用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇是否漸失傳統名校地位
go

英皇是否漸失傳統名校地位 [複製鏈接]

原帖由 CN2388 於 09-8-7 01:20 發表

聽說, 除了D有真正實力的名校外,例如QC, DBS, DGS, ST PAUL CO-ED, 有很多名校都是虛有其名的 .他們一部分學生的HKCEE, HKAL RESULTS 強差人意, (I MEAN 直情得幾分),而考得好的亦是少數, 考得很好的簡直是寥寥無 ...

你又知唔知你講緊QC, DBS,LS都有唔少"直情得幾分"考生。入得去,機會已比你;得唔得,都係睇自己,唔怪得人。

原帖由 samuel89 於 09-8-7 22:54 發表

我相信King's系現今的派位制度下,收的新生至少都band1尾....5班縮4班應該唔會出現甘既現象...我都想而各位若然瞭解各名校的真實情況( 子女在該名校就讀), 不妨指點下迷津吧! ...

人地唔係話縮班,係話King's 有4班F6,比其他學校多,所以位都多好多。係目前潮流興轉到恆商、莊啟程的情況下,有少量位剩唔出奇。

原帖由 khmama 於 09-8-8 12:02 發表
根據英皇既學校報告, 上年考生188人而中六收生123個, 6科14分佔67%. 都唔算好差, 第一階段有位剩唔出奇.  ... 能夠keep到67%已經唔錯. 名校其實唔止睇成績, 仲有環境, 老師教得好唔好等等, 但讀書係要小朋友努力, 唔係入咗名校就會變狀元. 如果有人可以報下英皇top既考生成績就會有個公道o的既評價.

今日參加課外活動見到一個英皇生,佢六科30分滿分,計九科就42分,人品、禮貌一流。

原帖由 Reximom 於 09-8-23 21:40 發表

廢話!

同意!呢句真係廢話!
‹ 上一主題|下一主題