用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 ...
樓主: 音樂人長老
go

家長點解鐘意揾上門鋼琴老師?請教。 [複製鏈接]

其實市面上肯做上門的老師通常都係普通果隻,經驗唔多+資歷較低。如果有Quali的老師,音樂專業同經驗豐富,真係唔多上門教啦~  
原帖由 katherinelam825 於 10-8-13 00:28 發表

可能我自己對要求高d。低grade 既時候已經識話老師唔識教琴, 彈琴彈得唔好, 唔知教唔教到我野...而且你知演奏級好難搵到老師教得好, ....所以我一定唔會跟到普通quali老師學琴

學費方面, 我依加個老師真係唔貴喇 ...

Yes. 做家長都話小朋友交通徙時間同累, 如果老師一日走幾轉,一樣徙時間同非常累,我自己寧願留返D精神教好學生。

Charlottemum: 老師肯上黎真係幾好彩~ 其實小朋友去老師studio學係會認真同上心d!
原帖由 音樂人長老 於 10-8-13 12:04 發表

我叫得自己做長老,資歷都唔算低,不過我唔好意思講邊一年考完専業資格,唔係妳會估到我年紀,嘻嘻

我講番句公道話,我有喺妳所講其中一間琴行兼職,新請琴老師好少只有8級程度(其它樂器可能有),最少都有ATCL或者讀 ...

做老師呢行,老土D同老成係好,太"靚"妹家長冇咩信心,而家好多以貌取人架啦~

如果有學生一星期只可抽到30分鐘練琴,我會同佢講不如唔好學,等佢抽到更多時間練琴先學。一來佢又徙錢,二來對老師來說是徙時間陪練琴的。
原帖由 音樂人長老 於 10-8-17 00:20 發表

琴行通常以30分鐘為一節,可以買練琴咭有折扣。如果屋苑會所有琴房仲好,平啲又乾淨啲,我間琴行只係早上有人清潔間房,如果你晚上練可以想像間房會點樣
我啲學生同家長和妳情形一樣,一星期最多只spare到30分 ...

初學30分鐘都可以接受, 但我指有些學生唔係初學都係30分鐘練習。長老,我地舊陣時學琴點同而家D細路...我地細個冇野玩,凈係學琴同練琴,而家D學生心散好多。認真練習每天15分鐘都好過谷埋一天練30分鐘。

原帖由 音樂人長老 於 10-8-17 14:20 發表
初學小朋友喺琴房練30分鐘己經夠,因為技巧同樂理練習無琴都可以做,最重要練琴用方法啱就可以省時又彈得好,我諗嗰位家長情形可能係咁。

我N年前學琴時,屋企無錢買琴,同埋嗰時喺琴行學,租琴練都唔平,所以練得少又無名 ...
‹ 上一主題|下一主題