用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

原帖由 muichujamie 於 09-10-13 15:36 發表
通告有寫架
要帶乾濕毛巾,水壺,乾糧,手冊,太陽帽....
我會帶百力滋,軟糖&薯條等等.....
買D野食比佢請到同學仔食!

係wor 有寫乾糧, 又overlooked tim :p
噫,睇真d, 要帶手冊, thanks !

好担心佢地去d 公眾廁所無人幫,就咁坐落廁所咪c~

原帖由 子霖 於 09-10-11 23:39 發表
natalielin,
基哥哥係facebook upload 左新相呀. 有張係洛遙呀.

點上基哥哥facebook ?
佢facebook d 相係咪佢個blog d 相 ?

原帖由 加而晴媽媽 於 09-10-9 22:26 發表
呀囡都成日唱:  "請問你是誰"? "請問你是誰"?......

係呀 hi ho da de re o, 我請問你是誰.

原帖由 muichujamie 於 09-10-9 23:14 發表
我個女都好鐘意江老師架! 江老師今年教K3,佢就成日話下年到佢升K3,江老師又會教返佢喇!
原來大家都有搵江老師求救,因為學校突然停課,我就麻煩佢幫我派D生日會邀請卡比同學仔。

尋日我都收到學校影的兩張生日相,真係好 ...

泳喬係咪著粉紅衫&裙仔? 喺基哥哥blog 度見到佢張生日相,唔知有無認錯呢.

原帖由 muichujamie 於 09-10-13 23:05 發表
我都最驚呢樣野,好彩呀女都算有潔癖,我會比定一包濕紙巾提佢要抹淨先好坐。

呢個提議唔錯,阿女最鍾意用濕紙巾抹野, thanks !

原帖由 天藍 於 09-10-14 10:04 發表
我都填係可表演, 但無收到任何通知, 係咪無份呢???

仔仔星期一同昨天都因咳無返學, 見到你地留言學校
有旅行通告先知出通告要帶乾糧等等....., 等我今
晚回家留意下有無通告先~

另明天開始天氣會降至24-29度,  ...

多謝提點 :)

原帖由 natalielin 於 09-10-21 00:16 發表
28號去九龍仔公園,老師問我可唔可以做義工家長,我話左ok,唔知有咩幫手呢,驚幫唔到手tim,又可以睇到亞女平時同d同學仔一齊玩,真開心~

natalielin,
Oh, 太好lak, 真係會有義工家長架. 我要返工做唔到義工tim,學你話齌睇到阿女同d同學一齊玩,又可以識吓佢d同學仔真開心lak.

之前我担心阿女去廁所就咁坐落去or根本the public toilet 無小朋友廁所,唔知會唔會有EE or 義工家長一齊去, 可以幫吓手,原來學校都有安排義工家長嘅.

辛苦晒 & 多謝你做義工先

期待你之後報料九龍仔公園之旅有咩發生ya.

無記錯的話,洛遙係咪第一組下午班? 佢係咪同"伍嘉年"(唔知有無寫錯)好friend 架? 巧研同伍嘉年好friend 架,因為係一齊坐13A 校車.

上次大旅行,我認得洛遙(from 平時 d photos), 伍家年時時拖住洛遙玩lor.

各位媽咪有無帶游泳用品返學呀?

(唔知係咪人人都收到this info --昨日手冊上貼了一張小字條說23/10 前帶游泳用品,因要配合23/10嘅"游泳"表演wor.)

我今日帶了泳鏡,明天帶浮水手袖(因要問人借),唔帶泳帽了,巧研明天帶生日帽呢.

原帖由 natalielin 於 09-10-23 01:30 發表
洛遙聽日跳絲帶舞,所以唔使帶野!
佢係屋企拎d長既布就fing一餐!

Wa ha ~, 原來有咁多表演項目,成個東亞運動會咁, 又游泳,絲帶舞,舉重,打功夫,仲有啦啦隊tim,好期待下次條片上網.

原帖由 天藍 於 09-10-23 11:06 發表
原來你地要帶咁多道具返校, 真係好開心~
手冊無寫到要帶道具, 仔仔只同我講話會
打功夫咋! 真係唔知係咪真???
同o黎排成日跳一隻舞, 雙手係兩邊腰間
擺動, 跟住左右方向轉位, 唱 see 沙see 沙....

...

巧研又耐不耐唱好奇怪嘅歌bor :
e b ya ya, e b e b ya,
e b ya ya, e b ya ya ... e b e b ....

e b la la, e b e b la ...

e b ??, e b e b ?

每次轉 ?? 時,動作都有所不同wor,
好攪笑

原帖由 天藍 於 09-10-23 11:20 發表
RM1213,

我仔仔寫字方面都算ok, 我不太喜歡捉住仔手寫字,
因我仔的性格你捉住佢, 仔仔會依賴我, 尤其係我
同dad, 所以我會拎張紙我在旁寫一次, 仔仔在係
功課簿上寫, 又ok, 有時寫錯左我會擦再寫, 但如
沒錯就不會 ...

阿女寫字就好肉酸,我放工佢已經做晒d功課,我擦好多要佢再寫過,佢又好倚賴我要我捉住手寫,我唔想捉,但有時佢同我都太眼瞓,都會捉佢手寫架.

在這裡見其他媽咪話佢地d小朋友寫字都係ma ma先安心d,我以為巧研特別差tim, 佢油顏色又出晒界...

但係我覺得佢d小肌肉活動能力又ok wor,佢穿好細嘅珠仔,貼貼紙於指定位置, 捻條好細嘅頭髮,揸筷子都ok,唯獨是揸筆寫字or油圖畫,希望慢慢好lar.

好開心,巧研又投入番學校生活lar,佢尋晚主動叫我開soka個網佢睇.
原來"中國國旗真美麗"係高班同學嘅國慶表演.
又成日講"創價之星"嘅英文句子 :
It is a windy day,
I can fly my kite,
I like jumping on the leaves.

原帖由 icwlam 於 09-10-28 14:01 發表
昨天是焯熹生日, 我十分有幸能做義工家長, 真的很開心呀...  開心後的代價是堆積下來的工作, 所以冇時間和大家分享住....  

總括而言, 各位小朋友都玩得很開心 ...

原來你都係義工家長,辛苦晒!

原帖由 Chickee 於 09-10-29 10:30 發表
Hello, 我仔都話玩得好開心呀!佢話玩親親大樹時, 佢仲錫左棵樹一啖。又有講玩左掉豆袋,  「要追前面果個小朋友, 如果捉唔到佢, 就將個豆袋放係未玩過既小朋友後面。」, 同埋可以成日跑跑跑, 所以好開心。

天藍:
我仔仲搞笑, 我俾佢帶去d蛋糕仔佢完封不動帶番黎, 佢話: 因為我掛住玩, 唔記得左食。

巧研都係咩都無食過咁,我問佢做mud唔同d同學分享食物,佢話搵唔到d餅盒ge開口wor ~ ,但係d糖只係放在密實袋度,佢都係無食過 ~~

[quote]原帖由 natalielin 於 09-10-28 23:07 發表

多謝~

原來而家卓岍唔係同洛遙同組喇,今日去做義工家長先知,之前洛遙都有講過,不過我記得吳老師話唔會轉組嘛?

我今日都影左d相呀,因為hb自己去左九龍仔join我,佢就影相囉,我就幫老師手睇住d小朋友,玩得好開心~

我地有訓下草地,摸下大樹,係草地上玩拋豆袋(即細個時玩拋手巾仔),係草地跑下,ms hannah唱下歌仔同玩狐狸小姐幾多點(不過當然係英文啦),仲有野餐,影下相,睇下花,行下個公園咁,好快就夠鐘走~

辛苦晒你做義工家長 & Happy Birthday yesterday !!
巧研都有話玩拋豆袋,佢形容都似拋手巾咁,原來真係.
佢話果度有d紅色彎彎地ge亭,有d綠色彎彎地ge亭wor,唔知佢講mud -- 我自己都未去過九龍仔公園.

其實我懷疑佢唔開心架 -- 佢著咗冬季運動服去旅行呀, 係婆婆同佢換衫返學時,佢堅持老師話要著長袖衫褲wor,我都覺得唔係幾好,好似好怪咁(因為都未換季,又唔係咁涼)...
我細佬即係佢舅舅接佢校車時覺得佢唔開心wor,問佢佢又話老師讚佢叻著長袖衫褲唔怕俾蚊咬wor,佢我細佬話佢應該係俾同學笑然後老師安慰佢先讚佢wor ...
natalielin,唔知你知唔知係咪d同學仔笑佢呢 ?
我昨晚問咗佢好耐佢都完全唔答我去旅行開唔開心,後來我俾佢扭公主玩具旦佢先肯講少少旅行野我聽咋

原帖由 icwlam 於 09-11-2 14:09 發表
chy1015,

請問巧研係唔係幼低二上架? 如果係嘅話呢, 真係唔好意思呀, 巧研同焯熹調轉咗書包呀... 焯熹知道自己唔係帶咗自己個書包回家後, 哭到不得了呀... 佢驚冇得交功課呀 ...

icwlam,
我已看到hauyi mama回覆同焯熹調轉書包嘅係巧怡.

我巧研係下午幼低三,昨天微微發燒無返學 ,
我地有去校車交功課和取功課.
今天無燒返咗學lu.

原帖由 icwlam 於 09-11-3 13:55 發表
chy1015,

唔好意思攪錯咗...

好彩巧研巳經冇事返得學, 天氣涼了要更加小心呀!

icwlam,
It's OK, 如你所說,正是一個好機會同小朋友分享遇到不如意事同埋要小心自己物品, 哈 ~ "經一事,長一智" 呵.

多謝関心,係呀天氣涼了,大家都要著多件衫.

原帖由 天藍 於 09-11-14 10:47 發表
all mama,

昨晚昊藍有微燒, 真係好擔心and唔開心,
今早昊爸帶昊藍覆診, 希望會早日康復!
天氣轉冷各位大朋友and小朋友要穿多件
衫, 唔好涷親。Take Care!!! ...

小朋友病真是令人担心,唔好唔開心,希望昊藍快d好番.
係呀天氣轉冷,要拎d冬天衫出黎.
但又未敢收埋d夏季衫wor.

原帖由 加而晴媽媽 於 09-11-18 23:35 發表
今日收到石竹小盆栽喇.

我都收到了,開始幫呢盆小植物影相,記錄佢生長情況.

原帖由 加而晴媽媽 於 09-11-19 23:16 發表
chy1015,

多謝提醒,如果唔係我都唔知要做記錄.題外話,我想請問你 or 囡囡生日係10月15日?

另外, pm左我既媽媽, 我係fb已經add左係地啦.

加而晴媽媽,
1015是小女兒生日,莫非你或囡囡又係呢日生日?
多口講埋 chy 係陳巧研縮寫.

巧研係下午第三組

石竹記錄冊要用A4 size 紙,click入以下網址,找"一人一花計劃",再click "附錄1"就知多d lar.
http://www.lcsd.gov.hk/green/b5/one.php

希望個個都種到花開.
我好鍾意呢個活動.
‹ 上一主題|下一主題