用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買小提琴, 邊隻牌子好?
go

買小提琴, 邊隻牌子好? [複製鏈接]

cheapbombom,

我都啱啱跟個女嘅老師學咗兩堂. 我部琴係老師帶我上Solo strings 買, $3,500大元. 本來一心想買$1,900個部, 試試下就失去定力mouth:" />  出事......

Solo string D琴是全人手製, 有專人做setting, 可以trade in.

原帖由 cheapbombom 於 09-2-2 21:16 發表
想買一個質素好少少既4/4, 係自己用既, 倍啊女一齊學...
睇緊Solo Strings既, 最平個個HK$960, 之後就係HK$1,900, 偏向想買HK$1,900個個, 試過di音色真係有分別, 但又怕半途而廢, 點簡好?

另外, 亦考慮緊VIF BV300, ...

原來妳以前學過, 咁好快會pick up番.  至於我係新丁一名, 有鋼琴底, 希望幫到D啦. 我個女都係學左8個月. 用梗1/8size.
買部好d嘅琴, 學都會有心機d. 大家得閒交流下!

原帖由 cheapbombom 於 09-2-4 21:07 發表
beetle,

嘩, 你好dum本啊....我既budget頂龍2千蚊咋....

我今個星期日上第一堂啦, 家陣仲未買到小提琴....可能會買VIF BV300, 因為Solo Strings個隻HK$1,900既琴, 我唔係咁鍾意佢既色水 (偏紅色..), 望落同cheap琴 ...

你搵Sindy幫你買咪超值囉

原帖由 PaPa 於 09-2-5 12:10 發表

點樣為之超值?

Cheapbombom,

大家年紀都差不多 ,我除左個腦生銹, D關節都生哂銹.學左兩堂, 練左一陣就肌肉痛. 我個女都好開心, 仲好似小老師咁"指導"我, 真係好搞笑.

點呀?決定買邊隻未?

原帖由 cheapbombom 於 09-2-5 22:47 發表
你地越講越專業, 咩十萬八萬一隻琴, 攪到我唔好意搭嗲!
我係放低左20年再學番, 心理障礙都幾大, 擔心會唔會個腦生锈, 所以, 我當自己係beginner, 亦無講比老師知自己以前學過, 減少心理壓力罷!

我今年都30+++, 有感 ...

Sindy,

請問妳韓國買的琴係唔係韓國造架

唔通妳識韓文? d韓國人嘅英文.......  

原帖由 Sindy 於 09-2-6 12:11 發表

係呀,韓國造架........初時佢拎d大陸做,我話咁我會返深圳買囉.... ,弓就大陸造,我就買多支弓,韓國造,都幾靚(弓唔多識囉,不過琴都唔係識 ) ...

好吸引! ming2, 係邊度? 我個女遲D要換琴ar!

cheapbombom, 恭喜妳買到啱心水嘅琴 !好既開始係成功既一半, 大家要努力!

原帖由 Sindy 於 09-2-7 16:33 發表
唔制呀.............ming我又要知係邊..............

隻Pink colour, 會唔會有1/16? 想買隻俾細女玩. 佢成日"吼"住家姐部琴..

原帖由 Sindy 於 09-2-10 20:38 發表

有興趣請加名

1.sindy  3/4

如果有就預埋我一份啦!Thanks!

原帖由 ming2 於 09-2-10 23:31 發表

beetle

應該會有1/16...聽日幫你問下佢地先..

我絕對同意妳老師既講法.  我之前丟低左鋼琴成18年, 諗住有排先pick up番. 點知只係用左1年就pass左grade 7, 仲幾好分數tim! 所以我相信妳都會好快!係呢, 妳用什麼書?可否分享下?

原帖由 cheapbombom 於 09-2-9 22:40 發表
尋日上左第一堂小提琴..比想像中愉快及順利....

老師聽我講過下n年前學過一陣子, 但就無問詳情....佢問我仲識唔識睇五線譜, 我話都要諗一諗di手指位, 佢又問, 咁數拍子呢? 我話, 好基本既都ok既...咁佢就首先叫我拉 ...

老師開左本大陸書俾我 , 叫"學琴之路", 另加個女用完的suzuki book one. 仲有佢用梗本hoffmann ,再+scales, 真係練到氣咳!

原帖由 cheapbombom 於 09-2-11 23:26 發表
beetle,

一年pick up七級, 你超級勁!
我家陣用啊女己拉完個本篠崎第一冊囉, 不過老師話下堂要換書啦...你呢?

你有無日日練琴啊? 暫時我都keep到..

ming2,

唔緊要啦, 咁可唔可以幫我問下1/16 原木色幾多錢啊?

原帖由 ming2 於 09-2-11 11:06 發表
各位...

問左啦...

pink color (閃底)有1/8, 1/4(暫時冇晒貨,一個月後會返貨), 1/2, 3/4, 4/4 呢幾個size

唔好意思...冇1/16呀...

有興趣就快排隊啦...因為暫時外邊未有太多人知有呢隻貨..不過知到有0既都即刻買 ...

BV-100

1. sindy    3/4 閃粉紅
2. beetle  1/16 原木色

原帖由 Sindy 於 09-2-10 20:38 發表

有興趣請加名

1.sindy  3/4

sorry, 我要離隊了.......

原帖由 beetle 於 09-2-12 21:28 發表
BV-100

1. sindy    3/4 閃粉紅
2. beetle  1/16 原木色

Sindy妳真掂 , $290 都傾到!
啱啱攞到scottia隻1/16, 都唔錯. 1/16真係好細, 好得意!

仍然努力中. 係呢, 妳轉左什麼書?

大人30分鐘一定唔夠啦, 除非平時唔夠時間練, 一於加到45分鐘啦 ......

星期日去左APA open day參觀, D小朋友好勁!個女以後有佢地一半都已經好開心. 而個女睇完返屋企就自動自覺去練習, 可以繼續係咁就好喇, 妳知佢地三分鐘熱度 ....

原帖由 cheapbombom 於 09-3-2 21:24 發表
beetle,

篠崎book 1用左3堂review晒啦, 家陣剛剛開了book 2, 咁你呢?

暫時都係學30分鐘一堂咋, 老師仲未叫我加到45分鐘, 我自己就覺得唔夠啦...佢開聲先加啦! 每星期練8首歌曲左右, 暫時都仲係好輕鬆....唔知係咪 ...

同妳差不多, he he.... B flat major 好難, 成日唔記得唔駛拉E空絃 ....年紀大, 記性差......

原帖由 cheapbombom 於 09-3-16 22:53 發表
Beetle,

你學左幾多個Major? 死啦, 真係唔記得晒...
老師教左5個調啦, C Major, G Major, D Major, A Major, F Major, B flat Major, 頭幾個仲好輕鬆, 家陣越加越多, 好亂啦, 按弦既時侯, 手指位係咁tun, 每首歌都 ...

ming2,

Sorry to trouble u again. Any higher model for BV series? BV400 or BV500....? How much for these models for 1/4 size (I mean after discount) :)

原帖由 ming2 於 09-3-25 22:56 發表

BV300,原本要$2100 (3/4 size),宜家就緊係唔洗啦..(如果你夾埋cheapbombom一齊買..check pm la:funny:

我囡快要換1/4, BV400係唔係好掂? 妳介唔介意PM我知幾錢?

Sindy,

邊度咁筍?介唔介意PM我知?

原帖由 cheapbombom 於 09-3-26 22:20 發表
Sindy,

你係去Ming2個度買嗎? 你買左個咩model?
上次去, 老闆用一個超荀價賣BV400比我2個姪女, 可是, 由於我姑拉一心想買BV300, 但無貨, 結果約左老闆等佢返黎再上去簡過...比著係我, 唔洗諗啦, 真係唔想講幾錢.... ...

妳幾時會再上去呢?

原帖由 beetle 於 09-3-26 23:25 發表

我囡快要換1/4, BV400係唔係好掂? 妳介唔介意PM我知幾錢?

Sindy,

邊度咁筍?介唔介意PM我知?
‹ 上一主題|下一主題