用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾
go

2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾 [複製鏈接]

hi lhaha:
我囡囡都係今年讀g1,多多指教。

原文章由 lhaha 於 07-7-27 13:43 發表
我的仔仔今年入讀培僑, 希望在呢道認識多d媽咪呀!!!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

買校服當日我有問過老師,老師說平日返學著純白色波鞋,著formal dress時就要穿純白色皮鞋,但我的是囡囡,囝囝係未都一樣呢?

我都係甚麼也未買,各位是買印有校徽的書包,還是在外面買?哪款書包好用?

原文章由 lhaha 於 07-8-2 13:33 發表
各位媽咪

有一件事要問.........就係....培僑著咩色和咩鞋(皮鞋 or 波鞋)返學呢? 因為要開始預備返學的東西了.............!!!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

lhaha:
我囡囡不用買黑鞋添呀! 但我會買對厚底d的波鞋,始終日日著,而且我們打算行路返學,朝朝行山都幾係嘢。
@_@

catnips:
由我家慢慢行去學校,30分鐘內可達。

其實我考慮過搬去大圍新村,可以叫工人煮好午飯帶去學校俾囡囡食(反正囡囡上了小學,日間剩得工人一個),連午飯錢都慳返。 但村屋放盤不多,目前仍觀望中。
@_@

lhaha:
我都唔知自己頂到幾耐。 你返工要很早出門嗎?我和老公都係返9:30-10am,由囡囡唸k1開始,我們已習慣朝朝步行返學。

認識到大家真好,至少日後有咩事,大家可以互通消息。因為小朋友回家後,未必會講學校發生的事給爸爸媽媽知。
@_@

esther:
我都未買書包。昨天帶囡囡去西田睇過,有公仔(kitty、melody.....)的個個都很大個,大到有點不合比例。 無公仔(spi、chiropak、lego......)的囡囡都不太喜歡。

波鞋可以有少少色嗎?因我囡囡有對白色波鞋,只有少少粉紅色,如果可以著返學,我就由她著這對返學。

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-6 15:56 編輯 ]
@_@

hi catnips:
但小學生平日返學都係著波鞋喎!
@_@

8xx元一個書包?

我諗我們買返學鞋時要留意買大少少,因為對襪都幾厚身。

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-7 10:51 編輯 ]
@_@

hi all:
我問過有小朋友讀培僑的朋友,朋友話小學返學著的波鞋的確可以有少少顏色,她見不少小朋友著nike、addids波鞋。白鞋就一定要純白色,但一個月真係只穿一、兩次。

呵~~~我不用幫囡囡買過對波鞋了!
@_@

我覺得要諗諗有甚麼小吃俾囡囡小息時食,上次家長會,老師講明不要俾小朋友帶朱古力、熊仔餅、紫菜、薯片等零食,我打算給囡囡帶提子乾、果仁、士多啤梨、提子、車厘子、車厘茄、bb蛋糕等。

至於車嘜頭,大家覺不覺件衫已有兩個嘜頭,加多個車嘜就好刮頸。所以暫時我只係用原子筆寫在空白地方。聽聞有隻織嘜是熨在衫上,但我未見過。

原文章由 lhaha 於 07-8-8 13:29 發表
好提議...........清單...........

1.買鞋 & 書包
2.車o麥頭落d校服度
3.買餐盒和水壺
4...............................

仲有咩要預備呢?..................請提出!!!
@_@

esther:
我正是講這種熨畫!thx!!!!
@_@

hi all:
昨天終於幫囡囡買了書包和白皮鞋。
@_@

esther:
平日返學是著白波鞋,但女孩子著formal dress時要著白皮鞋嘛!

囡囡話返學已經要著白鞋,放假去街就著她鍾愛的一對象牙白色鞋(早前她做花女時買),結果就係日日都要著白鞋。

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-15 10:41 編輯 ]
@_@

esther:
如果依據去年的時間表,你囝囝要幾點上校車?
@_@

esther:
我仍有留意村屋盤呀!但大圍新村放盤和放租量不高,唯有慢慢睇。

7:38am都好過我,如果囡囡要在屋企樓下上校車,7:20就要上車! oh my god!!!!!!!!!

lhaha:
原來大家都係住大圍。你住哪兒?8am上車的話,是否在火車站上車?

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-15 13:48 編輯 ]
@_@

早晨呀!

esther:
係呀!今年g1只收4班,我記得去年要2nd in,校長親自講競爭比前年激烈,因報讀人數多了,但學額卻少了,又要維持30人一班。對我而言真係考到一額汗。

lhaha:
我想826的家長日,應該會告訴小朋友編了去那一班。我囡囡在編班試那天識了個朋友仔(女孩子),兩個好似一見如故,非常好傾,初時我還以為是她的幼稚園同學,後來才知是初相識。未知她倆能否編在同一班呢?

係呢,你囝囝都是在沙田讀幼稚園嗎?

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-16 09:26 編輯 ]
@_@

esther & lhaha:
826 10am-12noon呀! 好似係講解如何使用內聯網。
相約見面>>>好呀!

lhaha:
係我叫yy,我囡叫gigi。

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-16 10:47 編輯 ]
@_@

esther:
received!!!
@_@

我都好期待827。 其實囡囡行幼稚園畢業禮當日,我已經有少少眼濕濕,看著她由手抱bb成長到行人生第一個畢業禮,真的很感動。轉眼又上小學,時間過得很快。

我在荃灣返工。雖然返9:30am-5:30pm,但一星期至少有一、兩晚要開會,返到屋企已經11pm。
@_@

lhaha:
嘩~真係好近喎!
八卦一下,你公司近石門,當初有無考慮過浸小?

dear all:
我在網上找到間印洗水嘜的車仔檔,在旺角中心,20元有24個喎!即叫即做,但未知實物效果如何。等陣放工我會出城走一趟。

洗水嘜:www.hkiou.com

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-17 17:00 編輯 ]
@_@
‹ 上一主題|下一主題