用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 家有自閉傾向的孩子-一起交流下
go

家有自閉傾向的孩子-一起交流下   [複製鏈接]

lillianyang 發表於 17-8-7 18:08
如题

細女5歲幾,3歲幾的時候確診自傾、發展遲緩、言語遲緩,當時我真係喊咗出來。
在主流KG讀,嚟緊升K3啦!剛排到E位。之前年幾用到校服務 + 自費治療 + 無比耐性,大小肌、言語、認知全都追返上同齡(CAC最近評估),就欠專注力和社交仍需努力。
媽咪們加油啊!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

luckybaby2011 發表於 17-8-13 11:29
回覆 YY(芝芝媽咪) 的帖子

可以分享多點嗎?我仔都係咁大,K2大家忙緊搵興趣班報小學我就忙搵密集訓練, ...

精神科仍在排期中,今年年底才見醫生。
你說得對,身邊K2的小朋友學不同的興趣班,我們卻是周圍上密集訓練班。

唯有同阿Q地同自己講,密集訓練就如補習班,趁早打好個底上小學時都易適應。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

Yan714 發表於 17-11-19 00:01
我仔仔都係3歲被評為自傾,而家用緊到校服務加排e位,現在4歲半,但進步不太顯注,請問你在邊間機構進行自 ...

我們自費在大圍顯徑的保良局田家炳做職業治療,平均隔周一次,每堂45分鐘。排到E位後就無再去。

另外做私人綜合訓練,每周一次,每堂1小時。現仍繼續。
@_@
‹ 上一主題|下一主題