用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC VS 喇沙
樓主: bbbbbttttt
go

SPC VS 喇沙   [複製鏈接]

引述權威hkpapa話舊年 SPC 成績比 LSC 好,

咁住港島新界咪SPC 囉,九龍咪LSC 囉,你估朝朝晨咁早起身好過癮咩,

張敬hints 言道:「時間要留比自己,唔想早起,就唔好起!」

IYY    發表於 22-4-26 14:05
jbbmom    發表於 22-4-26 10:38
ilovemiffy    發表於 22-4-26 09:25

losoco 發表於 22-4-26 21:17
這裏其實冇乜文科可言
我心中算文科只有中史同Geog

我識人一百一十幾名
最後獲派Phy Bi Econ
我覺得都ok呀
排到級一百一十幾名,應該乜科都揀到㗎嘞噃,
就算最熱門的chem,開成4班,140個位,一定揀到噃⋯⋯

估計 phy bio econ 已是那位同學的揀科首選囉⋯⋯

losoco 發表於 22-4-27 10:44
我聽說
如果science subject不及social science subject高分
而總名次不是較高果班人
咁我又冇聽過呢樣噃!
不過,諗諗吓,依家走吓走吓,一級得番200人左右,
4班 chem 成140位,仲唔係個個都揀chem,其他有心揀chem 的,照計冇理由入唔到,更何況級11X 成績都唔係差,冇理由唔比讀某科嘅

losoco 發表於 22-4-27 10:58
口講話冇精英班
但以往的選科文件中,我見過佢話派科的其中一個考慮係
The range or spread of scores in  ...
根據中三成績排名,按 G,F,E,D……這個順序去分配學生,咁G班唔叫精英班又叫甚麼呢?

章太郎 發表於 22-4-27 21:24
乜唔係揀m2就g班,m1就f班咩?定係假設級頭都一定揀m2?

G班一定要揀 M2,phy,chem,若是級頭揀phy chem 但又走偏面揀 M1,冇錯係會去咗F班,但這些同學真係非常非常之少,少到接近冇.…

一來級頭嗰班有個學霸羣組,早已互相認識,G班多friend d
二來 phy chem bio 的 DSE SBA lab partner 能力比較有保證,SBA 唔會因豬隊友而失分
三來 M2 有位好 math 老師
四來入到 G班好似懶係勁d,威d,識女仔易d , 班裹學習氛圍亦好d⋯⋯

losoco 發表於 22-4-27 21:40
G班鐵膽 Phy Chem M2 再拖 Bio Econ BAFS 是但一科

選科稍有偏差都係編入其他班
因為時間表編排關係,F G 班加埋只會有一班bio ,
所以理論上,縱使你排到級36,若前面同學全都揀bio ,級36 都可能飄咗去 D E 班…

以往亦有家長投訴個仔係級前列但飄咗去d二綫班.…

socutebb 發表於 22-4-28 12:35
其實 SBA lab partner 係咪要順學號分,唔可以選自己d friend?

大約幾多人一group?

係呀,按學號順序分組,仲要次次都係嗰幾個同組,冇得換人,硬食所有 lab,都幾大穫,  所以咪話係G班d同學質素比較有保證,冇咁易撞到豬隊友囉!

每組2~4人,視乎邊科

b3410 發表於 22-4-28 15:17
咁睇,讀LSC要考年級前30名,而且揀phy, chem,M2, 先有機會入G班
咁又唔會,通常G班都有35甚至37人…
通常排到 6/7/80 又揀phychem m2 都有可能入到,當然年年唔同

b3410    發表於 22-4-28 18:30

losoco 發表於 22-4-28 14:38
LSC計,能上台領級名次獎是頭6人
其實只有總級一可以在speech day 上台,級2至6 和 分科級一 只有張cert 和幾舊水書卷

mcl203 發表於 22-4-28 18:06
越講越多人,統一返啲數據好喎~~~

越吹越大,EK常態!

認真,我講嘢從來實牙實齒,誠實可信,我講嘅邊啲數據唔統一呢?

Rpp 發表於 22-4-28 18:10
平時見到圓頭皮鞋,衣服唔太啱身嘅通常都係新仔,第二學期就尖頭鞋,緊身褲,連發型都改變埋。有型有款。
...
確是如此!

tkhhung 發表於 22-4-28 18:25
過去公園仔識人

stitchmama 發表於 22-5-3 17:15
想請問下有無用家知道喇沙有個航天課程,是否小組課外活動?還是所有學生都可以參加?若果是篩選同學參加, ...
係呀,有呀,叫航天學會咁上下⋯⋯
每年中一新生是硬性規定參加起碼一個學會,航天學會是其中之一,新生日會有師兄派傳單和踢你入會,先到先得,據當年師兄介紹,入咗會後學校有個模擬駕駛倉比你學揸飛機,玩得幾年會安排去澳洲學揸真飛機,幾爽㗎!
‹ 上一主題|下一主題