用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 NCC 課堂問題
go

NCC 課堂問題 [複製鏈接]

hi  jasons _hk & 坤囡囡,

我家妹妹都係ncc pm架,
佢會每日講下響學校做過d咩,
eg,今日有講故事,<上學去>
   今日做英文/普通話體操
   今日食左咩茶點
   睇左咩電視,唱左咩歌 (佢多數唱放學歌,讚美主 &Head & Shoulder ,Knees & toes)

日後大家多d交流下~
nice to meet u all~

原帖由 jasons_hk 於 09-9-18 09:48 發表
Hi ivysham, nice to meet you

你個囡真係好有同你分享學校生活,原來喺學校有得睇電視架?

日後大家多d交流下

我初時都覺得奇怪...又唔見課室有電視....原來佢所指既電視係課室既投影器...每間課室都有架,拉落黎好似個大電視咁掛...哈哈~
佢話係睇歌...好似有"twinkle twinkle little star"

原帖由 坤囡囡 於 09-9-18 11:29 發表
hi, ivysham

嘩, 你個囡好叻呀, 識得同你講咁多學校生活, 我個囡最多講一, 兩句今日食咩茶點, 好似我依2日問佢老師有冇同佢看? 佢好快答我: 冇喎!

另外我想問下本喺咪日日都要帶架?

...

hi 坤囡囡,

我想問你囡囡幾多號學號架?我女係4號 (熊仔組)
可能我咩都問一餐,所以我女都慣左每日匯報~
我記得老師就同我地講每日帶2本英文書+主題書,其他就唔洗帶~
仲有一樣野幾得意, 如果妹妹唔同我講,我都唔知....
每日老師嗌名就出去老師到,比老師"do"一下學生證既barcode作點名用....妹妹話好似超市果d咁~

原帖由 jasons_hk 於 09-9-18 11:47 發表
老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad話每日都要帶主題書"上學了",逢星期二至四英文堂帶兩本英文書,其他兒歌書、聖經書"好天主"呀都唔洗帶既,我諗上下晝班都一樣既
...

咦...我地班老師話果2本中英文兒歌書係唔洗帶架....
係比家長擺響屋企睇,因為好多時都未必聽得清楚自己小朋友唱咩....有呢d歌詞方便好多~

好似我到而家都聽唔到<放學歌> : 叮噹叮噹叮噹...之後果句係咩....跟住good bye, good bye,good bye...we are going home.
我地全家都聽過晒....都無人聽到妹妹唱果句英文係咩...haha~

原帖由 060905 於 09-9-18 13:52 發表
嘩, 你女女好叻呀, 可以講咁多野俾你知既。佢咩月份出世架!

hi 盈盈媽咪,
我女都係瑩瑩,不過唔同寫法.
佢係4月出世架~

坤囡囡,

果個就係代表佢咩組嘞.
妹妹話有熊仔,魚,蟹,兔仔,海豚....etc
老師放個貼紙入去,就係分別大家係咩組

好似放學時,老師會叫:熊仔組出黎拎書包,然後企紅心心
咩組企咩心心

原帖由 060905 於 09-9-18 16:17 發表
哈哈, 咁咪盈盈媽遇上瑩瑩媽, 唔知盈盈5個月之後, 識唔識好似瑩瑩乜都返黎匯報呢, 佢唔係好識講返學做過D咩, 要我問佢, 佢先識答一句。

我女響學校唔出聲架...
但返到屋企把口唔停...bi li ba la...好嘈,
佢同哥哥你一句我一句....真係頭都暈

原帖由 坤囡囡 於 09-9-18 17:16 發表
ivysham

好攪笑喎! 好似趕緊雞仔鴨仔咁

幸好你個囡喺大囡, 番黎識話番比你聽學校的事, 我地先知咁多秘密咋~

坤囡囡,
唔洗客氣啦...我都係將妹妹講既野同大家分享返...
佢成個8妹仔咁架...學校有d咩事都講,邊個喊,邊個唔乖,佢都講一餐架...
好似今日佢已經講食左"車厘茄 & 雪梨"
今日有睇大電視, 講"山山上學唔喊lu"
今日派左d獎卷比我地幫手賣,妹妹話修女話 d錢係比台灣d無玩具玩 &無野食既小朋友....

原帖由 坤囡囡 於 09-9-18 19:28 發表
另外我想問星期一喺咪要交一張"親子蜜語"呀

"親子蜜語"係唔洗交架....係老師派左有開課程既野,你夾返落果本"親子蜜語"到作參考.

係逢星期一要交一張"剪報"....可以係報紙/家庭生活照,
你要解釋內容比小朋友知,等佢可以返去同老師同學分享~

haha...我覺得你地既對話好好笑呢...
小朋友係咁架...比d時間佢...
遲d會好好多架嘞~

原帖由 坤囡囡 於 09-9-19 09:29 發表
尋晚問咗個囡啦, 佢居然答我..........

我: 你今日喺學校食咩茶點呀?
囡: 食蘋果
我: 應該喺車喱茄+梨, 喺咪呀?
囡: 唔知道+xy&%@!(外星話)

oh! my god!

...

我地大家心情都一樣架ma...
都想知佢地返左3.5hrs做左d咩,
而家由妹妹講,我地都知個大概ma~

原帖由 jasons_hk 於 09-9-19 02:41 發表
妹妹好叻叻呀

多謝你同我哋分享

坤囡囡 & jasons_hk,

唔好意思啊,之前部電腦壞左....撞啱要攪哥哥小一自行派位既野.....唔得閒拎去整~
而家交左表就聽天由命lu~
電腦又整返,即刻上黎睇下...hehe~

之前我都有同樣既問題,本"上學去"做左p.17,未做p.13
我問妹妹,佢話未做....
我諗有2個可能:
1.唔係順序教/做...
2.之前有2日打風下午班都唔洗返,頭一日上午班都有返,可能係咁...唔想拖慢進度...skip左

以我睇課程進度表,再問返妹妹...佢地學左既有:

睇左"上學去" ...知道山山解決問題既方法一&二
唱"我的座位在哪兒?"..有玩椅子遊戲
學左數字" 1" & 紅色
認左" 手" & "杯"兩字

英文
學左 講" i am hungry"
字母 "s" ...妹妹話s既生字係"太陽" ,"蛇"

午安歌
快樂笑笑
我的座位在哪兒
讚美主

如果妹妹無講錯....呢個月都學左幾多野...
係差少少未教....因為妹妹話未學字母"c"

我而家一路打字一路問佢架....因為佢friday放學後有微燒,
睇左醫生,第2日就退左....不過諗全比佢抖多日,
所以今日都請左假~

原帖由 坤囡囡 於 09-9-24 11:24 發表
有時晚上想同個囡温下書, 但睇黎睇去都唔知佢邊d教過, 邊d重未教? 好似尋晚咁, 佢話比我聽喺學校貼張貼紙喺第17頁(上學去), 但點解第13頁都眼耳口nose的貼紙還未貼上, 就已經跳到去第17頁 , 究竟點呢? ...

haha...我女一放學就bi li ba la自己係咁講...
所以我聽到識背咁滯~

原帖由 jasons_hk 於 09-9-28 16:29 發表
ivysham, 多謝分享,你唔講我都唔知原來已經教咗咁多野

多謝關心,大家同小朋友都要小心身體啊!
據知聖心uk同一班已有3個小朋友中了豬流感.
我覺得都算多...
touchwood我大仔間幼稚園都未有個案.
所以妹妹響屋企都要帶口罩,
唔想傳染到比哥哥.

原帖由 坤囡囡 於 09-9-28 17:16 發表
ivysham

明白晒, 多謝你!

要囡囡小心身體呀, 依個時候好多人都病(包括我啦)

Hi 坤囡囡,
我都好耐無上黎啦,
據我囡所講,著棕色衫既同學仔係扮鹿,而著白色既係扮小天使.佢地會做動作表演"We wish u a merry Christmas."

真係唔好意思,大家傾左咁耐都未知你囡囡咩名?
相信你囡囡都巳收到我囡送的聖誕卡,她叫凱瑩Tania.

原帖由 坤囡囡 於 09-12-15 12:33 發表
ivysham

好耐冇上黎依度啦~

依個星期五喺聖誕表演喎, 你囡囡表演什麼呀? 我個囡只喺唱下歌仔+做少少動作, 但我都唔知佢做緊咩?

陳老師比咗將紙條話星期五著棕色衫+黑色褲+黑鞋 (唔知喺咪個個都一樣呢?) ...

Hi Martha.twins,

我囡囡Tania成日提起Chelsea架.佢地好似一樣係熊仔組?
Tania話自己同Chelsea最friend, Haha,所以我們一家都成日聽到Chelsea這名字,她又會返黎同我講Chelsea係講英文既,同有個妹妹讀NCB.

佢地之間的對話好得意架,好似我問Tania,平時Chelsea係咪都稱呼你Tania? 佢話唔係呀,Chelsea叫我hoi ying架,我就話,你可以介紹返自己的英文名,咁Chelsea咪可以叫返你做Tania囉.跟住我囡就話唔洗啦,我鍾意佢叫我hoi ying.

還有, 謝謝Chelsea & Nicole 送給 Tania的聖誕卡.

Nice to meet you! ^^

Ivy

原帖由 martha.twins 於 09-12-16 11:06 發表
Hi NCC parents

My girl is Chelsea in NCC PM and she is going to wear white top, white pants and white shoes.  while my other girl in NCB, Nicole, is going to wear white top, blue jeans and white shoe ...

原來係玟儀媽咪,你好啊!
我都代凱瑩謝謝玟儀送的聖誕卡^^

我都係好期待隻dvd啊...
我囡就有喺屋企扮演過比我地睇,
佢地會講"我地係NCC班小朋友,請大家欣賞"
全班一齊一定好得意。

原帖由 坤囡囡 於 09-12-21 12:23 發表
ivy

我問咗個囡, 佢話比我聽佢扮鹿, 但又冇表演比我睇, 所以我好期待快d收到dvd呀

我個囡叫玟儀 (佢個樣不似中國人架)

收到凱瑩張聖誕咭呀, 多謝~

...

Hi martha.twins,
原來她們各自適應了大家相處的模式,
希望她們可以繼續相親相愛,
做對好朋友^^

原帖由 martha.twins 於 09-12-21 18:13 發表
Hi ivysham,

Yes, Chelsea also mentioned Tania a lot, but Chelsea called Tania " 可瑩 " and when I tried to correct her, she said she likes to call her " 可瑩 ". I guess they are starting to have more ...
‹ 上一主題|下一主題