用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

Sindy,

宜家呢度妳係最高手, 靠哂妳喇...

之前那位高手,都冇出現好耐......

講開線, 套Dominant通利要10月中先有貨.  我冇諗過dominant 唔夠4個月就玩完.  下下300大元都好甘下...

原帖由 Sindy 於 09-9-29 04:28 發表

唔知係琴頭個'質'唔實,定係新線要適應期.....要問下老師先知呀,我諗唔駛買過,質唔實可以松香壓碎,灑係支野度,會無咁滑,新線既話,就靠每次調音,過一排就會穩定架喇.........音準呢樣野,要慢慢浸架.....初學通常係咁 ...

2指按不準, 可以做一些手指練習.

例如E線  :  F# G# A G#   F# G A G 重複練, 音要準  

原帖由 isak 於 09-9-29 05:03 發表
hello sindy
我無睇錯呀...妳仲未瞓..還是...
多謝妳咁快覆我呀..

這問題令我傷透腦筋啊..
小朋友原先租用學校的琴還學得很好,好開心,但自從換了部琴就出事.
現在每次練琴都在角力,其實佢可以做到但總是提不起勁練 ...

可能我個女暑假練多咗呱, 開咗學都冇時間練了.....

妳有冇聽講過Dominant 有假貨? 我聽d staff 講的.....
我個隻係130, 係平d定貴d?

原帖由 Sindy 於 09-9-29 13:07 發表
我好初級係度發下up風架咋....

你一定好勤力呀...........我好懷念佢仲係唔駛二百蚊既時期...好在我識得人,都唔駛三百,唔係都幾傷......講開,原來呢隻線,有兩隻packing架.....e線有分別... 129同130....兩隻都唔同 ...

Agree! G3個首成大段spiccato, 要一個G3學生技術上拉得到已經好難, 莫講話音色要靚......

原帖由 Jackielee 於 09-9-30 12:10 發表
我地個老師話G3個首先係極品,太難!

咁vision耐唔耐用?心思思想試下用.

原帖由 yankit 於 09-9-29 16:12 發表

見你地講得咁高興, 等我又搭下咀先
我亞仔以前都係用開Dominant, 不過通常都係o你網上買~最近試左 Vision ,我覺得都OK喎, 而且仲平d添($200)

bebebe12345,

我囡囡每天練2-3小時. 但弦線就在四個月左右開始遂條斷, 現在只剩E絃未斷, 為什麼會有這種情況呢?

原帖由 bebebe12345 於 09-10-1 08:33 發表
琴聲有變,不妨看看音柱是否歪了。
一套弦每天拉8小時,三至四個月才要換,小孩子.................。
松香一塊用幾年,買塊好D何妨!

呢個topic真係好好, 由囡囡舊年開始學小提琴, 各位高手如Sindy, bebebe12345 ,cheungll 等俾咗我好多寶貴意見,
尤其係bebebe12345, 佢的意見令我作了一個重要決定, 真是衷心感激!!!!!

原帖由 rookiemom 於 09-10-1 21:09 發表
其實Sindy同bebebe12345你們都提供咗好多寶貴意見出來,我根本唔識音樂,但個仔細,要陪住佢上堂,所以唯有同個仔一齊學,我覺得呢個link好有用,令我學咗好多東西,希望你們繼續解答我們的疑難!

...

PaPa,

那已經是幼稚園和暑假的事. 小一開學之後, 最多才練1.5小時.......

原帖由 PaPa 於 09-10-2 19:31 發表

每天練2-3小時﹐咁仲邊有時間做功課及其它野?

isak,

其實妳在當地有冇辦法可以找一位私人老師教呢?這樣繼續落去可能只會耽誤時間. 我看得出妳有心想囝囝學得好. 妳的期望和政府音樂學校的期望有些差距, 妳係時候要想一想了........

原帖由 isak 於 09-10-3 01:15 發表
係呀..
我先講下我的情況.
囝囝跟政府辨的音樂學校學拉小提琴.尤如香港的音統處.
採用鈴木教學法.我們父母要學一個月才輪到小朋友學.
囝囝學的是鈴木組和自己學,換句話說.他一星期可以有兩堂學琴.一堂是自己學(20分 ...

Hi wootaitai,

I thought the progress of Suzuki is very fast. e.g the last song of Suzuki book 1 is already Grade 3 standard.  But solely depends on Suzuki method somehow seems inadequate.

Yes there are plenty of whiz kids produced from Suzuki. But if you see the population of students learning Suzuki method, the percentage is really low.

原帖由 wootaitai 於 09-10-3 01:50 發表
I see - you are not in HK?

I only read about the pros of Suzuki method - all the violin whiz kids on Youtube - they are from the Suzuki method

Havent thought about the slow progress' impact at all

...

我地做父母嘅, 為咗仔女出盡法寶, 希望終有一日佢地會明白我地嘅苦心啦.......

原帖由 Sindy 於 09-10-3 01:33 發表

有時我會拎起我個琴....拉拉下,就炸炸弟問下佢地點拉...咁我又話睇唔到,叫佢地拉多次,總之借d意就叫佢地拉咁..有時又會同佢地講不如錄低欣賞下,咁佢地當然唔熟啦....咁又有得練下...其實如果你識錄影upload,你可以 ...

其實已經比老師的其他學生練得少. 真係不停練, 佢都好似已經習慣, 唔會覺得累.

原帖由 PaPa 於 09-10-4 00:05 發表

1.5小時都好勤力呀!是否不停練呀?
我老師話練40分鐘﹐囝囝練下停下﹐可能實際只得廿分鐘﹐但我都感覺佢隻手會好累。

父母識當然最好, 但都唔一定嘅. 這樣小的小朋友最重要家長可以陪上堂. 始終小朋友記性, 領悟能力都有限.

原帖由 rr925 於 09-10-7 13:04 發表
阿囡今年4歲,想報名學小提琴.
我見妳地好似個個都識樂器咁,
是否父母都一定要識小朋友先可以學好D.
我對音樂/樂理完全唔識,怎辦?

suzuki 甚至主張3歲前學! 不過太小學進度會很慢, 而且比較容易放棄.  我大女5.5歲開始.  不過我會試下俾我細女4.5歲至5歲前開始.

原帖由 AS1210 於 09-10-7 14:22 發表
究竟幾多歲先適合學小提琴呢?
我見d 大琴行都要最少5 or 6歲先可以學既?
咁搵私人教家去琴行學好呢?
有無好介紹?

rookiemom,

妳仔仔都係在葉氏學的嗎?Pls check pm.

原帖由 rookiemom 於 09-10-8 10:06 發表
我覺得好彩我地轉老師轉得快,唔係可能已經扼殺咗我個仔對小提琴的興趣,都係我老公當幾立斷,寧願嘥2個多月的學費,都唔俾個仔上埋個course,一於等另外一個老師開班。

...

rookiemom,

真係收唔到ar, 妳介唔介意再send一次, thank you!

原帖由 rookiemom 於 09-10-10 08:38 發表
Beetle,

我已pm咗你,但呢排的pm神神地,你收唔受到呀?

rookiemom

Hi, Fatty,

葉氏唔同老師有唔同教法, 不過應該都唔會只練考試歌嘅.....

原帖由 Fatty 於 09-10-10 11:46 發表
唔該各位,有冇人D小朋友上緊葉氏小提琴班?
小兒已學小提琴三年,我想安排仔轉係葉氏學,想問下會唔會堂堂只係教考試歌?

都係唔得, 唔緊要啦...以後多多交流! 上次的音樂會有冇參加? 我個女好開心, 一次難得的表演機會.....

原帖由 rookiemom 於 09-10-10 21:16 發表
Beetle,

我已再發咗pm俾你,可是我仍然唔sure你收唔收到,因我的發件箱都係唔見有呢個pm,都唔知親子王國攪乜嘢!

Anyway, 個答案是:唔係!

rookiemom

...

咦? 我同妳相反. 我反而覺得在房外聽會好聽好多....

原帖由 judy 於 09-10-12 10:01 發表
各位前輩,

阿ニ在房中拉琴,我係出面聽,常覺得佢拉得唔好聽,有時象走音啦叭一樣。但當我入到佢間房,坐係入面聽,同一首歌,又覺得好聽好多。咩原因會造成咁嘅效果呢?

我知呢條問題好蠢,但好多時都有咁嘅感覺,點解呢? ...

係啦, 正式表演時, 葉博士"訪問"我個女, 我個女有小小驚到口窒窒, 好搞笑! 影唔到真係好可惜......

原帖由 rookiemom 於 09-10-10 21:42 發表
有呀,個仔都好開心,最差就係表演時唔可以拍video,但葉氏又唔拍隻DVD賣俾我地!好彩綵排時我拍咗!
‹ 上一主題|下一主題