用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 你O地覺得 迦南(九龍塘)好唔好? 我覺得好差! ...
go

你O地覺得 迦南(九龍塘)好唔好? 我覺得好差! [複製鏈接]

你O地覺得 迦南(九龍塘)好唔好? 我覺得好差!
   1    0    0    0

原帖由 BB成長期 於 09-6-7 17:44 發表
我都好想知邊方面 (行政, 師資???), 你出得此標題, 應解釋一下, 不要令人去估.....你小朋友現讀那一級??

其實我地因為搬屋, 囡囡係LAM TIN 麗港個邊轉過來的,  我覺得果邊D TEACHER 好D, 很主動打電話比我, 告訴我囡囡在學校情況, 又時常有一些溫馨提示(用PAPER造)比我地D又BUSY又善忘既家長, 例如假期提示(會一星期前出的), 特別日子要注意地方(如生果日提示, 生日會提示.....)., 來到這裡完全係無.... 好像假期甘, KOWLOON TONG這邊, 放假前個日先派通告通知家長, 安排都安排唔切, 我都唔知KOWLOON TONG有沒有生果日 ? 生日會主題是什麼我都唔知 (雖然唔係太重要)? 好彩OR記得的話會在星期五派手冊時睇到..... 我試過打電話同主任及校長講,
佢話放假日子在手冊已經寫左 (但本手冊係星期五派, 星期一回收番), 仲叫我自己林辦法記住佢, 唔好依賴學校甘話.... 依家我唯有攞本手冊既行事歷COPY......
早知係甘, 唔會比阿囡轉過來..........

原帖由 celinapang 於 09-6-9 17:54 發表

其實我地因為搬屋, 囡囡係LAM TIN 麗港個邊轉過來的,  我覺得果邊D TEACHER 好D, 很主動打電話比我, 告訴我囡囡在學校情況, 又時常有一些溫馨提示(用PAPER造)比我地D又BUSY又善忘既家長, 例如假期提示(會一星期前 ...

我囡囡係讀上午BB班

chanwendy,
你好! 我不是不信你說的 ! 你所說的 - 溫馨提示好多時都有, (有時非公假而放假的一定有紙仔比家長. ) , 是什麼來的, 是怎樣的 ? 我為什麼沒有回收過 ? 我好想弄個明白 ...

[quote]原帖由 BB成長期 於 09-6-11 09:33 發表
我阿仔又沒有叫食糉及帶沙灘玩具, 可能不同學校總會有些不同吧!  有一次阿仔同我說學校星期四要打邊爐, 我說你那麼細怕不怕呀...他又說我是要帶魚旦....跟著第二天就收到紙仔說阿仔負責帶魚旦, 而我亦打電話問老師有 ... [/quot!e]
你們好! 其實我講既唔係做圖工的工具or課堂教具提示紙,因為果D都好minor, 我講既係放假果D提示可以的話可以早D比家長 ,唔好林放假前果日先比我地, 等D家長有特別安排, 因為我要返工, 屋仲有阿仔(16mths)要睇, 得一個工人好踢腳, 我果日請左sick leave.....打電話同主任講, 佢叫我自己林點佢......

回覆 2# chanwendy 的文章

chanwendy, 唔係呀, 我識得一個家長, 佢同我阿囡唔同班的, 都係讀N1, TEACHER有比紙仔叫佢帶糉.

chanwendy, 其實你可以check 番最近高班畢業典禮後的假期通告, 是在5月15日(星期五) 出的, 通告話5月17日(星期日)畢業典禮, 5月18日放假, 我放工返來都趕唔切同公司請假, 唯有請SICK LEAVE...... 可以話係無時間比你預備咯, 不過我認我是善忘的., 我同同班既媽媽傾., 有好多媽咪都唔知5月18日放假喔 ! 你都可以話手冊最後果頁有寫, 所以我都話我已經COPY左 ........

其實我唔知點解你甘激動, 除非.....

因為我從LAM TIN 果邊轉果里, 見到有甘大既唔同, 講比網上的媽咪知作一個比較, 都很正常, 只可以話LAM TIN 既先生懂得體諒家長, 你說得對, 作為家長應該有責任去知道學校既SCHEDULE, 但我個人覺得一星期前的REMINDER不是太過份., 我家姐都係先生, 做左20年, 依家係某中學的訓導主任, 我跟她談論過這CASE, 她的回復是即使係中學都會在3日前出REMINDER通知家長放假, 我相信做到中學既SCHEDULE 一定唔會小得過幼稚園 哇, 學校這方面做得唔夠妥善., 我講比大家知, 自己賣過教訓, 都給家長知道即使同一個學校集團, 不同校舍有不同的處理方法....

如果要講既, 我仲有樣野發覺都係好唔妥, 逢星期五派的黃色細細本既貼星星簿仔, 我想問其他家長, 先生是怎樣貼的? 而這本黃色細細本既貼星星簿仔用途又是什麼 ?

仲講家長日, 我真係火都o黎, 我準時到, 點知等o左
30mins 個先生都無影, 見到一個一個家長入去, 我等到唔耐煩, 行來行去, 校長走o黎問我搵邊個, 我話搵miss xxx
點知校長走去門口指指下, miss xxx先叫我入去, 佢話唔知我o黎o左, 又話以為我忘記了....離譜! 我在counter 已經報到o左, 我見個先生都走去門口 2times, 做先生, 係咪應該出o黎睇睇有無家長到?  
至於果本黃色貼紙簿, 我依家先知它的用途, 但我問過LAGUNA CITY 果边, 佢正如BB成長期 講在7個中選5個較好的地方上貼上, 而我囡個MISS真係好似chanwendy 講輪流貼(點解你會...), 這個week 貼前4頁, 下星期貼後4頁....

我已打聽其他學校..........
我個仔一定唔會讀九龍塘迦南幼稚園 (九龍塘) 囉,  
唔怪得上親子旅行, LUNCH 時候, 個個都轉o左第二間
幼稚園啦 ! 仲有個家長話, 有得"間 ", 都唔會"林"迦南幼稚園 (九龍塘) 呀! 依家知點解.......

我已有打算, 其實 幼兒園 有很多選擇, 不過不在這裡談論,
我家姐比o左以下選擇我 :
eg.   1 ) 劍X幼稚園  2)  九龍靈 X 堂幼稚園
3) 樂 X  幼兒學校(九龍塘)
‹ 上一主題|下一主題