用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園interview
go

學之園interview [複製鏈接]

我朋友見青衣d老師又唔係好差. 果個小朋友怕羞, 去到又唔去playground玩, 由家長陪坐在椅仔上. 等了15分鐘, 有個國語老師走過去, 問點解小朋友唔去玩slide, 朋友答: 小朋友怕羞, 之後個國語老師就答, "你不如俾佢去玩下, 否則我怕佢一陣入去唔肯答老師問題". 結果, 小朋友都係無去玩. 去到填問卷果part, 我朋友又遇上了這個國語老師, 個國語老師既然問我朋友, "剛才你的小朋友肯答問題嗎?" 朋友答: "佢肯答". 老師既然答: "太好了". 之後校長問完問題後, 我朋友叫個小朋友同老師和校長講再見, 點知, 個小朋友唔怕羞而且好大聲用國語講"再見". 個老師就同我朋友笑, 我朋友還答"佢己經warmup好了". 個國語老師還答係添! 不過果話個校長就cool d, 唔笑!

原帖由 wishwong 於 11-11-14 15:45 發表
其實見佢地D問題已經知佢地想要咩小朋友..因為小朋友已經有心儀既OFFER..所以唔係好緊張個INTERVIEW.. 當玩吓囉... 但我地去青衣個CAMPUS... D老師校長都好COOL.. 唔多友善咁..
你O個邊D老師NICE 唔NICE架?
...

我囝囝上年in過, 這張高枱/椅係學校安排俾大肚的媽媽坐, 唔要佢地坐的咁辛苦的.

原帖由 jlbb1 於 11-11-15 05:33 發表
講得好岩...好似都幾冇聊..坐係度填果份問卷..其實申請表已經答過幾條問題...學校想試小朋友坐得定唔定...好似冇咩意思....仲有, 間班房有其中一張特別高既枱, 家長坐既椅都高過小朋友果張好多..根本好難照顧到小朋 ...

可能老師好累唔出奇, 因為我朋友係in fri 9:00am, 所以d老師充滿energy

原帖由 wishwong 於 11-11-14 16:25 發表
可能有個別老師NICE.. 但我有另外兩個朋友IN唔同時間都有我同樣感覺.. 有個仲好反感.. 話有OFFER都唔會要(小朋友表現OK)...
而且我地係IN4:20PMO個場.. 可能已經好晏..老師已經好攰掛.. 不過O個度D冷氣唔多夠 (可能 ...

我個囝讀緊凱帆lh pn, 事後家長茶聚, 校長解釋點解要小朋友interview+睇書果part, 目的係學校鍾意培養小朋友睇書的習慣. 其實唔睇書的, 不是唔收/唔乖, 只不過有睇書的, 我估佢會加分. (因為我個仔係無睇書, 但第一輪係waiting, 第二輪就收左)

原帖由 wishwong 於 11-11-14 23:01 發表
你小朋友咁叻,實得喇。。
我又唔明,佢地活動教學係賣點,點解要求啲小朋友坐定定自己睇書丫,唔坐就代表唔乖咩?
‹ 上一主題|下一主題