用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應否選擇用普通話上小一中文課一問
go

應否選擇用普通話上小一中文課一問 [複製鏈接]

唔通自己英文唔好,就唔比個女讀英文咩?

其實小一開始最易適應,小朋友語言能力好高,友儕間講吓講吓就會掌握到,要咬字好準繩就要下多 d 苦功,但千祈唔好放棄。

其實依家好多網站都有聲母韻母同拼音,你可以同佢一齊起步,如果你往後唔努力,亞女好快就拋甩你。

課文默書唔會有問題,因爲依家 d 課文全部有CD,你只須播碟、 press pause 同讀標點符號 (用普通話)就得,所以可以慳好多口水; 但現實 d 講,當默課外文章時,可能就有問題,因爲小朋友始終會有字未聽過普通話音,或者老師曾「乘機」教過但小朋友唔在意,但我覺得無所謂啦,讀書唔可以咁故步自封,而且課外部份始終佔少 d 分,讀熟課文已經十拿九穩。

普教中可以改善好多口語問題,唔好錯失呢個機會。無論開學後係咪普教中,趁暑假快 d 自學拼音先,然後借 d 有拼音既圖書嚟睇,真係冇想像中咁難嫁。   

起錨 ... ACT NOW

oh.. 想嘔

原帖由 Geni 於 10-6-12 09:56 發表
我手寫我口,~~

是的。
亞女放學回來,如果當天有作句,我哋會食飯時一齊諗,佢都係用普通話講出來,通常我要佢改,都係意思唔太啱,語法好少會錯,佢二年班作句時,已經直接寫落簿度,唔再另外起草。

(反而佢覺得網上留言好混亂,佢讀唔到出嚟,我話對唔住,香港就係咁架喇。)
‹ 上一主題|下一主題