用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-10-29 20:02
又係果句,你仔8科+活動,並不孤單~~~
EK家長的子女, 讀得又玩得是常識吧!

ok_ko 發表於 21-11-3 14:51
其他如靜電的potential(針對point charge),其實你唔識integration,點計到從infinity 到某點的work done?計唔到,點揾potential? ...

Electric potential 已經 cut 咗, out-c 鳥
DSE 的 electric field 已經cut 到變咗BB級別鳥

ok_ko    發表於 21-11-3 15:45

skywalker167 發表於 21-11-3 15:54
我記得以前舊制AL physics雖然好一大班人無pure
但有班人會考時讀過additional math,有學過calculus
但仍 ...
其實環顧全世界的中學phy課程, 應該冇邊個係要求用帶有calculus 的公式

情況在 DSE econ 一樣, 本來帶有calculus 的公式都簡化成冇calculus版本

mcl203 發表於 21-11-6 16:25
數學科M1/2如何改變計分方法,都係還原基本步。之前有認為數底唔好唔好修M1/2,又有認為能力唔夠唔好修7/8 ...

睇睇吓 M2真係好少嘢讀….
學校今年十月開始教微積分, 到依家才十一月初, 用一個月時間已經完全教晒微分,即已完成一半M2課程…
花少少時間就可以拿一全科分, 真係好筍!

YmOra    發表於 21-11-6 23:24

LingChiBaBa 發表於 21-11-11 15:06
日文係丙類(Cat.C)其中一科,Cat.C 喺2大都計算在內。往年,一般適用於文學院&社科院嘅學科(M1/2就適用於 ...
印象中 HKU 唔係每個 faculty 都計 cat C 的 A 當7分, 有 d faculty 只計 A 係 5分

LingChiBaBa 發表於 21-11-11 15:37
看以下HKU連結的conversion of levels of score,一係計,一係唔計。

https://admissions.hku.hk/apply/ju ...
可能我撈亂咗 CU 同 HKU

LingChiBaBa    發表於 21-11-11 15:45
‹ 上一主題|下一主題