用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 不如組織一個 BK 港版DWE User Fans Club! (教材使用意 ...
樓主: leshita
go

不如組織一個 BK 港版DWE User Fans Club! (教材使用意見/Everyday with Zippy)) [複製鏈接]

Re: 不如組織一個 BK 港版DWE User Fans Club! (教材使用意見/Everyday with Zippy))

littleparent:
我都有用DWE,已有年多了。因為我奶奶每天都來我家吃飯,所以我要芝芝不但學英文,還一定要跟麻麻講廣東話(之前奶奶曾投訴個孫只會講英文)。目前芝芝懂得很多字的中英文名稱,例如眼耳口鼻手腳、交通工具、顏色、形狀、動物等。中文和英文對答也可。

我沒有「全天候」聽和看DWE,每天只劃定某些時段聽和看,其他時候會聽電台、看電視新聞,晚上陪女玩,我也由得她選擇看書、玩卡、唱歌。

個人意見是,我們一家始終在香港生活,中文和廣東話一定要學好。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

Re: 不如組織一個 BK 港版DWE User Fans Club! (教材使用意見/Everyday with Zippy))

leshita:
我今早打去熱線查詢,知道20/12有得去,但未知是11am(1st choice)還是15:15pm(3rd choice)。

你有沒有報名參加「Zippy under the sea」?
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

charlene:
一歲可能唔多願落地玩,去年聖誕我都有帶芝芝去(當時她17個月大),她見到人多即表現很驚,結果整個SHOW都沒有落地,像樹熊抱緊我。其他兩、三歲的小朋友就好興奮,還會跟著一齊唱一齊跳。

雖然如此,但我還是覺得值得去,尤其是WORLD FAMILY准許家長帶攝錄機拍攝,拍低錄影帶回家慢慢睇都得。
@_@

leshita 寫道:
Any comment for their christmas gift?  It's quality is no good.

leshita:
我覺得份聖誕禮物ok啦!囡囡好鍾意睇,隻碟已成為她的新寵。

星期六你是否會去「沙田媽咪會」的party?到時見!
@_@

leshita:
你是不是去美麗華酒店?我覺得場地比灣仔伊館和尖吵嘴鷹君酒店都好,地方較寛倘,而且今次無咁多人(小朋友大約得二十多個),小朋友跟美語叔叔姨姨可以講多句說話。

但係Zippy只係臨走時才出來與小朋友合照,真係「爭左D」,因為芝芝一直期待Zippy出現,但整個show連影都無!

星期六在「沙田媽咪會」我見到你出去交換禮物,但我正和其他媽咪談天,所以沒走上前跟你相認呀!
@_@

leshita:
我星期日晚都去了睇show,芝芝都睇得好投入,不過她很期待zippy的出現,可惜整個show zippy都無出現到,令她有點失望,還問我:「zippy是不是怕醜躲起來?」

Taffymom:
我囡囡一歲才開始睇DWE,初初都很抗拒睇main program,只愛play along和sing along,但兩歲後卻十分愛看main program,反而不愛看play along和sing along了!有時遇到現實情景,例如吃東西,我會與她一齊唱「yummy yummy food」;我開奶給她飲時,又與她唱「taking turn」,讓她mix牛奶等。總之將歌仔融入生活中,她覺得媽咪都會唱她的歌仔,她的投入感會更強。

小朋友還在學習階段,聽錯也不出奇,只要耐心更正、不取笑她便可以了。
@_@

mayc:
我都覺得這場SHOW很有心思,你是睇下午二時場還是七時場?

leshita:
我大約坐在第七、八行中間位,可以看清楚整個舞台,芝芝都有出去找SHELL。我見到坐近樓梯位的小朋友,都可以與跑落觀眾席的演員SAY HELLO。

@_@

leshita:
乜有宣傳活動咩?是否網上見到的「甜心寶寶」?

30秒也是難得的經驗,不過要小朋友呆等2小時、又沒有人招呼、之後又無任何表示就有點過份。
@_@

Ho_Ho_ma:
囡囡一歲時我買DWE給她做生日禮物,今年七月就三歲了。至今她依然喜歡看DVD,單字她就會認很多,也會出說很多英文單字,可是就不太肯說整句英語,最近每隔兩星期,我就與她致電「美語姐姐」唱歌,可是唱的多是我,她就坐在旁邊左顧右盼。

她不愛學英語嗎?又不是,總之就不太肯說句子。怎辦?
@_@

Ho_Ho_ma:
又要向你請教。我個囡最近唔多願意與美語uncle�aunt通電話,剩得我一個唱,她一係就唔知走左去邊,一係就唱自己作的歌(但聽唔明她唱甚麼)。我可以點做?
@_@

leshita:
我都有興趣參加呢!不過有個疑問,我們的小朋友年齡差距可能較大(有些只得幾個月,有些已3、4歲),一齊聚會的好處是大家可以交流心得,但年紀細的小朋友未必跟到大的一起玩。

DWE 媽咪聚會(最多20個家庭)
-------
1) Leshita 1大1細
2) funfamily ?
3) ZoeTse
4) YY(芝芝媽咪)1大1細
@_@

leshita:
由於工作關係,我只係得星期日放假,但八月份只剩得22/8和29/8未有BOOKING,我明白要遷就十幾二十個家庭真係有點難度,如果放寬到九月可行嗎?
@_@

聚會資訊
-----

1) Leshita 1大1細,2yr5m,girl(all sunday, anytime, 會準備食俱�用俱 或 星期六下午)
2) funfamily 1大1細
3) ZoeTse(2大1細)(zoe 7個月大,千金)(any day, PM)
4) YY(芝芝媽咪)1大1細(芝芝,女,3歲)(all sunday, PM)
5)jfk (bb boy -19 months old)
6) Ryanma (1大1細)
7)cat888 (2大1細) bb boy-11 months old
8)MayAh - bb girl - 16 months old(all sunday, PM)
9)Jeremymama - bb boy - 19 months old
10) Audreymom 1大1細,2yr6m,girl(all sunday, anytime, chiffon cake)
11) Littleparent 2大1細, 3 yr 4 m, girl (any day, AM, snack)
12) 亞女老豆 2大1細,2yr 8m, girl
13) Lam-ma-ma, 1 yr 8m, boy
14) vivienmak, 4 yrs 9 mths girl & 9 mths baby girl(any day, anytime, chiffon cake)
15) Sams, 2大1細, 5.5 months old boy
16) Christyltl888, 1大1細, 22months old girl

@_@

leshita:
芝芝經常嚷著要我帶她去Trendy Toon Town,今次有哂藉口去囉! 聚會當日除了食,我們還會設計遊戲給小朋友玩嗎?

我揀menu a,直覺覺得menu a的食物似乎適合小朋友多d。
@_@

leshita:
aiya∼我在此首先回應,我去0架!我告訴芝芝26/9去「pooh餐廳」開party,有好多小朋友一齊玩,她不知幾期待!  

我想問下有沒有需要我們幫忙的地方?
@_@

leshita:
aiya∼12/9「沙田媽咪會」搞tea gathering,時間撞了。
@_@

leshita:
926的聚會是否如常進行?
@_@

leshita:
我們尚欠多少人?如果我們邀請自己的朋友�有興趣買dwe的親戚一齊前來,是否可行呢?
@_@

*leshita*:
我都有同感,去年芝芝玩得十分投入,今年就......再係咁,我唔會再報名參加,價錢唔平架嘛!貴過上playgroup呀!:evil:

*leshita* 寫道:
我去完個christmas show 了

1)唔好玩,比起上年上年好好多倍.至少上年小朋友有得參與的成份多好多. 今年淨係貼野上個christmas tree 度.一啲都唔好玩. 起碼上年,班小朋友分3組分別佈置聖誕樹,搬禮物等開心好多.
2)份禮物都不知所謂.一隻CD,入面有四首歌,其中3首係教材入面的歌曲,我都有套教材係屋企啦,駛唔駛佢送呀     
3)個好似〔呀婆〕的女士,angela,真係好唔得.    (即係之前有家長話個個呀婆呢!)好老,唔投入,一些都不吸引人. 坐我隔離的家長仲叫佢做〔毛婆〕,死未?
@_@

想問下大家有沒有看到今期會訊入面介紹的新產品?究竟與我們用緊的有甚麼分別?
@_@
‹ 上一主題|下一主題