用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解啲鋼琴老師會越教越勞氣?
go

點解啲鋼琴老師會越教越勞氣? [複製鏈接]

其實所有老師都應該有一定的耐性,但轉左幾個都仲有呢個問題,有時會唔會係囡囡唔肯練琴/唔專心上堂冇記住老師教既野呢? 所有老師都係, 唔係凈係鋼琴, 教一次唔識唔緊要, 佢會教第2,第3次,但係至少睇到個學生有心去學有進步,但如果教了5次都是原地踏步,學生唔努力一D進步都冇,係人都會"抆""爭"啦~ 你有冇同囡囡傾過學習要努力才有成果,有幾多人真係有天份呀? 個個都係要努力才彈得好架。
原帖由 jjhwong 於 10-2-28 09:51 發表
我女女都係呢個原因換過好多個鋼琴老師,我都知佢係彈琴方面冇乜天份,所以吸收比較慢,所以啲琴老師個個都教到佢好勞氣同好惡,仲冇哂耐性,搞到女女仲怕左彈琴同失去興趣tim,我已經同啲老師講過,但佢哋好了一陣又衰番, ...

唔付出努力, 又點樣能夠參加比賽? 考試同比賽一樣要求也很高。考試同比賽其實係令現今學生會練琴同埋進步的動力,一係就咩都唔玩,老師大可以hea住教,堂堂陪太子練琴,但學生難有進步。
原帖由 Ciz 於 10-2-28 19:23 發表
我個仔確實有佢嘅問題,專注力低、冇耐性但又興趣多多,付出嘅努力絕對唔夠,不過之前已同老師講過佢只想開心地學,不用太push,不急於考試,只不過參加校際,佢最近堂堂比老師鬧,有一次我同佢去,真係鬧足45分鐘!係好惡個種,我一粒聲都 ...

其實學左幾多年唔重要,如果囡囡鐘意又肯練習咪繼續。但又冇心機又唔練就可以考慮停啦。
原帖由 jjhwong 於 10-2-28 15:31 發表
其實我的想法都係同你一樣,我俾女女學琴都係想佢開開心心咁學,係一種享受而非壓力,佢由P.1開始學琴到E+P.4,我從來都冇要求老師幫佢考琴,但吾知係吾係因為太relex,所以佢吾會認真,反而舊年7月份的時候,老師要求佢吓考 ...
‹ 上一主題|下一主題