用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島東家長選校分享
樓主: rowdywong
go

港島東家長選校分享 [複製鏈接]

希望籍此分享一吓港島東區(香港第三綱)家長選校經驗,以供日後家長選校參考。

注:建議大家統一派位部份衹需列出乙部首三志願,Thanks !

祝大家七月七日好運!  
   1    0    0    0

我的女兒應是Band 1

自選 :(1)  BPS  (2)  嘉諾撒

統一派位 :(1)  BPS (2)  嘉諾撒 (3)  民生

祝大家七月七日好運!

聽老師分析,根據過往派位經驗,是有機會的。:)

原帖由 davidmimi 於 09-5-7 11:31 發表
quote]原帖由 wahyanpooh 於 08-8-28 11:14 發表
將東區Band 1學校分類:
極想入:庇理羅士  張祝珊  中國婦女會
可以入:嘉諾撒  筲官  聖馬可
免強入:中華基金  民生  金文泰

Band 1學生的男女比例係1:2,但細分下是:(大約 ...
咁又未必!據我估計,東區家長好多都以婦女會、張祝珊和筲官(因有四間聯繫小學)為首志願。

原帖由 super11mum 於 09-5-15 10:03 發表
davidmimi

Many Thanks, Very useful
想請教Band 1 男仔(中)會怎樣安排?

可參巧以下舊Post
東區升中 - 男仔
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1635949&page=1#pid26136849

原帖由 ksnghk 於 09-5-23 13:19 發表
其實點會咁平均? Band 1 生都會集中在四 Band 1 英中

1) 庇理羅士    300----->64 (16%)
2) 張祝珊   400----->102 (20%)
3) 婦女會   500------>111(22%)
4) 筲官   400------>83(20%)

而且今年以婦女會最烈!因為Ba ...

1)但港島東Band 1生 :約1352人
2)冇港島東Band 1生選嘉諾撒和聖馬可

原帖由 minmin 於 09-5-23 23:37 發表
請問有邊4間聯繫小學?

1)愛秩灣官小
2)筲箕灣官小
3)北角官小
4)北角(雲景道)官小

原帖由 ksnghk 於 09-5-24 15:46 發表
原帖由 rowdywong 於 09-5-23 22:51 發表

1)但港島東Band 1生 :約1352人

只是約數而已,無人會有實數。

2)冇港島東Band 1生選嘉諾撒和聖馬可
當然 ...

那樣港島東Band1生選英中嘉諾撒或聖馬可作第一志願味入硬

原帖由 168148 於 09-5-16 09:20 發表
又想知「聖馬可」雖不復當年之氣勢, 但真係好少人講這間還算 Band 1 的學校

可參巧以下舊post

請問有人認識香港筲箕灣聖馬可中學嗎?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1692305&extra=page%3D27

原帖由 davidmimi 於 09-6-14 14:20 發表

但係甲部乙部都係填同區同選擇的機會係最大,咁假設甲部位大部分落在該區學生亦算合理的,無100%都最少70%啦.

其實我覺得hkefai嘅派位選校推算方法,都好有參巧價值

原帖由 hkefai 於 09-6-27 09:21 發表
相信今年選嘉諾撒書院為第一志願嘅入讀機會相信比去年高,原因是今年嘉諾撒書院聯繫小學香港嘉諾撒學校的小六畢業生比往年少了大半,07-08年是274人,但今年08-09年衹有126人。以上年小學部有103人被派入聯繫中學計算,今年 ...

結果今年香港嘉諾撒學校衹有49人被派入嘉諾撒書院

原帖由 noelching39 於 09-6-30 21:52 發表

如果 band 2 學生選嘉諾撒第一, 可有機會? 謝謝!

應該難啲

原帖由 porkchop 於 09-7-24 12:10 發表
呀仔個同學band 2成績都入咗嘉諾撒,應該都係第一志願。

你呀仔個同學係吾係讀嘉諾撒小學?
港島東Band 2 都入到英中咁正?
咁吾知今年Band 2入吾入到聖馬可、筲官 呢?

以下資料小學老師講的:
庇理羅士女子中學 band1頭
嘉諾撒書院 band1
明愛柴灣馬登基金中學band3
中華基督教會桂華山中學 band3
張祝珊英文中學 band1頭
張振興伉儷書院 band2-band3
金文泰中學band1-band2
中華傳道會劉永生中學band2頭
文理書院(香港) band3頭
北角協同中學 band3
炮台山循道衛理中學band3
福建中學(小西灣)band3
顯理中學band2
漢華中學band2
香港中國婦女會中學band1
伊斯蘭脫維善紀念中學band3
蘇浙公學band3
嶺南衡怡紀念中學band3
嶺南中學band2-band3
閩僑中學band3
港島民生書院band1
寶血女子中學band2尾
培僑中學band2尾
慈幼英文學校(中學部)band2
筲箕灣東官立中學band2
筲箕灣官立中學band1
聖公會李福慶中學band3
聖貞德中學band2-band3
聖馬可中學band1
中華基金中學band2
衛理中學band2頭
東華三院李潤田紀念中學band2-band3

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-15 20:57 發表
hi greendotdot

多謝你的寶貴意見, 我同樣是這樣想的
我從K班己跟佢功課, 一直佢成績都平平, 今年小3, 我己很担心, 所以連功都轉了 , 一份可以準6:00收工, 不用返陸的工, 希望多些時間再跟佢功課緊些, 人工少很多也 ...

樂豬懶媽媽:定的嚟!一般小學生升小三都需要適應期,試吓在備課上多花點心思吧!

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-8-17 10:14 發表
Hi Rowdy

備課, 意思即是 : 在老師未教之前先教佢嗎 ?
那會不會令佢上堂更不能專注呢?

平時上堂, 由 k 班至 小三, 老師都說, 佢會上上吓堂, 就會心散, 一時攪頭髮, 一時攪筆, 一時攪紙, 一時望住其他同學. 老師要 ...

平時衹要做好功課和預備好默書,我多利用星期六下午時間幫她複習過去一週所學和做課外練習,衹要有恆心按大家時間表做,成績自然進步。目標係Keep 住考全級頭30%

原帖由 stephanielaw 於 09-10-4 21:05 發表
兩間學校未必相差得咁遠,劉永生近年升得好勁,學生方面愈來愈有質素,而我個人認為嘉諾撒係band one尾
以今年升中實際派位計,兩間學校有明顯差別:

劉永生主要是Band 2 生入和中文中學;
相反嘉諾撒係主要收band one生和英文中學!

原帖由 stephanielaw 於 09-10-5 19:41 發表
借問聲向邊度可以睇到每間中學的升中實際派位,知道佢地收既係咩學生呢?
其實好多小學的校長和小六班主任都有呢啲數據,當然仲要加理自己的分析。因每區升中派位各有特色,英中比例等等!
‹ 上一主題|下一主題