用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門~梁銶琚與譚伯羽!!
樓主: 0120
go

屯門~梁銶琚與譚伯羽!! [複製鏈接]

其實"自行"時,家長成日潛意式形要揀番同區,如果可以,揀他區同級的學校,機會率可能較同區為大,因為起碼少點同校競爭。

如果鄰區沒有與"梁銶琚"同級的學校,但又不想落入自行2nd,而失去統一入"梁銶琚"的機會,便可以考慮自行1st選傳統名校(喇沙、華仁) 2nd 梁銶琚。這樣可以搏多一個入名校的機會,又唔使浪費自行2nd。

如果咁好彩名校真係收你,你拿住"喇沙"的註冊証去"梁銶琚"叩門,九成會收你呀。

全級12應該都係Band 1,你可以問下學校的,學校必須回答的。

原帖由 0120 於 08-10-20 16:43 發表
其實我係想問我2間選哂英中好, 定係保守d 1間英中1譚伯羽都好難入架, 不過如果好彩入到便無機會入梁銶琚lor

如果肯定兒子係Band 1,而平均分有90分以上(最少85分),自行一定要搏兩間英中,就算衰咗,因為Band 1生叩門能力強,好易叩到Band 1中中的。

雖然我唔熟屯門區,但整體來看,因出生率下降,其實很多Band 1中中,統一時去到Band 2仲有位。

其實任何學校都係成績行先,課外活動為次,作個假設....1個全級第1及另1個全級第10加鋼琴8級、游水冠軍,可以肯定係會收全級第1的。

坊間好多人講A名校專收體育強、B名校專收音樂強...大多是流料,學校是收學生,不是收雜技團成員。

原帖由 nsk65 於 08-11-5 21:44 發表

你真係有d錯,成績固然之重要,但係呢間學校大把好成績嘅學生,多你一個唔多,少你一個唔少
我比個真實個案你聽,我個小朋友派位果年,佢有其中有三個同學仔,自選第一自願係同一間屯門區最top果間
第一個係由小二至小六全 ...

每間學校每年約收60個自行生,你認為有幾多個係因課外活動優異已收的呢??

以皇仁的官方要求,佢列出60個自行生中,會有8個因課外活動優異而收的,但大前提是學生一定要成績達標,否則寧將該位撥回"成績"行列。

我認同課外活動優異會有較大機會,但我堅信學校會留大部分學位給成績好的學生。

不要說梁銶琚,即使皇仁、華仁及喇沙等超級名校,每年都有約10%匪夷所思的收生個案,箇中原因可能是人事、課外活動、面試眼緣等....如其花時間在個別case,不如向大處着眼,讀好眼前書,因為成績就是入名校必殺技。

其實...很多BK家長是要鼓勵及信心,多於實際分析,就以樓主"0120"為例,多個家長已建議她選2間英中,而她亦表示接納...但轉個頭又在第2個留言問相同的問題.....

小兒在今年已讀中一,過去數年,在選校方面,反覆、交戰、吵架....其實應選的學校已在心中,但還是猶豫。旁人給予鼓勵及信心...就是最大的幫忙。

所以,我從不在BK分享另類升中CASE,因怕家長們更無所適從,心理更反覆....

原帖由 0120 於 08-11-6 15:51 發表
敢都係想多d媽咪比下意見lor, 日期怏到la  

唔係笑你...我都經歷過呢個階段,比你更反覆,我稱為"升中更年期"...

原帖由 nsk65 於 08-11-6 21:59 發表

你有冇睇清楚我d post 講乜,我d post都有講明成績好固然之重要,如果選果間學校,最好有埋課外專長,可能你領悟唔到

每間學校自行收60個名額,呢d好多人都知
咁你認為一個區,一間top嘅學校,只唔只60個成績達標嘅
學生 ...

可能我真係領悟唔到你咁高尚的智慧.......................

原帖由 nsk65 於 08-11-6 22:28 發表

讀好書,入名校,係人都想
你睇d嘢都好簡單,你又唔睇下每年嘅課外運動,校際比賽都掙餐死,為乜,你問下d學校啦?

呢d討論區,人地開得post緊係想聽下意見,你唔想分享啫,唔係代表所有人,人地都可以分享下掛! ...

小兒今年已升一,你不妨search下BK,看看小兒讀那間中學,還有,你所講的乜獎物獎,大部分小兒都有,但都肯定講讀書係最重要的。

原帖由 nsk65 於 08-11-4 22:50 發表
如果小朋友讀書掂嘅,當然係選兩間英中
如果選梁球鋸,最好就係小朋友有一樣專長,例如運動,樂器,仲要係好突出果隻喎,如果冇就唔好嘥左自選其中一個位 ...

我致電過梁球琚,問係咪一定要 課外活動+成績 才會在自行中取錄,校方答覆....絕無此事!!!!

如果有個成績好但無課外活動的小朋友,因你誤導而無報梁球琚,你會否內疚嗎????

梁銶琚這類地區名校,最需要係公開試成績,有個運動員、鋼琴家學生,有用麼??如果課外活動咁重要....星之子陳易希的母校譚李麗芬紀念中學,點解仲係band 3呀???

家長只會因為學業成績而慕名入讀,呢點學校最清楚,學校只想收讀到書的學生...

小兒乜獎物獎有..校際音樂節鋼琴獨奏冠軍、直笛小組冠軍、學界跆拳道冠軍...寫唔晒...但呢D乜獎物獎完全無用呀,面試官眼尾都唔看呀!!

他入到名校,係因為小學全期在校內成績Top 10、平均分從不低於90分。他是跨區去灣仔同全港尖子爭名校"自行位",呢個係切切實實的個人經驗,唔係聽人講就當真。

END....不再回應,留俾你加多廿版,最希望長期置前

‹ 上一主題|下一主題