓名貼喺邊度做架?

我剛才又打了去學校, 佢話白底+少少顏色的運動鞋無問題, 唔一定要純白色的.
‹ 上一主題|下一主題