用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德貞小學要殺校!!!
樓主: funnycat
go

德貞小學要殺校!!! [複製鏈接]

2010小一會是最後一屆, 大家點睇呢?
   0    0    0    0

We attended a briefing by the school management yesterday.

原帖由 kcPooh 於 09-11-14 22:33 發表
Oh why? where is the news coming from? I had studied there during my primary school. Recently I also took my daughter to have interview. Lots of memories there.

我都好想喊! 德貞收咗阿女明年讀小一, 已交留位費, 因見此校雖然甚少家長談論, 但有談論的都比較少負面評價, 而各方面都又符合我們的要求, 大安旨意諗住比阿女入讀, 崇真學費太貴負擔不起, 陳守仁衰咗, St. Margaret又冇咩嘢好感連interview都放棄了, 仲有培僑又未有消息! 依家校方話因近年太多競爭對手, 無奈要作此決定! 若各家長在明年大抽獎揭曉後, 選擇放棄, 仍會退會留位費! 講真真的很喜歡德貞, 但又怕殺校會影響質素, 點算好呢?

一代名校, 就此沒落, 真的很可惜!

聖方濟各英文小學咁'客似雲來', 點會殺校!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-16 13:15 發表

:) 「德貞小學」同「聖方濟各英文小學」同為私校,會否同一命運呢?

Totally agree!

原帖由 尚宮大人 於 09-11-15 20:43 發表
:) 真係好想「德貞小學」可以繼續以「津助」或「直資」的形式繼續營運啦!

上星期六晚家長會宣佈的!

原帖由 羊咩囝 於 09-11-16 12:49 發表
請問此消息從可而來?
學校前年先作裝修, 那麼快就.....
會不會是假的!

總之2016年8月31日會是最後一日運作!

原帖由 羊咩囝 於 09-11-16 14:12 發表

即係2010-2011年度為最後一屆收生
有沒有提到今後德貞小學何去何從呀?
真的估不到最後都.....敵不過現实!
佢哋班老師真係好好!
之前小兒响德貞讀漢語,
老師真的教得不錯
又會逗小朋友開心
真的有點可惜! ...

但小學畢竟有別於幼稚園! 對幼稚園, 是滿足家長的要求, 孩子們只要回到學校有書讀, 有得玩便可! 但小學階段, 孩子逐漸成長, 對很多事物有知感的! 正如我C6的同事說, 低年級影響不大, 但到了五六年班時, 他們開始長大, 但下面沒有師弟師妹, 會失去一些經歷! 所以現在心裡仍很忐忑, 因如沒有殺校之事, 此校一定是首選!

原帖由 nicolemummy 於 09-11-16 23:15 發表
我囡也是在另一所殺校的幼稚園唸最後一屆, 跟德貞是非常類似的學校.

最後一屆的幼稚園生, 竟然一個都沒走, 除了一個早了一年入國際學校小一外, 其餘都整整齊齊在畢業禮中看見學校結束. 老師校長都哭了, 我都哭了.  ...

St. Teresa也是我心儀的學校, 當年曾在明愛讀商科, 很喜愛教堂周邊的清幽環境, 令人有脫離塵囂的感覺! 3年前想同阿女apply幼稚園, 打去問, 個職員話將會停辦, 聽到都幾hurt幾down, 想不到3年後的今天apply小學又遇到同樣情況, 我心目中與世無爭的好學校, 間間都遭同一命運, 真的很可惜! 我真的和她們無緣!

係呢, 妳囡囡現在就讀那間小學呀?

原帖由 nicolemummy 於 09-11-17 07:04 發表
其實, 小女的幼稚園是一所小學附屬幼稚園--聖德肋撒英文學校. 所以也看到小學部的哥姐們最後幾年的事情.
但你所說的也是, 沒有了師弟妹, 是好像少了一些東西. 但畢竟小女學校面積小, 即使沒殺校, 學生人數也不多.
...

妳囡囡就好啦, 入到一間名校, 真的很羨慕! 我阿女讀崇真的!

原帖由 nicolemummy 於 09-11-17 19:18 發表
小女跟同班共6位女同學入了瑪利諾修院.
令嬡是那一所幼稚園?
‹ 上一主題|下一主題