用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教 DSE 選科
發新帖回覆
go

請教 DSE 選科 [複製鏈接]

fresh001 發表於 23-4-17 12:21
請教一下以下DSE科目的"難度"和選大學科目的"有用程度"

目前應會選 Physics 和 Chemistry , 餘下一科想在 ...
首先最好唔好同時揀 bio, hist 先….

其次要先確定將來諗住大學讀邊個範疇的科….

跟著 DSE 成績諗住 aim high 定點? 要有個定位….

最後看看你諗住用英文定中文讀以上科目

fresh001 發表於 23-4-17 13:55
全部科都係英文讀同考
目前打算3X中 Phy 和 Chem 係必揀, 諗緊第3科既選擇
再補充少少……

如果有志於醫療科,bio 計分係有加乘
例如理工三寳,bio weighting X 10 , econ X 5
即 就算 bio 得 4 都有 40分,但 econ 比你攞 5** 都係得 35分,好蝕㗎!

bio 確實是要花很多很多時間讀,但一分耕耘一分收穫,亦唔容易失手,攞個grade 比較穩妥….

作為最多人報的 elective ,bio 當然有其吸引力,過人之處…..

fresh001 發表於 23-4-17 16:47
即係讀Bio日後揀理工既物理治療系有幫助
但如果係醫科, 我見CU都只係話prefer Chem+Bio, 無話讀咗Bio會有分 ...
物理治療 bio weighting X 10

CU 醫寫明 bio chem preferred
但問題係每年的 CU醫 個收分都要睇得失球差!
意思是:2022 年 CU醫個收分是 41分,但係是收唔晒所有 41分的,所以要睇得失球差,若一個讀 phy chem bio 41分,另一個讀 phy chem econ 41分,當然會收 phy chem bio 嗰個

Dental bio weighting X 1.3

HKU 言語治療 讀  bio 都有分加。

fresh001 發表於 23-4-17 17:39
謝謝資料
剛看過HKU Dental 要求: Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2 + Best 5 Subjects
不是這樣計的喔!

Dental 沒有 weighting X 2 這回事!

只有 best of phy chem bio X 1.3  !

fresh001 發表於 23-4-17 17:46
CUHK 醫科41分, 請問是否計 4C + 3X? 還是 4C + 2X?
計 4C + 3X 或 4C + 2C 都得!隨你鐘意!

不過因為係計總分而並不是平均分,你計 4C + 2C 咪蝕咗科囉!

P1001S 發表於 23-4-17 17:52
即係比你skip咗year 1要讀那6個有關醫科的課程。

若果夠分,可否skip 咗那6個有關醫科的課程,但又唔入 GPS,唔 skip year 1 咁呢?

P1001S 發表於 23-4-17 18:12
同GPS無關,skip唔skip year 1係自由選擇,夠分夠資格也可以唔skip照樣從year 1開始。
...
夠分skip 6科醫科相關科,又唔 skip year 1 ,咁 year 1 咪好清閒?

fresh001 發表於 23-4-17 18:11
睇錯了...... Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2
原來係指 WEIGHTING 2 中既學科可 x 1.3
只有 1科最佳 X 1.3 ,所以最好 phy chem bio 起碼有一科 5**

fresh001 發表於 23-4-17 18:16
請問你既意思係咪, 上年如果7科(4C+3X)合計總分達41以上就穩陣收到CUHK medicine offer?
咁如果讀埋M1/M2 ( ...
41分唔穩陣㗎,多數要計得失球差⋯⋯
CU medic 唔計 M12 為一整科,只能和最差第7科加埋除2

P1001S 發表於 23-4-17 18:25
我誤會你問題,揀咗就一定要從year 2開始,但也要同時在year 2讀埋year 1唔skip得的科目,例如書院通識之 ...
“揀咗”嘅意思是 揀咗 GPS?

即係就算夠分,如果唔揀 GPS 就唔可以 skip 嗰6科醫學相關科?

P1001S 發表於 23-4-17 18:42
Skip 6個year 1醫科相關科目資格係7科總分44或上並Chem, Bio, Eng 三科5*或以上。
夠資格讀GPS但滿足唔到 ...
今年開始,要 >=46分,再加 4科 5** 先入到 GPS 啦!

P1001S 發表於 23-4-17 19:09
用一個例子講,7科有Chem和Bio攞4個5**,2個5*,但英文5。有M1/M2又攞5** 。
咁係入到GPS, 但就唔夠資格Sk ...
謝謝解說
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊