用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

原帖由 Chingmy1002 於 09-11-19 23:51 發表
Hi, 上瑜媽...
我係海熒媽咪呀...我記得海熒上年的都係同上瑜一齊讀幼兒班....nice to meet u呀...

尋日我都收到棵石竹喇...係咪淨係一日諗兩次水咁簡單..?我從來都未種過野...真係唔係好識...希望唔會俾我同個女整 ...

Hi Chingmy1002,
我種野都好"渣",時時唔記得淋水,但近來種咗棵怕羞草,(因為阿女時時喺路邊or公園點d怕羞草睇到佢收埋d葉好得意...咁咪買咗一盆來種lor), 仲種到佢開花 -- 其實我唔知怕羞草會開花,所以特別開心. 因為幼稚園參加呢個"一人一花"活動,上網摷下資料先知道怕羞草仲會有豆莢wor.
學校參加呢個活動真好lak.
上呢個網睇下應該學到d 點樣種石竹.
http://www.lcsd.gov.hk/green/b5/one.php
阿女話想攞獎wor,好大壓力tim.
我同佢講我地一齊揍大呢棵bb草,希望知道佢會開咩色花.

有無媽咪抽到聖誕親密襪跳舞表演?
我地抽中咗,但缺席星期六(21/11)彩排,因為巧研傷風呀,尋晚仲有少少燒tim.
唔知仲有無得參加表演呢,因為通告注明一定要出席兩次彩排. 打電話問d義工家長又話唔知喎,佢地淨係做联絡工作喎.
而家唯有等人打電話俾我,睇下下次彩排有無份lar.

原帖由 natalielin 於 09-11-23 01:55 發表

洛遙妹妹都係10月15日架~

你唔講都唔知要用a4size tim,一陣上去睇下先,你地會用幾多張相去記錄呀?
都唔知要點,而家幾日影一張相先~

我都係諗住幾日or一星期影一次,因為日日影棵植物,佢都無mud點大分別,隔耐d影可見佢長大了的分別.

原帖由 Chingmy1002 於 09-11-24 00:29 發表
你好呀....巧研媽...
多謝你既資料呀...我希望佢能夠平平安安啦....哈哈哈哈...

You are welcome :)
係呀,睇住佢長高,有d喜悅,記錄佢生長又真係幾好喎.

原帖由 加而晴媽媽 於 09-11-23 18:21 發表
我有呀, 要抽架? 其實詳情係點呢 ?

加而晴媽媽,
你有參加? 咁你上個星期六21/11你有無去彩排啫?
你咁問ge?即係似乎無人通知你彩排lar ?
通告話要抽籤架,好似係每級30對親子.不過抽唔抽中都會有專人联絡你架wor.
巧研因病缺席上星期六彩排,所以我都唔知詳細係點wor.
如果有人話到俾我知就好了,而家唯有等d義工家長搵我lu.

原帖由 jk923 於 09-11-24 22:25 發表
呢排好忙呀,但見到有好多新朋友係度傾,好熱鬧呀!穎穎拎返黎盆石竹返黎,但係d葉已經有好多洞洞,希望佢可以快高長大啦!

jk923,
d 葉有洞,上呢個網址,click入"一人一花"再click "石竹裁種講座(講義)"有教遇到害蟲點處理架,
http://www.lcsd.gov.hk/green/b5/one.php
又或者問下花鋪d人都會教你嘅.
希望你盆石竹健康成長lar.

原帖由 bbkiu 於 09-11-24 23:37 發表
巧研媽咪,我哋有幸被抽中,星期六都有去彩排,首歌係"聖誔老人來了"嗰日彩排咗幾個舞步,都好容易,若果真係無人答到你,你唯有托老師代問,若再無回音,星期六都帶佢去排練啦! ...

bbkiu,
多謝你的回應&意見.
你小朋友係邊班?
仲想問個水樽&襪係咪跳舞時d道具?
係咪要聖誕襪架or普通襪 ? 上次果義工家長交代得唔係太清楚呀.其實我一早預備咗聖誕襪.

原帖由 AnitaHo 於 09-11-25 19:08 發表
Hi Chy1015

聖誕親密襪跳舞表演 -- 我有份ar..

幼低班因為有4組, 所以抽左40位...

個水樽&襪係道具 -- 係12/13 表演完才即場做手工, 佢地有哂工具.. 到時跟住做就ok.

襪要普通大人襪, 因為到時送比人, 最好用對 ...

AnitaHo,
Thanks for the details info.
原來係普通襪.
好笑!! --
之前個義工家長打俾我叫我上星期日去綵排時,我問佢有無mud野要帶,佢話要帶襪&水樽,對襪要擺得落個水樽(度),吓?做mud?玩變魔術?(我都唔記得係佢講錯定係我意會錯)我以為要將隻襪塞入個樽,that's why我問咩樽個樽口咪要好大?,佢話普通膠水樽.咁我又問咩襪,佢又話唔係太清楚可能係聖誕襪,佢淨係做联絡工作wor.最後我都同佢claify咗係放個樽落對襪度,that's why我特登摷隻聖誕襪,順便拎埋棵聖誕樹出黎,仲買咗個最細嘅watson水樽tim.
不過如果無人联絡我,呢個星期日我都係唔去綵排lu.

原帖由 Chingmy1002 於 09-11-26 23:58 發表
多謝....我都好鍾意佢依輯相....

Chingmy1002,
去咩studio影架?真係好靚wor(of course 係人靚佈景靚lar)
我都想同阿女影,但怕佢唔合作.

原帖由 jk923 於 09-11-26 16:37 發表
去東京呀! 自從有左穎穎都未搭過飛機啦。

X'mas 我都同巧研去澳洲Sydney玩,但daddy請唔到假去唔到
因為係一個好好朋友(中學同學)結婚在Sydney擺酒,順便去旅行lor,巧研成日都話要睇袋鼠wor.希望我可以well take care巧研without daddy lar.

原帖由 Chickee 於 09-11-28 09:40 發表
chy1015,

嘩, 去澳洲咁開心呀, 有機會我都想帶阿仔去, 我覺除左機程遠d外, 澳洲都好啱小朋友去玩。巧研係唔係第一次坐飛機呀? 今次去玩台北, 我之前都擔心呢樣果樣, 怕阿仔唔習慣, 點知去到先發覺阿仔真係大個左好 ...

Chickee,
巧研將會係第二次搭飛機,第一次係去韓國&上海,出乎意料係好ok wor,可能有佢鍾意嘅表姊同去,(表姊同同8歲,巧研平時最鍾意同佢玩),今次我都担心無同同,又長途機,不過問人借咗佢好鍾意玩但係我唔肯買嘅NDS遊戲機,(上次全靠同行嘅同同姑媽借NDS佢玩佢先咁乖)希望今次仍然work lar.

我地去10日,27/12 至 5/1,要請4&5號假.

各位媽咪有無or 會唔會買遊戲機俾你地d仔女玩呢 ? -- 我指佢地咁細個就買.
我同巧研講要佢小學考第一先可以買NDS,遇到佢唔肯寫字or唔想返學,我話咁點上小學,點考第一,點會有NDS呢,佢就會好乖lak,但最近佢居然答咁同同唔係考第一佢點解會有NDS嘅   

原帖由 Chingmy1002 於 09-11-28 01:31 發表
上瑜媽...
唔緊要..我都唔係日日上黎...
因為平時係公司好忙..所以我都係返黎屋企先上...

Anita Ho, chy1015,
我係銅鑼灣影sogo12樓影架...個間studio叫face...
http://www.face-hk.com/
我個陣時join好似$888有20 ...

Thanks for info :)

原帖由 muichujamie 於 09-11-27 23:08 發表
咁開心呀.... 個個都話去旅行....
我都想去玩下,不過有排都去唔到lu~~

muichujamie,
唔緊要啦,你會有更enjoyable & meaningful 嘅事ma.
不過真係有排都唔駛諗去旅行住,第時一家四口去仲開心呀!
係咪二月?

原帖由 icwlam 於 09-11-27 19:44 發表
真係好大嘅challenge!  好可惜唔可以一齊去, 不過既然係事實就唔好再想啦... 想吓好果方面啦... e.g. 嘩一個人獨占阿女好開心...

預祝旅途愉快  

Thank you,希望我做得好.

原帖由 AnitaHo 於 09-11-27 15:21 發表
我諗佢地唔會再联絡你...除非你打去問?
其實d舞蹈好易學, 所以如果你真的想表演, 我個人意見, 星期日照去, 學一學好快上手...你諗諗.....

AnitaHo,
星期六已有義工家長打電話俾我叫我唔駛去lu,佢話綵排分兩part,缺一不可wor.

唔緊要lar,last Sat 我自己都有少少感冒, now is better lar.

原帖由 star1402 於 09-11-28 00:45 發表
係呀, 一講起去旅行就開心. 我都計劃中, 但就不想錯過21日的联歡.

另外, 學校個website巳update, 低班有上台表現, 記住睇.

Thanks ! 基哥哥website 都有九龍仔公園相lak.

原帖由 chy1015 於 09-11-30 14:45 發表

Thanks ! 基哥哥website 都有九龍仔公園相lak.

泳喬媽,
泳喬有大"頭"呀,雖然唔係單人照,都好靚wor.

原帖由 muichujamie 於 09-11-30 16:03 發表
係呀...之前喺facebook都見到呀~
Thanks!!

I saw "70 days to go" lar !

原帖由 bbkiu 於 09-12-1 23:41 發表
其實,我喺橋橋一歲咗右買咗部NDS比自己,初初佢都唔知乜,但到歲半佢就有興趣用支筆篤篤吓,尤其見到表姊,表哥玩,初時只比佢坐車玩,但到佢大D,只比佢到嫲嫲屋企,有表哥佢哋玩先淮玩,到差唔多3歲佢已經識打,講真,一個月 ...

Agree, 唔知點解佢地一對住個電腦or 遊戲機就識ka lor wor

巧研成日唱 : one, two, three, four
大力拍手,全力伴奏, ???? 彎腰擺柳,身體識擺動有節奏 ...
全力嗌,嘈生晒, ???
東亞奧運在香港, .....
係我唔記得d歌詞...

你地d小朋友有無唱呀?

我覺得佢好叻,記得晒d歌詞,可能佢地個腦無mud野記,所以好有記性.
‹ 上一主題|下一主題