用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKU Taster is back
樓主: mrschan256
go

HKU Taster is back   [複製鏈接]

海之風 發表於 21-2-23 13:32
我估應該是港大免收的
Join 咗 hku 個 academy for the talented 報 taster 有半價優惠

海之風 發表於 21-2-26 14:58
咁academy for the talented要收費嗎?
唔洗, 報 young summer professional program 都有八折, 慳成一二千蚊

海之風    發表於 21-2-26 16:26

JJDBB 發表於 21-2-26 15:43
academy for the talented是否學校推薦架,我女話佢哋中學頭五就比學校推薦了。
...
好似係學校叫阿仔報, 入咗冇壞, 唔洗錢, 有優惠take courses

JJDBB 發表於 21-2-26 16:11
我女話是學校推薦,名額一級五個,中三那年是比級一至五。但中一二是沒有推薦的。記得是填Form,然後上傳 ...
是的, 會有一張紅色會員咭

JJDBB 發表於 21-2-26 17:08
我就等學校推薦,之前學校本在農曆年推薦一個中大,點知提早在聖誕假同一月份上,佔左兩個星期六日時間, ...
我哋學校踢咗你入會之後就已經冇乜follow up
間唔中個 academy 會有d course 建議你上, 但又要 online 上又唔係好啱心水, so far 都冇上過, 反而呢d Taster 半價用得著, 打算嚟緊暑假報嗰d young professional program 更可慳成一二千蚊, 抵好多

JJDBB 發表於 21-2-26 17:42

你小朋友form幾?之前,學校有Send資料,但無話比錢,自從S4 ...
F4...
若對 physics 有興趣, 可以上 UST 嗰d University level courses, 一級級讀上去, 好似打機咁, 睇吓你去到邊個level 被 kick out!

JJDBB 發表於 21-2-26 17:59
佢自知對phy無興趣無能力,中三選科時phy8x分所以決定吾修,可能佢有自知知明,佢腦轉換吾夠快
...

Sorry 我睇咗呢句  “可能佢上嘅不是phy的有關科程無咁funny “
所以以為你女喜歡phy 所以感到phy funny有趣...mouth:" />

JJDBB 發表於 21-2-26 18:09
我們覺得phy有趣,而佢覺得無趣,因為佢吾喜歡用腦,但是佢學校推薦系bio有關課程,但上Zoom,佢覺得無用 ...
我仔都係最鐘意 bio.....
Phy 是工作, bio 是生活....

ilovecu 發表於 21-3-5 22:39
我係新加入嘅會員 , 阿女讀國際學校 ,你報咩program點解會平一二千嘅?我啱啱 幫阿女報咗
Stem $1000
He ...
其實上面已講得好清楚⋯
參加 young summer professional program 有八折...
例如 future legal professional program 要 $11600, 有八折就可以慳 $2300

ilovecu 發表於 21-3-6 09:12
我朋友個大仔都報咗law professional同 business嗰個,$3000同 1000 , 係咪有得再平啲?

朋友擔心自己個 ...
你呢個program 係 academy for the talented 再分枝出不同 professional 的分會, 只比會員參加, 印象中是五日 courses 收 $500 , 超超平
我上面講的是對外開放, 十日courses 收 $11600, 貴好多, 雖然有八折

ilovecu 發表於 21-3-6 09:29
原來你係講呢個學校幾年前已經同我哋講 話呢 個係不必要上, 話佢呢個只係暑期班 興趣班多啲, 成個progra ...
興趣班 + 多大陸人是指 $11600 十日 course 嗰個?

ilovecu 發表於 21-3-6 09:29
cu嗰個medicine都搞得幾好 唔使會員, 都係幾百蚊
之前我去 cu summer institute search 過吓, 只係搵到d 正正經經的 medic course, 而不是 medic program taster 的形式,
請問你在那裏找到 cu medic taster ?

ilovecu 發表於 21-3-6 09:44
原來你係講呢一個 呢一個喺我哋媽媽群組度已經 黑名單 咗喇
要成萬幾蚊我不如去報Oxford Cambridge , Harv ...
咁即係你哋都係報 只收 academy for the talented 會員嗰d professional program?Btw 五日收$500 真係好扺,學生經篩選又比較有保證

chelsea_ying 發表於 21-3-12 00:05
Academy for talent 系點申請?要有乜talent?
要學校推薦, 唔洗乜嘢Talent, 我估級排名夠前學校就會推薦你

mcl203 發表於 21-3-12 09:28
我唔知點申請,不過似乎係唔使學校推薦的,我見我果位就似乎係~~~
我問番我果位,佢話學校只係推薦咗級頭5名, 可能你果位間學校勁d, 所以情況唔同

mcl203 發表於 21-3-12 09:41
我只知大約情況,因我見佢哋學校似乎無乜點提呢啲,或者佢未夠班去,又或者佢都叫做去過吓啲taster。去到 ...
你果位間學校情況唔同都好正常, 因為好多小學級一都入唔到你哋學校, 對你哋學校嚟講, 級一 means nothing...

海之風 發表於 21-3-12 12:59
上月港大的中三選科講座,介紹話可自薦入。
咁都合理, 因為每間中學程度不同, 一刀切只接受頭5名反而不公平
‹ 上一主題|下一主題