用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友學緊跆拳道入來傾下.
go

小朋友學緊跆拳道入來傾下. [複製鏈接]

我玩了跆拳已經廿年,可以肯定講,香港的跆拳已經變了質,實在學不到什麼...

以前我地綠帶已經可以拉到大字馬、一字馬,除了拉筋外,還要鬆較,當時隨便找個人出來踢一腳,一定可以踢過頭了...

我個仔小一開始學跆拳,轉了兩間會,結果係..失望、屈水、浪費時間。

現在一開始學,先要買袍、買匣、買護手、護腳、護陰、雞肶....等等,承惠一千元啦。

以前套袍可以出邊買,其他護具、雞肶都係用公家的,唯獨護陰較私人,會自己買的。

好了,買了又極之少用,以前差不多每堂尾段都係fighting,要練好跆拳,平日練好腳功就一定要,但實際fighting係必須的,否則就變成陸上學游水了。

點解少fighting,原因好簡單,怕孭鑊,驚小朋友受傷被投訴,最好成堂都係體能、套拳、練腳....簡簡單單又收工。

以前考帶只需$50,現在就要$200-250,3個月一次,黑帶就$2000-$2500,除了考黑帶執緊少少,其他段數最緊要俾錢....

我係跆拳的熱愛者,我當然贊成小朋友學跆拳係愈早愈好啦,根底打得好D....

但在香港呢....強烈建議都係中一才學吧,如果學校有得學,就在學校學吧,因為有學校監管,無咁屈水呀....

而且小朋友太早考黑帶(16歲以下係紅黑帶),上到中學,發覺自己條黑帶有名無實,佢會唔願意繼續落去的。

至於邊間無咁屈水.....其實間間差不多,你企硬唔買都奈你唔何。我反而不在意佢屈水,1千幾百都俾得起,但係學唔到野,成堂好似唱遊咁先至大鑊呀。

‹ 上一主題|下一主題