用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同:第三階段入學面試
樓主: cpc608
go

港同:第三階段入學面試   [複製鏈接]

MillieLin 發表於 18-10-30 09:08
跟著校長步調走。
小孩和父母一起in。
但校長請小孩先看書,

前年都一樣,除左
1. 前年是round 2帶書。
2. 我覺得副校好有壓迫感囉

cherrychan827 發表於 18-10-31 01:19
想問中學是否band 1?  100% 升中嗎?

Banding 是跟學生而不是學校
但我地通常指多band 1學生既學校做band 1學校
如果你想知道港同中學成績同其他學校比較
可參考此帖:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724

但要注意港小雖然基本上100%升中,但中學有約一半學生係其他小學升上來既

starry_night 發表於 18-10-31 15:36
如果只得一半係band 1生,係咪代表中學部咁好既DSE成績都係靠校外生?

我估得一半band 1haihaimom估啫,而且可能係基於呈分/pre s1成績
如果係咁就未必準,因為佢地唔會特別看重呈分(除非想攞scholarship),只係當普通一個試咁考
Pre s1重死,聽聞有啲連pre s1 hea考(好似有人唔考)

而且近年小一面試既人愈來愈多,我估收得既都唔會太差,而家應該過半(真)band 1(卦)

前年好似有四個唔直升港同,其中三個去左spcc,一個spc(宗教原因),舊年人數都差不多

haihaimom 發表於 18-10-31 16:56
好、壊我都講。一半band 1係幾年前既數字,我相信依家應該進步咗既,近年幾多就就唔知。咁整體DSE都進步唔 ...

咁我又唔覺港同極好,佢地仍有可進步空間
但現在應在進步中

73662710 發表於 18-11-10 07:38
有朋友的孖生哥哥昨天3rd in, 但是妹妹不入2nd in. 如果哥哥收了,幫助妹妹寫求情信有可能被收嗎? ...

大把阿哥家姐讀緊港同,細佬妹連3rd in都入唔到啊

kaipapa 發表於 18-11-10 10:27
依個都係我地考慮, 而且港同太强調dse 成績, 擔心如果唔係最top 果批會俾人忽視?  ...

其實都唔會,初小基本上有補底冇拔尖

反而佢地強調品德多過成績,我見好多曳仔本身聰明但比較頑皮,過左兩三年都有一定改善,反而佢地既聰明可以變成動力,係學習上有進步

如果諗住阿哥家姐入到細佬妹入到機會好大,就真係諗多左,港同比較唔著重呢點,主要都係睇面試者個人表現。當然,大既入左去,家長會清楚啲學校要乜野,咁教細既都可以知道要向邊方面發展,先對入番港同有著數

蝦米豬 發表於 18-11-10 17:25
咁d 家長會否怨學校?考直資還是津,大哥大家姐去邊度幾重要。。。

如果一間學校只靠(或非常著重)關係而收siblings既學校,長遠來講對學校成績會好嗎?對其他更有能力既新考生也不公平

當然,如果收唔到siblings 既家長會唔開心,但這也是大勢所催,有部分直私都有類似方向

況且港同收生除學術更著重性格,哥哥家姐同siblings 既性格可以好唔同,學校收兄姐而唔收弟妹就更唔奇了

shirleymshui 發表於 18-11-24 13:56
收到個email話29/11上網check結果

兩年前,
信比email/上網早一兩日

Yan_Melody 發表於 18-11-25 07:57
琴日收到,話你知3rd順利完成,提你29/11上網check result

應該係因為今年因打風遲左公佈,
怕家長考慮時間太少(自行已公佈),
所以叫家長有定心理預備啫

小鳯 發表於 18-11-29 10:11
感恩,好感動

恭喜哂各位
如果waiting 就繼續努力!

PoonPoon2018 發表於 18-11-29 12:40
除了waiting,唔知有冇reject
想知wait到機會大或小

好似冇reject
港小都有唔少人放,因為畢竟同市區有啲遠(冇校車的話返柴灣都幾辛苦),遲啲神校(e.g. dxs)或同級學校一出又會有一批人放,所以可以耐心等下

PoonPoon2018 發表於 18-11-29 13:06
回覆 LinusYip 的帖子

希望wait到啦,十分心儀港同

祝成功
‹ 上一主題|下一主題